Plasticart TU-154
2019. március 25. írta: ToyaHSW

Plasticart TU-154

dsc_0022.JPG

Az elkövetkezendő időkben az oldalon időnként feltűnnek majd különböző régi repülőgép makettek. Ezeket néhány napja kaptam felajánlás útján az Otruba családtól, akik úgy gondolták nálam jobb helyen lesznek a régi NDK-s műanyag repülőgépek mint a szemétben.
Persze a gépek állapota közel sem tökéletes, ezért is nem tudom egyszerre bemutatni nektek azokat.
Már ahogy megérkeztek a repülők úgy döntöttem, hogy nem javítom ki rajtuk csak a nagyon látványos hibákat, a hibásan felragasztott és mára megkopott matricák vagy a hiányzó festések javítása vagy cseréje annyira nem érdekes.
Persze a matricákat megtudnám vásárolni és akkor a festést is javíthatnám, de akkor már lényegében teljesen megváltoznak az egész felajánlás jellege és elveszítené a korrajz jellegét.

A 70-es években hatalmas divat volt a makettezés. Ehhez kiváló repülőgép és hajómodelleket adtak ki a különböző országok gyártói.
A hazai boltok polcain is feltűntek ezek az összeragasztható műanyag dísztárgyak, de sokkal jellemzőbb volt hogy az NDK üzleti utak alatt vásárolták meg azokat a szülők.
Pontosan emlékszem, hogy mennyire örültünk öcsémmel, amikor édesapánk egy NDK-s útról egy Vostok-1-el és egy TU-144-es géppel tért haza - azonnal el is kezdtük összeragasztani a makettet, de természetesen ezzel el is rontottuk a mára ritkának számító kincseket.

Nem kérdeztem rá a makettek történetére az Otruba családnál, de az a gyanúm hogy ezeket a gépeket sem felnőttek rakták össze.
A sort egy TU-154-es bemutatásával nyitnám meg, amit majd a következő napokban remélhetőleg újabb gépek követnek majd.
A Plasticart egy NDK gyártó volt, akik a repülőgép és űrhajó maketteken kívül természetesen játékokat és TT kiegészítőket is gyártottak. Sokak számára a TT kisvasúthoz készített autók révén, míg mások az NDK-s autópályának köszönhetően ismerik a cég nevét és persze vannak, akik a maketteknek köszönhetően.

A komplett makettlistáról és a cég termékeiről részletes infót a Makettinfó weboldalon találhattok, ahol a különböző korszakok jellegzetességeit is megismerhetitek a Plasticart makettekkel kapcsolatban.
A vásárlók a kartondobozban megtalálhatták a különböző műanyag elemeket, a repülőgép állványát, a festékeket, a ragasztót és az elmaradhatatlan matricaívet is.
Természetesen megvolt az építéshez szükséges útmutató is, így viszonylag egyszerűen lehetett megépíteni a maketteket. A mellékelt kellékek és a műanyagból kidolgozott elemek sem voltak éppen tökéletesek, de hát nem is profi makettezőknek készültek a Plasticart repülőgépek.
Ennek a nem tökéletes minőségnek volt köszönhető a sok illesztési hézag, a vízben leáztatott majd elszakadó matrica, valamint a ragasztó és a festék minősége sem érte el a mai termékek szintjét.
A felajánlás útján hozzám került repülőgépek is szenvednek ezektől a hibáktól, aminek köszönhetően néhány helyen más ragasztót használtak a repülőgép összerakásánál.
A legnagyobb hiba azonban az volt, hogy a Plasticart nem adott a készlettel matricafixálót, így az az eltelt évek alatt elöregedett és megkopott - persze pont ez teszi széppé ezt a darabot is.

Minden repülőgéphez adtak némi gyurmát is, aminek köszönhetően ha nem állványra rakta a gazdája, akkor is megállt a futóművén a gép. Sajnos ebből a repülőgépből ez a gyurma kimaradt, így mindig a hátsó kerekeken támaszkodik a gép.
Persze akkoriban is volt divat az asztalon tartani ezeket a gépeket, sokkal inkább jellemző volt a plafonra rögzített és damilokon lógó repülőgép - nálunk is így voltak tárolva a gépek a gyerekszobában.
Igazából a TU-154-es csak egy alapos takarításon és a hézagok kitöltésén esett át, valamint visszakapta az egyik leesett futóművét is.

Ebben az állapotban kerül be a gyűjteménybe, annak ellenére is, hogy 10 dolláros áron új matricákat rendelhetnék hozzá és akkor a szárnyak és a gép alsó része is megkaphatná az ezüst színű festést.
Azonban mivel valaki így építette meg a gépet tiszteletben tartom a döntéseit és így egy kb.40 éve megépített gépet láthattok majd eredeti formájában.

A múzeumban remélem sok hasonló darab lóg majd a mennyezetről, de amíg ezt nem láthatjátok saját szemetekkel jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3114716267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása