Régi alumínium pisztoly gyerekeknek
2019. szeptember 20. írta: ToyaHSW

Régi alumínium pisztoly gyerekeknek

alucolt_1.JPG

A mai napon ismét egy régóta a gyűjteményben lévő játékot mutatok be nektek, ami valahogy eddig elkerülte a blogot. Ezúttal egy fiúknak készült játékpisztolyt szeretnék megmutatni nektek.
A fegyverek kb. egyidősek a játékokkal. Ennek okai azt hiszem mindenki előtt nagyon jól ismertek, a gyerekek már kiskorukban megismerkedtek a fegyverekkel és pontosan azt tudták csinálni velük amit a felnőttek és ez a későbbi életük során nagyon hasznos tudott lenni.

A 60-as, 70-es, sőt még a 80-as évek játékai között is nagy népszerűségnek örvendtek a fegyverek, amelyek első sorban a műanyag előretörésével lettek olcsón elérhetőek a szülők számára.
Természetesen fémből is készültek hasonló játékok elég ha csak a Lemezárugyár Géppisztolyára gondoltok vagy a Szovjetunióban gyártott szikrázós pisztolyra.
Ezek előtt a lemezből készült játékok előtt is gyártottak fegyvereke, mégpedig öntéses megoldással.
A ma bemutatásra kerülő fegyver ezzel a technikával készült és alumíniumból van.
A több hasonló fegyverhez hasonlóan az alumínium fegyver is több darabból épült fel. Ez annak is köszönhető, hogy  a mozgó alkatrészeket megfelelő módon kellett rögzíteni a szerkezeten belül (ravasz, kakas).

Mivel a ravasz és a kakas is mozog, sőt a kakast még egy rugó is húzza vissza, így arra jutottam hogy ez a fegyver eredetileg valószínűleg egy felhúzható fegyver volt, ami elsütéskor csattanó hangot adhatott.
A csőben sem rugót, sem más dolgot nem érzékeltem, így valószínűleg tényleg egy rendkívül egyszerű szerkezet lehetett.
Sajnos a belső megnézését megakadályozza, hogy szegecsekkel rakták össze a játékot, aminek köszönhetően a szétszerelése bonyolult lenne és valószínűleg maradandó károsodásokkal is járna.

Gyártóra utaló jelölést nem találtam a fegyveren, amin persze semmi meglepő nincs. A kidolgozás valamennyire lehetőséget adott a minták elhelyezésére a markolaton és a fegyver más részein, de úgy tűnik a gyártó emblémája ebbe már nem fért bele.
Remélem akad köztetek olyan, akinek van sejtése arról hogy hol is készülhetett ez az alumíniumból gyártott pisztoly. Ha van ilyen, akkor hozzászólásban várom az ötleteket.

A fegyver amúgy korának megfelelő állapotban van (én a 60-as évek végére, 70-es évek elejére teszem a gyártást), ami annyit jelent hogy egy kicsit oxidált és a működése már nem az igazi.
Ennek ellenére szerintem bőven befér a gyűjteménybe, hiszen egy kicsit különleges az anyaghasználat miatt és méretéből kiindulva a kisebb gyerekeknek készülhetett.
Természetesen a múzeumban majd ezt a kincset is láthatjátok, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek a játékot, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8915137106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása