Régi játékokkal is van munka... 4.rész
2020. március 20. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka... 4.rész

rebuildproject_8.JPG

Az előző részt ott fejeztem be, hogy elkészültek a 3D nyomtatással készített alkatrészek. Ezt követően a játék szétszerelésére térek át.
Általában a régi játékokat az alján található csavarok tartják egyben. Ebben az esetben ez egy kicsit másképpen van megoldva, ugyanis az autó küszöbében is található oldalanként 2-2 csavar. Természetesen ezeket eltakarta a Police matrica, így csak hosszas tapogatózás után találtam meg azokat.

A szétszedést követően nem tárult elém annyira vészes látvány. Őszintén szólva sokkal rosszabbra számítottam. Ami azonnal feltűnt, hogy az egyik ajtó visszahúzó rugó el volt törve. Szerencsére ezeket a hibákat viszonylag egyszerű orvosolni és néhány perc alatt sikerült is.
Ezt követően a lámpára fordította a figyelmemet, ami mint említettem elég bután állt. Ekkor tűnt fel az előző bejegyzésben említett eltört műanyag alkatrész amit azonnal le is gyártottam, így a lámpák már egyformán állnak. Elvileg ezek a lámpák világítanak is, de az egyik aprócska égőből ki van szakadva a vezeték. Ezt javítani sajnos nem lehet, így vagy valami LED megoldást alakítok ki vagy pedig így hagyom és nem világítanak majd égők.
Ahogy azt említettem valamelyik bejegyzésben, az autó elképesztő sivító hangot adott ki magából. Ezért első lépésben a működésért felelős szerkezetet igyekeztem megtakarítani és egy kis kenéssel javítani a helyzeten.
A próba alatt nem is lépett fel különösebb probléma. A fogaskerekekkel, rugókkal és mozgó alkatrészekkel felvértezett szerkezet szépen csendben tette a dolgát.

Az alvázat és a karosszériát szét kellett választanom. Ehhez három darab drótot le kellett forrasztanom a játékról, amelyeket azért természetesen meg is jelöltem és le is fotóztam.
A karosszériára majd a következő részben térek ki, így most annak részleteibe bele se mennék.
A működtető szerkezet elején található egy mozgó nyelv, ami időnként előre-hátra mozog. Gondolom ez elvileg összefüggésben lenne a bukólámpákkal, de még nem igazán jöttem rá milyen megoldással.
A lámpák tengelyén található egy rugó, ami azonban nem bír különösebb jelentőséggel jelenleg, így kicsit gondban vagyok ezt a részt illetően.
Ha nektek van ötletetek, akkor azt szívesen fogadom.

Igazából mivel minden működik csak a takarításra kell figyelmet fordítani. Ehhez megfelelő tisztító anyagot használok, ami általában mosószeres vagy folyékony szappannal átitatott vattapamacs.
Ezzel nagyszerűen el lehet távolítani az évek alatt rárakódott koszt a láthatatlan helyen található műanyag elemekről.

Mivel sokan foglalkoznak karbantartással, így jogos kérdés lehet hogy a kenésre mit is használok. Általában nagyon sokan a WD40-re esküsznek én a mechanikai alkatrészekhez szívesebben használom a Nicro által kifejlesztett K-4 Ultra Szintetikus finomkenőanyagot. Ha a WD40 helyett ezt is szívesen kipróbálnátok, akkor érdemes figyelnetek, hogy a műanyaggal kapcsolatba lép-e a spray, ugyanis ez is előfordulhat és akkor több kárt fogtok csinálni mint hasznot.

A következő részben áttérek a karosszériára, a matricák legjobb eltávolítási megoldásaira és persze az apró nyomtatott részleteket is bemutatom nektek és talán már a hiányzó sötétített ablakra is jut majd egy kis figyelem.

A munka nem áll meg és előbb-utóbb feltűnik majd a fény az alagút végén :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4215512752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizo 2020.03.28. 17:14:01

A mozgó nyelv a bukólámpákat billegteti. Azért van azoknál is rugó.

Zoli

ToyaHSW 2020.03.29. 12:17:31

@pizo: Igen, erre gondoltam én is, de a tengelyen a rugó teljesen szabadon forog. Úgy tűnik nincs rögzítve, így pedig ha a nyelv meg is tolja, akkor sem történik semmi.
Nem tudom rögzítenem kellene-e vagy mi lenne a jó megoldás.

pizo 2020.03.29. 19:01:31

Hiányzik valami alkatrész. Egy szögemelő a lámpák tengelyéről, aminek egy furatába csatlakozik a rugó

Zoli
süti beállítások módosítása