TOP10 régi játék listám...akkor és most :)
2020. május 25. írta: ToyaHSW

TOP10 régi játék listám...akkor és most :)

toy-store-window-vintage.jpg

A Retro Játékmúzeum Blog 2014 augusztusában indult útjára. Alig több mint két hete működött a blog, amikor elkészítettem azt a bejegyzést amiben az általam akkoriban nagyon vágyott 10 játék listája volt olvasható.
Azóta nagy sok víz lefolyt a Dunán és a játékok tekintetében is jelentős bővülésen esett át a gyűjtemény, így arra gondoltam talán érdekes lehet hogy az akkoriban vágyott játékok közül melyikekre is sikerült szert tenni az elmúlt évek alatt és hogyan is aktualizálódott az én listám :)

Vágjunk is bele rögtön a közepébe és nézzük mit gondoltam fontosnak 6 éve a gyűjteménybe tudni.

10. Autókvartett autóskártyák - Fejből nem tudnám megmondani, hogy hiányzik-e az Autó kvartett sorozatból valamelyik, de az utóbbi években elég sok bekerült a gyűjteménybe a sorozat darabjai közül.
Megtalálható a sárga hátlapos és az úgynevezett csúnya rajzos is a gyűjteménybe, de majd egyszer pontosan megnézem hiányik-e valamelyik csomag.

9. Tatra 815 távirányítós teherautó - Az elmúlt hat évben nagyon sok távirányítós autó került be a gyűjteménybe, de valahogy a Tatra 815-ös eddig elkerült engem. Nagy kedvencem volt már gyerekként is ez a teherautó és ez felnőtt fejjel sem változott sokat.
Türelmes vagyok és bízom benne, hogy egyszer majd sikerül valamilyen módon hozzájutni ehhez a különleges Ites által gyártott teherautóhoz is.

8. Lemezárugyár RÁBA sorozat - Be kell látnom, hogy kicsit nagyravágyó terv volt a komplett RÁBA sorozatot betervezni. Az árakat tekintve örülök, hogy egy darab bekerült a gyűjteménybe.
Tudom sokaknak a kedvence és kifejezetten erre a sorozatra álltak rá, de nekem csak azért volt rá szükségem, hogy bemutathassam majd egyszer nektek a 80-as évek hazai gyártású klasszikusait.

7. Lemezárugyár RÁBA Steiger távirányítós traktor - Sajnos nem valószínű, hogy a közeli jövőben találkozhattok majd a játékbemutató rovatban ezzel a játékkal. Nagyon sajnálom, mert gyerekként mindig szerettem volna egy ilyen traktort, de valahogy soha nem kaptam meg.
Nagyon tetszett ennek a játéknak is a formája és kidolgozása. Persze manapság is meglehetne vásárolni, ha éppen az ára nem lenne éppen az egekben.

6. DMSZ Ikarus és Csepel Bulldog - Két klasszikus játék ismét a hazaiak közül. Gyerekként emlékszem mennyire nem tetszettek ezek a műanyag játékok.
Persze az idő múlásával ez változott és manapság már nagyon tetszenek a Debrecenben készült játékok. Sajnos pont az a két típus a kedvencem aminek az ára leginkább magasan van. Bár a Csepel még elérhető valamennyire, de az Ikarus beszerzéséhez egy kisebb vagyonra lenne szükség.

5. BTR-80 szovjet RC jármű - A klasszikus GNOM 3 sorozat egyik darabja. Az eltelt évek alatt sikerült megszereznem a sorozatból a Lada Samarát és az Expedíciós járművet is, de a BTR-80-as még várat magára.
Remélem azért előbb-utóbb sikerül majd egyet beszereznem a gyűjteménybe.

4. Pénzverdei vasút - Ezt a játékot egy felajánlásnak köszönhetően kaptam meg és került be a gyűjteménybe. A PV Előre készletet azóta is nagy becsben tartom (még dobozt is kapott), mivel hiánytalan és a trafója is vele érkezett.

