A mi gyerekkorunk mesehösei 5.rész
2020. március 23. írta: ToyaHSW

A mi gyerekkorunk mesehösei 5.rész

Még közel sem értem a végére a gyerekkorunk mesehőseit bemutató sorozatnak, így a mai napon újabb lehetőséget tudok nyújtani nektek a nosztalgiázásra.
Ezúttal néhány hazai rajzfilmre emlékeztetlek benneteket, amit szerintem most akár újra is nézhettek a gyerekekkel közösen. Garantáltan nagyszerű szórakozás lesz a Home Office és az otthoni tanulás után.

uj-1107-009f-mezga3x_rw.jpg

1968-ban mutatták be a Magyar Televízióban a Mézga család különös kalandjai című rajzfilm sorozatot, amiben egy 60-as években élő magyar család és a XXX.században élő rokon kalandjaiba nyerhettünk betekintést.
A sorozatban a zseninek számító kicsit különc Aladár elkészít egy olyan szerkezetet, amivel a jövőben élő rokonnak lehet beszélgetni, aki különböző tárgyak visszaküldésével próbálja szebbé és jobbá tenni a család életét. Persze ezek a kísérletek rendre kudarcba fulladnak a családfőnek köszönhetően.
Igazi szitkom volt ez, amiben mindig valami érdekes történt.
Az első évad sikerén felbuzdulva érkezett a folytatás is. 1972-ben a Mézga Aladár különös kalandjai (ez űrutazásos évad volt), majd 1978-ban a Vakáción a Mézga család.
Sok klasszikus mondat köszönhető a sorozatnak, amivel lényegében a közbeszédbe is beivódott.
Szenzációs és nekem abszolút kedvencem és csak ajánlani tudom azoknak, akik még nem látták.

varjudombi-mesek_fb.jpg

Gyerekkorom egyik félelmetes meséje volt a Varjúdombi mesék. Talán a papírkivágásos technikának köszönhetően nem szerettem a mesét, de tény hogy a figuráktól frászt tudtam kapni.
Pedig a mesék alapvetően jók voltak és Bánffy György egyszerűen fenomenális volt a mesélő szerepkörében. Persze ezt nekem agyoncsapta a képi élmény, de szerintem sokan szerették ezt a mesét is.

magyar-nepmesek-e1520934838831.jpg

Egy újabb hazai legendás mesesorozatról ejtenék pár szót. Kilenc évadot élt meg a Magyar népmesék sorozat, amiben minden klasszikus mesehőssel találkozhattak a gyerekek.
Az első részeket 1977-ben adta le a Magyar Televízió és az utolsó évad 2011-ben készült el. A rajzfilmet Jankovics Marcellhez szokás kötni, de természetesen mások is segítettek a rajzfilmek elkészítésében.
A mesélők igazi nagyágyúk voltak. Általában leginkább Szabó Gyulára emlékeznek sokan, de ő csak a harmadik évadtól lépett be a mesélő szerepébe, előtte Bánffi György, Tolnay Klára, Bánhidi László, Avar István, Molnár Piroska is adta a hangját a sorozathoz.
Szintén kötelező darab és akár a család számára is kellemes kikapcsolódást nyújthat.

mesek_matyas_kiralyrol_a_nekeresdi_birok.jpg

1984-ben egy újabb sorozatnak örülhettek a gyerekek. Ez volt a Mesék Mátyás királyról, amiben legendás királyunk kalandjait élhették át a gyerekek.
A sorozat 13 részből állt és az a Helyey László mesélte a történeteket, aki számtalan tévéjátékban nyújtott emlékezeteset Mátyás király szerepében.

890.jpg

Vízipók barátunk a szárazföldi pókoktól eltérően nem a szobák sarkaiban vagy a fák és bokrok rejtekében szövögeti hálóját, hanem a vízalatti légvárában trónol. Csodálkozik is ezen legjobb barátja, a kicsit mindig morgós és folyton-folyvást hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk segítségével megtapasztalja, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet igazán "rendes" pók.
A hangokat ebben a mesében olyan színészek adták a szereplőknek mint Pathó István, Harkányi Endre, Balázs Péter és még egy sor hatalmas színész.
A Vízipók Csodapók mese 1976-tól egészen 1985-ig készült és természetesen hatalmas siker volt.

letoltes_1_1.jpg

Csukás István meséjének és Sajdik Ferenc rajzainak köszönhetően lett szinte azonnal népszerű a Pom-Pom meséi sorozat.
A gyerekek ezt a mesét 1980 és 1984 között láthatták. A főszereplő Picur volt aki iskolába menet Pom-Pom meséit hallgathatta. Ezeknek a meséknek olyan főszereplői voltak mint a csokoládét imádó Gombóc Artúr, aki egy madár volt de a kövérségének köszönhetően még hajóval sem tudott elköltözni télen vagy a Radírpók, Madárvédő Golyókapkodó, Festéktüsszentő Hapci Benő, Órarugó Gerincű Felpattanó, a Bátor Tintanyúl, a Civakodó Cipőikrek, az Ásító Sárkány, Óriástüdejű Levegőfújó, Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél, a Benzinszívó Szúnyog, a Huhogó Dugó, Ragasztó Rezső, Hó Kornél, Torzonborz Kalapevő, a Szomorú Szamovár, Mágneskörmű szögkihúzó.

cultura-gusztav-abc-ben.jpg

1964-ben érkezett meg a filmvászonra Gusztáv, akit nyugodtan lehet a magyar Mr.Beannek is nevezni (bár ezt inkább fordítva igaz).
Gusztáv a tipikus magyar kisember volt, aki teljesen egyszerű problémákkal szembesül. Féltékenység, vásárol, legyet hajkurászik és más hasonló dolgokat művel. A figura egy kicsit füllentős, hiú és kapzsi volt, így bárki rendkívül könnyen tudott azonosulni vele.
A rajzfilmet a Jankovics–Dargay–Nepp trió követte el. A rajzfilm csak a negyedik évadtól kezdve készült televízióra, de természetesen a TV nézők számára elérhetővé váltak ezzel a régebbi részek is.
Ha tehetitek, akkor legalább 1-2 részt feltétlenül nézzetek meg a sorozatból Ti is!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr715549034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágoston Ferenc 2020.03.24. 12:35:14

Mindegyik nagy kedvenc, de különösen a Pom-Pom, Isten nyugosztalja Csukás Istvánt!
süti beállítások módosítása