Kínai mentőhelikopter
2019. július 19. írta: ToyaHSW

Kínai mentőhelikopter

kinaihelikopter_1.JPG

A kínai játékok közül általában a fémből készült játékok örvendenek igazán nagy népszerűségnek a gyűjtők körében, ami nem is véletlen hiszen a 60-as, 70-es évek játékairól van szó.
Persze a 80-as, 90-es években is kerültek be hazánkba kínai játékok és ez a trend mind a mai napig tart.
Ezúttal egy olyan műanyagból készült játékot mutatok be nektek, ami valószínűleg már a 90-es években készülhetett. Ez pedig nem lesz más mint egy igazán érdekes és több funkcióval is ellátott mentőhelikopter.

Ahogy említettem a játék műanyagból készült, így nem érhet fel népszerűségben a régi kínai lemezjátékok szintjére, amelyek között szintén megtalálhatóak voltak a helikopterek, azonban valamivel egyszerűbb kivitelben.
A fejlődéssel a kínai játékok között is fontos szerepet kapott a műanyag, amelyekből igazán egyszerűen lehetett hatalmas mennyiséget előállítani és piacra dobni.
Remélem nem lövök nagyon mellé, amikor azt állítom hogy a játék alapjául a Eurocopter MBB BK117-es szolgált, amit igyekezett a gyártó a lehető legjobb lemásolni.
Mivel ezt a típust előszeretettel alkalmazták mentésre, így szinte adott volt, hogy mentőhelikopter funkcióval kerüljök a boltok polcaira a játék.

Ami szinte azonnal feltűnik a játékon a szántalpak, amivel havas területeken való leszállást könnyítették meg az életben. Persze ez a játékon csak dekoráció, hiszen alatta rendes kerekek találhatóak, amelyek segítségével tologatni lehetett a helikoptert.
A kerekek összeköttetésben állnak a rotorral, ami ennek köszönhetően a tologatás közben forog is. Persze ez nem könnyíthette meg a gyerekek dolgát, hiszen a kezük véleményem szerint nagyon könnyen beleakadt a tologatás közben a rotorba, ami ennek köszönhetően kiakadt a helyéről és elveszett - erről a darabról is hiányzik az egyik lapát.
Ezek kívül ami már csak figyelmesebbeknek tűnik fel a fényképeken az a nyitható hátsó ajtó ami mögött egy kitolható csörlőt lehetett találni. Ez a csörlő természetesen működött is, így az oldalán található tekerő segítségével le és fel lehetett emelni vele bármit.
Valószínűleg eredetileg a játékhoz tartozhatott egy felemelhető hordágy vagy valami hasonló, amivel ezt a funkciót is lehetett játék közben használni.

Sajnos mára ezek a kiegészítők elvesztek. Ahogy említettem már a műanyagból készült játéknak az egyik rotorja hiányzik, amit még nem volt időm legyártani.
Az alul található kerék is akadozik egy kicsit, így a rotor forgatása is nehézkessé vált az évek alatt. Szerencsére összesen ennyi hibája van a játéknak. Mind a matricázás, mind a nyitható ajtó, mind pedig a belül található csörlő épségben vészelte át az elmúlt évtizedeket és remélhetőleg a következő években sem szerez majd be újabb sérüléseket.
Valószínűleg a múzeumban már úgy láthatjátok a játékot, hogy a negyedik rotorlapát is a helyén lesz, de most a fotózáshoz még hiányos állapotban parkoltam le a helikoptert :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4414969928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása