Meteor lendület autó
2020. május 05. írta: ToyaHSW

Meteor lendület autó

meteor_1.JPG

A mai napon egy Lemezárugyáras játékot szeretnék bemutatni nektek. A ma bemutatásra kerülő Meteor lendület autó ismerősnek tűnhet nektek a blogról és ez nem a véletlen műve.
A Meteor kisautó külsőre pontosan megegyezik a Lendület Taxival, sőt azt is mondhatnám hogy a sorozat egyik darabja.

A Lemezárugyár már a 60-as években számtalan különböző lendkerekes játékot készített a gyerekeknek. Ezek között volt megtalálható a Lendület Autó is, amiből különböző korokban, különböző változatok készültek.
A játék lemezből készült és a forma egyszerű préseléssel lett kialakítva, amire festéssel vitték fel az autó jellegzetességeit. Az alváz szintén préseléssel lett kialakítva, amiben a mindenki számára ismerős lendkerekes szerkezet kapott helyet.
A kerekek pontosan megegyeztek a Lemezárugyár más játékoknál is használt kerekeivel, így a futómű lényegében pontosan olyan mint a Lendület Motoroson vagy a Lendület Helikopteren.

Ahogy azt már említettem az autó formáját minden esetben a festés segítségével alakították ki. A festés pedig nagyszerűen segíti a kor meghatározását.
A Lendület Taxi első változata krémszínű-piros változatban (oldalt fekete-fehér kockákkal) került a boltok polcaira kartondobozban. A fülkében egy kalapos sofőr és egy kisfiú látható elől, míg a hátsó ülés két oldalsó ablakánál egy piros sapkás hölgy, a kalaptartón pedig dobozok voltak láthatóak.
Ezt követte egy újabb változat hasonló színekkel, de változó grafikával. Ezen elől már csak a sofőr volt látható (róla lekerült a kalap), a hátsó ablakokban pedig egy hölgy volt látható. valamint itt már az ablakok kékek lettek.

A következő átalakítás 1961-ben érte el az autót, amikor a színek változtak egy nagyot.
Ebben az időben több változatban is készült az autó, aminek a színe sárga-pirosra változott. Volt piros és sárga tetős változat, valamint a rendszámtábla és az ablakokba elhelyezett grafika alapján három változatról is beszélhetünk.
1. Sárga tető, csak a sofőr ül elől, minkét oldalon egy lány és a hátsó ablak üres. A rendszámában nincsen kötőjel a 20 és a 11 között.
2. Sárga tető , a sofőr mellett ül egy kisfiú, minkét oldalon egy lány és a hátsó ablakban vannak tárgyak.
3. Piros tető, a sofőr mellett ül egy kisfiú, minkét oldalon egy lány és a hátsó ablakban vannak tárgyak.

Ezt a változatot követte a ma bemutatkozó kisautó, ami lényegében már csak nyomokban emlékeztetett az egykori Lendület Taxira. A kocsi alapszíne a fehér lett, a tetején és az oldalán sárga-piros csíkok futnak, a motorházon és a csomagtartón rovátkázás kapott helyet, valamint a kocsi minden oldalán feltűnik az 51-es rajtszám és a Taxi felirat is.
Az ablakok kék színűek, viszont már nem láthatunk utasokat vagy sofőrt a fülkében. A rendszám 342594-re módosul.
Ezt a változatot még dobozban kezdték el forgalmazni, azonban az idő múlásával átváltott a Lemezárugyár a bliszteres megoldásra.
Az utolsó változatot már Győrben gyártották, ennek megfelelően a dobozon és a bliszteren az ELZETT, FOREIGN feliratokkal találkozhattak a gyerekek.

A hozzám került autó nincs éppen a legjobb állapotban. Látszik, hogy valaki nagyon nyúzta gyerekként és ennek megfelelően kellően el is kopott már az évek alatt.
Szerencsére a kerekei megvannak és bár a lendkerekes szerkezet elhalálozott már benne, de a kocsi tökéletesen gurul még így is.

Természetesen a múzeumban ezzel a játékkal is találkozhattok majd. Remélem idővel sikerül majd szert tennem egy első szériás változatra is és akkor a komplett sort megismerhetitek majd közelebbről.
Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek személyesen a játékokat, jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2515660442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása