Gyerekkorunk televíziós műsorai 7.rész
2020. május 11. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk televíziós műsorai 7.rész

Ezen a héten igyekszem folytatni a már megkezdett televíziós műsorok bemutatását a gyerekkorunkból. Persze nagyon sokra egészen biztosan Ti is emlékeztek, de szerintem sokat elfelejtettetek mára Ti is.
Ennek örömére idézzük most fel együtt ezeknek a televíziós műsoroknak az emlékét!

maxresdefault.jpg

A képen a Palacsintás király című tévéjáték szereplőit láthatjátok. 
Dínom-dánom ország uralkodója, Tóbiás király palacsintasütő-versenyt hirdet a környék lányainak. Elképzelése szerint annak adja a fiát, aki a legjobb palacsintát süti. Ahogy az ilyenkor a mesében lenni szokott: a vállalkozó szellemű lányok mind kudarcot vallanak. Nem így Kökényszemű Katica, aki végül megnyeri a versenyt, ám neki nem kell a királyfi... Mindeközben Derelye, a gonosz szakács, aki bandájával sorra dönti romba az országokat, most éppen Dínom-dánom ország éléskamráját fosztja ki, de Éliás királyfi  elhatározza, hogy véget vet a pazarlásnak, a tolvajlásnak. Segít neki Csöröge , a hűséges bolond, és Kökényszemű Katica palacsintasütő képessége is jó szolgálatot tesz a küzdelemben.
A televízióban 1973-ban mutatták be a tévéjátékot, ami szerintem minden gyereknek nagyon tetszett.

haho_ocsi.jpg

Török Sándor könyvéből készült a Hahó, Öcsi! című film, aminek főszerepét az akkor még nagyon fiatal Kovács Krisztián kapta meg.
A Balogh család legfiatalabb tagját, Öcsit mindig apró csínytevésen érik. Nincs ez másképp a reggeli készülődésnél se, ezért bezárják a fürdőszobába. Itt megjelenik Kököjszi és Bobojsza, a két mesebeli törpe, akik Öcsi segítségére lesznek, aki elhatározza, hogy elmegy szerencsét próbálni, és időt szerez a szülei számára, akik mindig rohannak. Ám hiába megy el az Óragyárba, itt nem tudnak segíteni neki. Végül azonban eljut Bergengócia királyához, és a hétfejű sárkánnyal is megvív. A két törpe letartóztatja a Balogh családot, és Öcsi megmenti családját a halálos ítélettől.

0_13_6_1258061_2055494.png

Szabó Magda regényéből készítette a Magyar Televízió 1981-ben a Tündér Lala című mesét, amit szokatlan módon este 8 óra után tűztek műsorra.
Itt már vastagon használta a televízió a BlueBox technikát, aminek köszönhetően egy kicsit futurisztikus hangulatot kapott az amúgy nagyszerű mese.
Tündérországban mostanában egyre furcsább dolgok történnek, s mögöttük minden esetben Irisz királynő kisfia, Lala áll. Most például ismét eltűnt, s ráadásul elvitte a királynő konvertorát, mellyel tetszés szerint átalakíthatja magát bármiféle élőlénnyé. És ez még a kisebbik baj, de magával vitte Irisz jogarát is, márpedig anélkül nem jelenhet meg a királynő a hamarosan kezdődő államtanácson. Aterpater varázsló megvizsgálja Lalát és kiderül: emberszíve van, amiatt viselkedik olyan furcsán. S aki nem egészen tündér, azt száműzni kell Tündérországból.

sos_imre.jpg

Ha gyerekeknek készült mesékről beszélünk, akkor nem szabad megfeledkezni az 1949-ben készült Ludas Matyiról sem.
Fazekas Mihály története szerintem mindenki számára ismerős lesz.
Az 1820-as években járunk. A népnyúzó földesúr, nagyságos Döbrögi Döme falujában él édesanyjával Matyi, az alföldi libapásztorfiú, nagy szegénységben. Tíz lúdjukat egy nap a döbrögi vásárba hajtja, hogy eladja őket és nekivágjon szerencsét próbálni. A vásárban dézsmát szedő kegyetlen uraság azonban elkobozza összes lúdját, és még deresre is húzatja a fiút, mert tiszteletlenül viselkedett vele. Matyi a megaláztatást nem hagyja annyiban: büntetése után rögvest megfogadja a nyilvánosság előtt, hogy „Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza!" Ígéretének kalandos teljesítésében, az egész úri világ móresre tanításában segítői is akadnak.
A filmben olyan színészeket szerepeltek mint Soós Imre, Kiss Manyi, Rutkai Éva és sokan mások.
Még ma is kihagyhatatlan film, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer megnéznie.

hecseki_boldizsar_es_a_fiuk.png

A képen a Gyerekrablás a Palánk utcában című film főszereplőit láthatjátok.
A csonka Kondor család Budapest külvárosi részében él, az elvált édesapa kamionsofőrként dolgozik külföldön. Mivel az egykori családfő sokat volt távol, az édesanya úgy gondolja, hogy a gyermekeknek olyan apára van szükségük, aki többet van velük. Az albérlőjük, Károgi Sándor is pályázik a posztra, már az esküvő napja is ki van tűzve, ám terveit a gyermekek megakadályozzák. Az édesanya üzenetet talál a postaládában, melyben közlik, hogy fiát elrabolták és 20.000 forint váltságdíjat követelnek érte.

Mindeközben Lajcsi végig a ház padlásán bujkál. Róza néni sejti, hogy Lajcsi elrablását a fiú barátai rendezték meg, fia is a keresésére indul leendő felesége gyermekének annak a reményében, hogy szíve választottja végtelenül hálás lesz neki. A gyermekrablás ügyét a rendőrségen Portoroki százados irányítja, aki bevonja az ügybe Hecseki Boldizsár alhadnagyot is, aki a nyomozás során végül a gyerekek pártjára áll.

Nekem sajnos ez a mesefilm már nem rémlik, szóval elképzelhető hogy egy kis múltidézést beiktatok majd valamelyik nap.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2015682290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rómaikömény 2020.05.13. 19:03:04

Jaj a Haho Öcsi annyira gáz és nyomasztó mai szemmel, és azok a rémes mini sortok, amit a kisfiukra adtak, hát durva volt.

Kaszáspók 2020.05.19. 09:17:28

Képzeld el hogy a mai dolgok milyen durván nyomasztók és gázosak lesznek kb. 30-40 év múlva. (Az én szememben már most az)
süti beállítások módosítása