Csehszlovák óraműves oldtimer kisautó
2020. március 26. írta: ToyaHSW

Csehszlovák óraműves oldtimer kisautó

dedecek_2.JPG

A mai napon ismét egy érdekes játékot mutatok be nektek, ami bár kissé hiányos ennek ellenére is érdekes darab. Bár a lemezjátékra pillantva sokan azt hiszik, hogy kínai játékkal van dolguk ez azonban hatalmas tévedés. A ma bemutatásra kerülő sárga oldtimert az Dubena készítette Csehszlovákiában és a Dědeček Automobil (Nagypapa autója - Google Translate) nevet kapta.

Amúgy egy felhúzós szerkezettel ellátott lemezjátékról van szó, ami 1969-ben került a boltok polcaira. A Dubena azonban nem a megszokott kulcsos megoldást alkalmazta ennél a játéknál, hanem teljesen más irányba indultak el - de erről majd kicsit később.
Elsőnek az autót mutatnám be nektek.
Leginkább az 1900-as évek elejének autóira emlékeztet a játék, ami sárga alapszínt kapott. Ahogy azt már említettem egy igazi lemezjátékról van szó, amelyen olyan meglepő részleteket is lemezből gyártottak le (meglepően jó minőségben) mint a kerekek.
Bár a hozzám került autó elég hiányos darab, de azért el kell mondanom hogy eredetileg tartozott hozzá egy drótból hajlított szélvédőkeret, két lámpa és lemezből el volt készítve a lehajtott tető is.
Sajnos ezek az alkatrészek mivel csak rögzítve voltak a karosszériához, általában el is vesztek rendszeresen ahogy azt a hozzám került darabon is láthatjátok.
Említettem már, hogy a festés alapszíne a sárga, de az Dubena tervezői azért használtak más színeket is. A lámpák és a lehajtott tető fekete színt kapott, míg a kocsi belső terében a piros szín uralkodott. Ezt a piros színt kapták meg a sárvédők és a fellépők is.
Az ajtókat a motorháztető hűtőnyílásait, a hűtőrácsot és több más apró részletet festéssel vitték fel a lemeztestre és ehhez a kék színt használták. A kocsi elején található egy rendszámtábla is, amin a S 0401-es jelzés olvasható.

A játék oldalán a szemfülesebbek észrevehettek egy kart. Ez a kar szolgált az autó működtetésére. A fémből készült kart hátrahúzva lehetett megfeszíteni a belül található felhúzós szerkezetet. Ha a kart elengedték a gyerekek, akkor a hátsó kerekek mozgásba lendültek és ennek köszönhetően az autó elindult előre.
Ne feledjétek 1969-et írtunk a játék megjelenésekor és azért ez a felhúzós megoldás elég forradalminak számított akkoriban. Általában a kulcsos, könnyen túlfeszíthető és rugót elpattintó megoldások mellett ez szinte felüdülésnek számított.
Az autó pedig bizony sokkal jobban és gyorsabban ment mint a felhúzós kisautók, köszönhetően az alsó részen található szerkezetben elhelyezett áttételeknek.

A hozzám került játék a hiányosságokon kívül teljesen rendben van. Mind a mai napig tökéletesen működik, ami lássuk be nem kis dolog. Szerencsére lakásban használták, így a legnagyobb ellenségnek számító rozsda sem kezdte ki az eltelt évek alatt.
Természetesen a múzeumban majd Ti is kipróbálhatjátok hogyan is száguldott a Dědeček automobil, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1715561358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása