Óraműves KDN traktor
2019. május 24. írta: ToyaHSW

Óraműves KDN traktor

kdnmunkagep_1.JPG

A mai napon egy Csehszlovákiában gyártott játékot szeretnék bemutatni nektek, ami Elekes Csabának köszönhetően került a gyűjteménybe.
Ezúttal egy óraműves szerkezettel ellátott hernyótalpas lemezből készült traktorral ismerkedhettek meg, amit a KDN gyártott.

A KDN-ről érdemes tudnotok, hogy Csehszlovákiában az Ites után a második legnagyobb játékgyártónak számított. A szocialista tervgazdaságnak köszönhetően minden gyártónak megvolt, hogy milyen játékokat készít első sorban és ezt a területet igyekeztek lefedni.
A KDN-nek a műanyagból és lemezből készült játékok jutottak nagyrészt, amelyek vagy lendkerekes vagy pedig felhúzós (óraműves) szerkezettel voltak ellátva - bár azért távirányítós és elemes játékok is lekerültek a gyártósorokról alkalmanként.
A cég itthon legismertebb játékának a felhúzós szerkezett ellátott LUNA űrjármű számított, de olyan mára klasszikusokat is nekik köszönhetünk mint a lemezből készült különböző Tatra teherautók.

A ma bemutatásra kerülő traktort is több változatban gyártotta a KDN. A jellemző az 1965 és 1980 között készített óraműves szerkezettel ellátott játék volt, de azért 1979-ben piacra dobták az elemes változatát is a munkagépnek.
Ezúttal az óraműves szerkezett ellátott változatot tudom bemutatni nektek, amit bizony hosszas kisérletezés után sikerült életre keltenem.
A munkagép több színben is készült az évek alatt a gyerekek nagy örömére. Megvásárolható volt zöld, kék és piros alapszínekkel, ezek kidolgozásban nem különböztek egymástól mindössze a grafika változott bizonyos szinten. Egyes típusoknál a Super felirat szerepelt a motortér borításán, míg más játékokon a Diesel szó volt olvasható.

A játékban használt megoldás lényegében azonos volt a kor többi óraműves játékához, azonban azokkal ellentétben több irányban is képes volt haladni a játék.
Ezt a Csehszlovák gyártó valószínűleg egy fogaskerekes áttétellel oldotta meg, amit a vezetőülés előtti karral lehetett mozgatni. Ha a kart hátra húztuk, akkor a jármű tolatni kezdett, míg az ellenkező irányba mozdítva előre indult el a játék.
Természetesen volt üres állás is, ekkor lehetett a játékot felhúzni anélkül hogy az megmozdulni bármelyik irányba. Az óraműves szerkezet műanyag kereket hajtott, amelyekre gumiból készült hernyótalp került, aminek köszönhetően nagyon szépen boldogult a játék a szőnyeggel, a küszöbbel, de akár a szabadban is.

A felhúzás a szokásos kulcsos megoldással történt, amit a jármű első részén alulra kellett ráhelyezni a négyszögletes felhúzószerkezettre. A normális felhúzókulcs tökéletesen használható volt hozzá, aminek mérete megegyezett az ITES és a Lemezárugyár által gyártott játékoknál használtakéval, sőt a mai kínai felhúzós játékok is hasonló kucsokkal érkeznek meg.
Ahogy említettem elsőre kicsit nehezen sikerült életre keltenem a játékot. Alapból az egyik hernyótalp el volt szakadva, amit javítanom kellett a felhúzó szerkezetet pedig hiába feszítettem meg a játék nem volt hajlandó elindulni egyik irányba sem.
Már majdnem feladtam a kisérletezést, de egy kis kenőanyag és sok kézi mozgatás végül megoldotta a problémát és a jármű végre életre kelt. Különösebben az sem lett volna tragédia ha nem sikerül működésre bírni a szerkezetet, mert azt már előre eldöntöttem, hogy a szétszedést nem vállalom majd be.
Persze azért nincs tökéletes állapotban a játék, ugyanis eredetileg a motorház felső részén egy kipufogó kémény volt megtalálható műanyagból, ami azonban szinte majdnem minden darabról hiányzik mára. Talán majd egyszer rászánom magam a pótlásra és akkor tényleg komplett lesz ez a nagyon klassz KDN munkagép is.

Természetesen a múzeumban ezt a játékot is láthatjátok és kézbe foghatjátok majd, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek, amelyek segítségével igyekszem visszaadni a játék hangulatát.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4714852756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása