Szovjet balalajkázó mackó
2020. július 07. írta: ToyaHSW

Szovjet balalajkázó mackó

balalajkamaci_1.JPG

A játékgyártásban mindig is voltak országokra jellemző játékok, ezeket általában szuvenírnek, ajándéknak vásárolták meg az országba látogató turisták. Persze a megfelelő boltokban is megvásárolható játékok, az adott ország gyerekei számára is elérhetőek voltak és valószínűleg sok örömet is szereztek.

Ebbe a kategóriába tartozik a ma bemutatásra kerülő óraműves szerkezettel ellátott játék is, amit az egykori Szovjetunióban gyártottak és mi mást is mintázna mint egy hatalmas medvét, aki éppen balalajkázik.
A szovjet játékipar szívesen nyúlt a medve figurájához, amelyből több játékot is készítettek. Ezek között megtalálhatóak voltak az egyszerű plüss, műanyag vagy gumi figurák, de sokkal bonyolultabb óraműves szerkezettel ellátott mackók is megvásárolhatóak voltak a játékboltokban.

A macik megvásárolhatóak voltak tejesüveggel, mézes csuporral, hangszerekkel, de még orvosi felszerelésekkel is. Minden játékban egy aprócska óraműves szerkezet volt megtalálható, amit felhúzva és elindítva a mackó valamilyen mozdulatsort hajtott végre.
Persze ez nem egyedi szovjet találmány volt, hiszen a Nomura is készített többek között hasonló mackós játékokat.
A ma bemutatásra kerülő macinak a kezében egy balalajka kapott helyet, aminél a mozgás nem túl meglepő módon a pengetést jelenti.
A játékot feleségem nagymamájától kaptam, akik a Szovjetunióból hozták azt valamikor a 60-as, 70-es években.

Elsőként a mackót kell megnéznünk egy kicsit közelebbről. A figura barna szőr borítást kapott, szépen kidolgozott fejjel és kinyíló szájjal várta a gyerekeket. Összességében elég szépen és élethűen kidolgozott figura, amin az sem ront, hogy ennél a játéknál a mackó nem kapott ruhácskát - általában használtak aprócska ruhákat, de ebben az esetben ezt mellőzték.
A figura bal mancsába ragasztással rögzítették a balalajkát, amire festéssel kerültek fel a húrok és a részletek.
A maci jobb kezénél, a fejnél és a szájnál látszik a kidolgozáson, hogy ezek a testrészek voltak egykor mozgásra képesek. A kéz fel-le, a fej jobbra-balra mozgott, míg a szájat a maci nyitotta és becsukta az óraműves szerkezet segítségével.
A felhúzás a mackó hátán volt lehetséges, ahol egy aprócska furatba kellett beilleszteni a kulcsot. A felhúzást követően pedig azonnal el is indult a szerkezet és máris mehetett a móka a zenélő mackóval.

Sajnos kipróbálni ezt nem volt lehetőségem, ugyanis az itthon található Lemezárugyáras kulcsok nem voltak elég hosszúak ahhoz, hogy elérjék a szovjet óraműves szerkezet felhúzóját.
Persze biztosan lenne megoldás a kipróbálásra, de inkább megvárom amíg feleségem nagymamája megtalálja az eredeti kulcsot a játékhoz.

Természetesen ezzel a 60-as, 70-es években készült szovjet macival is találkozhattok majd a múzeumban, azonban amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek élőben a szokásos képeken ismerkedhettek meg a játékkal.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6015987276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása