A mi gyerekkorunk mesehösei
2020. február 28. írta: ToyaHSW

A mi gyerekkorunk mesehösei

estimese-e1486051808990.jpg

A mai gyerekekhez hasonlóan mi is a televízióból kaptuk a meséket, amelyeken nagyon jól tudtunk akkoriban szórakozni. A rajzfilmek előtt gyakran bábfilmekkel vár minket a TV keddtől vasárnapig. A hétköznapokon közvetlenül az esti torna után megjelent a TV Maci a képernyőn is mi boldogan vártuk kedvenc mesénk új részét.
A hétvégéken különböző matiné műsorokkal szórakoztattak bennünket, ami nagyban megkönnyítette szüleink életét és a vasárnapi ebéd elkészítését is.

A 80-as évek végére aztán megjelentek a műholdas csatornák a nagyobb házakban és lakótelepeken és lényegében ennek köszönhetően ki is nyílt előttünk a világ. Itt már a Transformers, Bigyó felügyelő, a M.A.S.K. főszereplőiért izgulhattunk.

Ebben a bejegyzésben nem megyek el a nyugati rajzfilmekig, de egy kis múltidézésre hívlak gyerekkorunk meséinek segítségével.

Íme a szignál, amit mi minden este annyira vártunk. Igyekeztünk a leckével elkészülni a megadott időre (19.15), hogy éppen a Kisvakond vagy Rumcájsz legújabb történetével találkozhassunk.

Bábfilmek:

Kezdem a bábfilmekkel, amelyekből lényegesen több volt akkoriban mint rajzfilmekből. Az előállításuk valószínűleg egyszerűbb volt és költséghatékonyabb, így nagyon sok mese ezzel a megoldással készült.
Persze ez nem jelenti azt, hogy gyenge minőségű mesékről lett volna szó, hiszen itt a történet nagyon feltudta dobni a mozgások esetlenségét.
Mivel az első meséink így készültek, így szerintem ezekre mindenki nagyon jól emlékszik még felnőtt fejjel is.

babakassza-e1449349315107.jpgMazsola és Tádé egy klasszikus magyar bábokkal készített mese volt, amit szerencsére mind a mai napig megnézhettek a Youtube segítségével.
A Mazsola névre keresztelt kismalac volt a megtestesült naivság, aki akkor ismerkedik a világgal, míg Tádé volt a megfontolt tanító, aki oktatta és nevelte a zöld kismalacot.

x1080_1.jpgBálint Ágnes meséi alapján készült el a Mi újság a Futrinka utcában című bábfilm, ami azonnal a gyerekek egyik kedvence lett.
A főszereplőnek Böbe baba és Cicamica számított, akikkel mindig történt valami.
Persze olyan szereplőkkel is találkozhattunk a Futrinka utcában mint Sün Sámuel, Liba Leontín, Kuvik Kelemen vagy Morzsa kutya.

Szerencsére ezt a mesét is megtudjátok nézni vagy megtudjátok mutatni a gyerekeknek a legnagyobb videómegosztó oldalon böngészgetve.

x1080.jpg1967-ben került a Magyar Televízió műsorára (még fekete-fehérben) a Rémusz bácsi meséi.
A Joel Chandler Harris által írt történetben az öreg néger csizmadia meséli történeteit egy kisfiúnak a furfangos és ravasz nyúlról, aki mindig túljárt a róka eszén.
Érdekessége a mesének, hogy vegyítette az élőszereplős részeket és a bábos elemeket. A történet keretét adó rész élőszereplőkkel készült, míg magát a történetet mindig bábfilm formájában kaptunk meg.

Olyan színészek hangját hallhattunk a mesében mint Márkus László, Kaló Flórián, Kis Manyi vagy Rajz János.

s3.jpgMekk Elekkel elsőnek 1974-75-ben tűnt fel a Magyar Televízió képernyőjén és persze azonnal hatalmas sikert aratott.
A mindenhez is értő ezermester történetei mulatságosak és tanulságosak voltak. Persze sokat dobott a mesén a Romhányi József eszperente nyelven írt szövege és Balázs Péter nagyszerű hangja.
A két évadot megélt bábfilm végére persze Mekk mester is rálel a megfelelő szakmára.

Remek mese, keresd meg a neten menten :)

mirrmurr5.jpg1972 és 1975 között találkozhattak a gyerekek elsőként Mirr-Murr kandúr kalandjaival.
A mesében Mirr-Murr, Oriza Triznyák és a Kiscsacsi közös kalandjait követhették a gyerekek.

A könyvben is megjelent történeteket Csukás István követte el, akinek tényleg nagyon sok klassz mesét köszönhetünk.
A televíziós változaton sokat dobott a mesélő Halász Judit is, aki nagyszerűen változtatta el a hangját a történetek során.

1280px-muzeum_dobranocek_w_rzeszowie_7.jpgA Füles Mackó lengyel bábfilm ha mással nem is a főcím zenéjével sok gyereknek az agyában elraktározódott örökre.
A televízió 1976-tól vetítette a mesét, aminek főszereplőjével és annak barátjával Nyuszikával mindig történt valami.

Nekem nem tartozott a kedvenceim közé, de azért persze ki nem hagytam volna :)

 

Rajzfilmek:

Természetesen rajzfilmekben sem szenvedtünk hiányt. Majd szerintem egy külön bejegyzést szentelek a későbbiekben a kultikus hazai készítésű rajzfilmeknek, de most a teljesség igénye nélkül osztok meg veletek néhány darabot, amit az Esti Mesében láthattunk.

09_-iskolabajnoksag-meselandia.pngMarcipán fiam, szirénát! Ebből a klasszikus mondatból a mai 40-es, 50-es korosztály azonnal tudja, hogy Pityke őrmesterről van szó.
A magyar rajzfilm 1979-ben készült a Belügyminisztérium megbízásából és 1981-ben mutatkozott be a televízió műsorán.
Az írok között megtalálhattuk Peterdi Pált, Horváth Gittát és Kovács István, akiknek nagyon sokat köszönhet a sorozat.
Pityke motorrendőr és segédje Marcipán kutya persze mindig sikerrel járt és mindenkit lefülelt és vigyázott a gyerekekre.
Kern András brillírozott Pitykeként, de a többi hangra sem lehetett panasz.

dr_-bubo.jpgKérem a következőt! 1973-ban debütált a Magyar Televízióban, bár mindenki Dr.Bubóként ismeri.
Ki ne emlékezne Dr.Bubóra, Ursulára a nővérre, Csőrmesterre vagy Teknőc Ernőre.
Az orvosi tudományok mellett Dr.Bubó előszeretettel segít egykori osztálytársának Sólyom csőrmesternek a bűnügyek felderítésében, aminek köszönhetően vicces szituációkon mennek keresztül.

A hangokat a magyar színjátszás java adta a rajzfilmhez, így nagyon fel sem sorolnám a szereplőket, mert valakit egészen biztosan kifelejtenék.

780.jpgSzerintem a Varázsceruza című mesére is nagyon sokan emlékeztek. A mese főszereplője egy kisfiú volt, aki kutyájával elképesztő kalandokon megy keresztül.
Szerencsére a veszélyes helyzetekbe segítségére van a csodálatos ceruzája, amivel bármit lerajzolhat az azonnal megelevenedik.
Nagyon sokunknak még ma is nagyon jól jönne egy ehhez hasonló ceruza :)

kisvakond.jpgA felejthetetlen Kisvakond. Szerintem erre a nagyon szerethető mesehősre is nagyon sokan emlékeztek.
Szerintem sokan nem is tudjátok, de a Kisvakond 1957-ben született meg és egészen 2002-ig készült.

A Kisvakondban nincs beszéd, így rögtön népszerű lett számos országban, mivel a gyerekek nagyon könnyen tudtak azonosulni a főszereplő figurával.
A figura körül egészen komoly brand épült ki, ami sok jogi vitával is járt sajnos.
Persze ez a gyerekeket a legkevésbé sem foglalkoztatta akkoriban.

lolkaval-es-bolkaval-egyutt-erkezetek-a-regi-jo-lengyel-rajzfilmek.jpgLolka és Bolka. Ki gondolná, hogy a népszerű lengyel rajzfilm sorozat is 23 éven keresztül készült és ontotta a poénokat a gyerekeknek.
Összesen 150 rész készült a sorozatban, amelyek nagyobbik része párbeszédek nélküli rajzfilm, ahol nagyon nagy szerepet kap a képi megjelenítés.
Persze készültek párbeszédekkel felturbózott változatok is, de ezekkel leginkább a mozikban találkozhattunk.

Érdekessége a sorozatnak, hogy az egyenjogúság jegyében a nézők kérésére egy lány is bekerült 30 rész erejéig a fiúk mellé, az ő neve Tola volt.

x1080_2.jpgA képen a Moha és Páfrány rajzfilm egyik jelenetét láthatjátok. Az aprócska fatönk házikó két lakójával mindig történt valami érdekes.

A rajzfilm Václav Ctvrtek és Zdenek Smetana története alapján készült és természetesen Csehszlovákiában készült.

A hazai változaton nagyon sokat dobott a mesélő szerepében szenzációsat nyújtó Pogány Judit.

rumcajsz.jpgA következő mese, amire szeretnélek benneteket emlékeztetni a Rumcájsz kalandjai.
A Csehszlovákiában készített rajzfilm főszereplője, a bujdokolni kénytelen cipész Rumcájsz, az ő felesége Manka, a kisfiuk Csibészke és a családhoz tartozó Szélvész csodaszarvas.
A Jicin melletti erdőben élő Rumcájsz számtalan kalandot él át és gyakran akasztja össze a bajszát a Jicini gróffal és annak feleségével, de furfangosságának köszönhetően mindig győztesen kerül ki a csatákból.

kockasfulu.jpgSzerintem sokatok azonnal felismeri a Kockásfülű nyulat. A Pannónia Filmstúdióban készült rajzfilmet 1974 és 1976 között készítették, majd tervben volt a sorozat 2018-as felélesztése is, de ebből nem lett semmi.
A főszereplő nyúl általában konfliktusokat kezelt, amelyek a gyerekek között alakultak ki ilyen-olyan okból kifolyólag.
Az emeletes ház tetejéről távcsövével fürkészte a környéket, majd ha problémát látott füleit becsavarva propellerként használva odarepült és megoldotta a gondokat.

Szintén egy szöveg nélküli rajzfilm volt, ami nagyban hozzájárult a nemzetközi sikerhez is.

411.jpgFrakk neve egészen biztosan sokatoknak nagyon ismerősen cseng. A Bálint Ágnes történeteit feldolgozó mesében a főszerepet Frakk a magyarvizsla kapta, de fontos szerep jut a mesében a család többi tagjának is.
Károly bácsi és Irma néni a két gazda, míg Lukrácia és Szerénke a szemtelen és lusta macska a család tagja még.
A kutya-macska 'barátságról' szól a mese, ami sok vicces jelenetet tartogatott számunkra.

Ebben a mesében is szerepel a magyar színjátszás színe java, így Szabó Gyula, Schubert Éva, Váradi Hédi, Rajz János, Suka Sándor, Pártos Erzsi, Bándidi László, Kern András, Tahi-Tóth László és Geszti Péter hangját is hallhatjuk. 

Ha nosztalgiáznátok, akkor a YouTube ebben az esetben is a legjobb barátotok lesz.

 

Valószínűleg a jövőben még fogok bejegyzést szentelni gyerekkorunk meséinek, hiszen annyi klassz mesefilm volt amit be sem raktam ide.
Első sorban persze arra lennék kíváncsi, hogy a fentebb említett meséken kívül mi az amire Ti szívesen emlékeztek gyerekkorotokból. Ha van ilyen mese, akkor a komment szekcióban idézhetitek fel emlékeiteket, amit én is szívesen olvasok.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6115487620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perler Zuárd 2020.04.29. 17:59:02

Lolka és Bolka :):):)

A két szegény lengyel fiúcskáról itthon már a Jóisten se mossa le ezt a nevet...
Pedig a becsületes nevük Lolek és Bolek - csak a lengyel főcímben szereplő birtokos eset örökre ráragadt a fiúkra.
süti beállítások módosítása