3. Coleco Telstar Arcade - Szerintem az egyik legkülönlegesebb játékgép a 70-es évek végéről, 80-as évek elejéről. Formája annyira különleges és egyedi, hogy nem is lehet más játékokhoz hasonlítani.
Összesen egyszer láttam itthon aukción, de akkor sikerült lemaradnom róla sajnos. Külföldön beszerezhető darab, de a háromszög formájú gép és a hozzá tartozó kazetták sem tartoznak az olcsó kategóriába.

2. Pedálos Moszkvics - Sajnos ismét egy olyan játék, ami szerintem soha nem kerül majd be a gyűjteménybe. Itt is első sorban az ár a fontos tényező. Jelenleg a pedálos kisautók árai az egekben vannak és mivel ezek a játékok is egyre öregebbek lesznek, így különösebb áresésre nem is számítok ezen a területen.
Ami olcsó az már tényleg nagyon rossz állapotban van, ami meg szép azért nem ritkán 100.000 Ft felett kell fizetni.
A pedálos kisautó is marad egy elérhetetlen álom.

1. Lunohod CCCP Távirányítós - Mivel ez egy tízes lista volt, aminek a tetején a szovjet Lunochod távirányítós holdjáró állt, így legalább azt elmondhatom hogy a legjobban vágyott játékot sikerült beszereznem.
Kalandos történet volt, ugyanis az USA-ból érkezett vissza Európába ez a régi távirányítós játék ami a gyűjteményt gazdagítja.

Most így végignézve a listán a 40%-os eredmény annyira nem is rossz, mivel tényleg ritka és viszonylag drága játékokról van szó. Nem tudok elég hálás lenni a felajánlóknak, akiktől érkezett néhány darab a 10-es listáról.
A többi játékhoz hasonlóan ezek is féltett kincseim és vigyázok rájuk ahogy csak lehet.

Persze mit sem érne ez a lista, ha nem aktualizálnám. Eltelt néhány év és sokat változott a játékokhoz való hozzáállásom és ennek megfelelően azok a játékok is amelyeket nagyon szeretnék a gyűjteménybe tudni.
Következzen tehát a legújabb 10-es listám olyan játékokkal, amelyeket valamikor szeretnék majd még a gyűjteménybe tudni.

10. Tatra 813 (mert azért nem adom fel)
9. BTR-80 RC jármű (ez azért kellene, hogy komplett legyen a GNOM-3 sorozat)
8. Presu Wartburg 311 távirányítós autó (mert ez egy szép autó)
7. Kosmické vozidlo (érdekes formájú űrjármű)
6. Skoda 120LS (mindegy lenne, hogy pálcás vagy bowdenes)
5. Lemezárugyár Hat pályás Elektromobil
4. Kozmosz-Globusz (merjen az ember nagyot álmodni)
3. PIKO Dat (aki ismeri, annak nem kell magyarázni)
2. DMSZ Ikarus és Csepel Bulldog (mert azért csak jó lenne)
1. Lemezárugyár Helikopter Állomás (nagyon tetszik)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5715715080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolcsi67 2020.05.28. 11:58:27

Autóskártya témában pici segítség:
1.) 1961-es kék hátú (buszokkal, régi autókkal, stb)
2.) 1965-ös kék hátú (buszok, teherautók is többek között)
3.) 1969-es "csúnya rajzos" piros hátú
4.) 1973-as piros hátú (az a bizonyos Lola-T)
5.) 1975-ös sárga hátú
6.) 1977-es kék hátú (Apal Corsa)

Zolcsi67 2020.05.28. 12:00:01

@Zolcsi67: Az 1961-es még 600-as, az 1965-ösben már 601-es Trabant van például)

kolomparlole1114 2020.06.06. 19:49:15

A narancssárga Ikarus buszt ki gyártotta? Nekem vonatom volt hasonló, 1 (Nohab, vagy a ruszki utánzat, már nemtom) mozdony + 2 vagon. Nagyon hasonló a kidolgozottsága, valószínűleg ugyanott készítették. Már nincs meg (értelemszerűen?!).
süti beállítások módosítása