Gyerekkorunk televíziós műsorai 8.rész
2020. május 18. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk televíziós műsorai 8.rész

Természetesen még mindig nem értem a végére a régi televíziós műsorok bemutatásának, hiszen számtalan olyan film és sorozat készült amelyeket nem kifejezetten nekünk készítettek, de mi azért ott voltunk a nézők között, sőt a főszereplők a gyerekeknek köszönhetően tettek szert nagy népszerűségre.

a_tenkes_kapitanya.jpg

A képen Zenthe Ferencet láthatjátok, aki Eke Máté szerepében tündökölt A Tenkes kapitánya című televíziós sorozatban. A rendkívül alacsony költségvetéssel készült televíziós produkció 1964-ben került a képernyőre és a Magyar Televízió legsikeresebb sorozata lett.
A Rákóczi-szabadságharc idején játszódó történetben Eke Máté és néhány cimborája folyamatosan megleckéztetni a labancokat és sok borsot tör az orruk alá.
A sorozat annyira népszerű volt a gyerekek körében, hogy még bizony egy sláger is készült ennek örömére :)

unnamed.jpg

A képen a Família Kft. fontosabb szereplőit láthatjátok. Gyerekként nagyon vártuk a szombatokat, amikor feltűnt a képernyőn a Szép család és barátaik, akik minden héten valami kalamajkába keveredtek.
A sorozat lényegében az első hazai sitcom volt, amit Gát Györgynek köszönhetünk. A sorozat 1991-ben indult és megközelítőleg 8 éven át volt műsoron.
Halálát a mértéktelen termék megjelenítés és a tévénézési szokások változása okozta.
Emléknek ideális, de még egyszer biztosan nem tudnám megnézni :)

linda.jpg

Veszprémi Linda neve szerintem mindenkinek ismerősen cseng, aki 1984-ben már nézett televíziót. A talpraesett és rendkívül vagány, kiválóan karatézó rendőrlány történetei mindenkit a képernyő elé szögeztek.
A sorozatért az a Gát György volt a felelős, akinek később a Família Kft.-t is köszönhettük. A szereposztás parádés volt és a történetek a maguk egyszerűségében könnyen emészthetőek.
Akkoriban minden lány egy kicsit Linda szeretett volna lenni :)

 

mv5bowvlnzbkodytzdljmi00mtexlthiztutmta2nji2mjezywvhxkeyxkfqcgdeqxvyodk4mjy4mde_v1.jpg

A katonaság egy hatalmas buli és állandó kalad. Legalábbis ezt igyekezte sugallni a Gát György által készített Angyalbőrben sorozat, ami a sorkatonák elképzelt életébe engedett betekintést.
Itt is állandóak voltak a kalandok és az események, amelyek után a fiúk a kantinban töltötték a szabadidejüket. Aki volt katona tudja, hogy ez egyáltalán nem ilyen volt, de promóciónak kiváló volt a honvédség számára.
A sorozat 1990-1991 között futott a televízió műsorán, de később hasonló elven készült a Kisváros című sorozat is ami viszont a határőrség életébe engedett betekintést.

046.jpg

A Tinódi őrs elhatározza, hogy indián tábort szerveznek. A tábor lebonyolításában segítségükre lesz a hozzájuk vezényelt Gyalog Anti katona is, akivel hosszú részeken át csiszolódnak össze.
A sorozat 1985-ben készült és halványan derengenek is belőle momentumok nekem, de valahogy egyetlen egy pillanatát sem tudnám felidézni ennek az ifjúsági sorozatnak, ami azért nem semmi.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8115702820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ese1985 2020.05.19. 06:47:00

Az "Utánam, srácok!" szerintem jó volt.

ese1985 2020.05.19. 06:47:00

Az "Utánam, srácok!" szerintem jó volt.

ese1985 2020.05.19. 06:52:32

Bocs, láttam a másik résznél említetted is.

Moment22 2020.05.19. 07:50:02

Az utolsó film címe a Gyalogbéka volt.
Sok minden nekem sem maradt meg belőle, csak két momentum: az elején a srácok vonaton utaztak és közben egy bácsika demizsonból próbálta itatni a fiúkat (jó magyar virtus), a másik pedig, hogy indiánosat játszottak a gyerekek.
A legjobb a filmben szerintem a főcímzenéje volt:
Pa-pa-pa-papapapa-pappa-pappa-pa
:)

icipici lencsilány 2020.05.19. 11:57:12

A Família Kft már akkor is vállalhatatlan volt.

Tökönrúgott Feleségek 2020.05.19. 13:33:26

A Familia Kft. egy nézhetetlen f.s volt.

Örömhernyó 2020.05.19. 14:26:31

@icipici lencsilány: Én kezdetben néztem, mert nálunk nem nagyon volt más csatorna, háttérzajnak elment. Aztán később persze leszoktam róla.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.05.19. 20:34:34

A Família Kft-n szerintem egyre jobban érződött a piacgazdaság, a rendszerváltás utáni, kicsit vadkapitalista korszak. A többi a szocializmus terméke volt, így szerintem élesen elkülönülnek egymástól.
Az Angyalbőrben pedig a katonaság nosztalgiájára épített, annak pozitívumait kiemelve, gyakorlatilag ideológiamentesen. (A Kisváros már realistább volt.)

az övezet gázai 2020.05.19. 23:26:42

Az Angyalbőrben az utolsó kádárkori sorozat volt, érdekesen keverve a beköszöntő kapitalizmussal.

Ami még: Süsü, Három szabólegények, nem gyereksorozat, de néztük: 78-as körzet. Katica- (cseh)szlovák sorozat.
De a válogatás viszonylagos következetlensége miatt jöhetnének további felnőtt-sorozatok (kedd esti), vetélkedők is (komplett Vágó és Egri életmű óriási dolgokkal), a gyerekként bűnös élvezet Parabola... és még sokan mások.
süti beállítások módosítása