Astro-Cabinet 90 csillagászati távcsőépítő játék
2019. május 21. írta: ToyaHSW

Astro-Cabinet 90 csillagászati távcsőépítő játék

ac90_1.JPG

A mai napon ismét egy oktató céllal készített játékkal ismerkedhettek meg az oldalon. Dr.Börcsök Sándornak köszönhetően került hozzám több régi NDK-s optikai játék, amelyek közül ezúttal az Astro-Cabinet 90-est mutatom be nektek.
Néhány hete videóban bemutattam már nektek a készletet, de bejegyzés eddig még nem született erről a játékról.

Mint már annyiszor elmondtam és leírtam a szocialista játékgyártás egyik fontos szempontja volt a szórakoztatás mellett az oktatás is. Ennek érdekében szinte minden területen készültek játékos oktató játékok, elég ha csak a Polikresz sorozatra a Ki mit tudra vagy a Felelj ha tudszra gondoltok.
Természetesen a többi szocialista országban is készültek hasonló játékok. Az NDK-ban az optikai játékok gyártását emelték elképesztő szintre, amelyek közül a legismertebbek az Optik Universal, az Optik Montage és az Astro-Cabinet 90 készlet volt.
A mai napon ez utóbbival ismerkedhettek meg.

Az optikai játékok az NDK-ban a VEB Kamenzer Spielwaren gyártotta. Az Astro-Cabinet 90-es készlet valamikor 1978 körül készült. Ekkora a gyár már kiadta az Optik Montage és Universal készleteket, így komoly gyakorlatra sikerült szert tenniük az optikai játékok területén.
Az Optik Montage és az Universal készletek jellemzője volt, hogy több területet is érintettek, így a mikroszkóptól a színházi látcsőig számtalan dolgot építhettünk a műanyag elemekből.
Az Astro-Cabinet 90-es viszont kifejezetten az éjszakai égbolt kémlelésére lett elkészítve, aminek a csillagászat iránt érdeklődő gyerekek persze nagyon örültek.

Persze nem csak az égbolt kémlelésére alkalmas állványos távcsövet lehetett építeni a játék alkatrészeiből, hanem számtalan más változatot is.
Szerencsére magyar nyelvű leírás is tartozott az itthon forgalomba került játékokhoz, így a több fajta távcsövön kívül számtalan kísérletet végezhettek el a gyerekek a lencsék segítségével.
Természetesen a fő attrakciónak a nagy csillagászati távcső számított, amihez külön állvány is tartozott. Természetesen ez is műanyagból készült mint a játék többi eleme, azonban a gyerekek igényeit ez az eszköz így is kielégítette. Alkalmas volt a hold, a csillagok megfigyelésére, aminek módjáról pontos leírást tartalmazott a játékhoz mellékelt füzetecske.
Sőt extraként egy kartonból kivágható és állítható csillagtérkép is tartozott a játékhoz.

A csillagászati fórumokat bújva azt tapasztaltam, hogy sokak első élménye az Astro-Cabinet 90 volt a csillagászat területén, ami nem kis szó egy játéktól.
Nekem gyerekként nem volt szerencsém ehhez a készlethez. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy engem is magával ragadott volna az égbolt a csillagokkal.

Most szerencsére hozzám került egy régi darab, ami kiváló állapotban vészelte át az eltelt éveket. A játék épségben van, a csillagtérképet senki nem vágta ki és a műanyagból készült játék elemei sem törtek szét az eltelt évek alatt.
Ez alapján elmondható, hogy remek munkát végeztek egykoron az NDK mérnökök és valami olyat adtak a gyerekeknek, ami akkor és ma is különlegesnek számít.
Sajnos jelenleg csak képeken tudom megmutatni nektek ezt a játékot, de reményeim szerint előbb vagy utóbb személyesen is nosztalgiázhattok majd a dobozt nézegetve.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6414843174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2019.05.22. 19:31:43

Hu, nekem volt ilyen, nagyon szerettem :)

NemNick 2019.05.22. 20:09:29

Megvolt. Imadtam, bar nem emlexem, hogy valaha ertekelheto kepet sikerult volna kicsikarnom velole, a Holdon kivul.
De a lamellas rekesz, az nagy kiralysag volt...

robipok 2019.05.22. 20:18:37

Azon szerencsések egyike vagyok, akinek megvan ez a szett. Máig hibátlan, makulátlan állapotban. Ha a gyerkőc kicsit nagyobb lesz, jó alkalom lesz újra elő venni és megismertetni az alapokkal.

ToyaHSW 2019.05.22. 21:18:42

Sok gyereknek volt ilyen akkoriban. Van köztetek olyan is, aki azóta is foglalkozik a csillagászattal legalább hobby szinten?

luxusmoszkvics 2019.05.23. 15:23:26

Volt ilyen nekem is, Imádtam.
Hatalmas élmény volt, mikor a Vénuszt "félhold" fázisban pillantottam meg .
süti beállítások módosítása