Faller Auto Motor Sport Junior
2019. március 11. írta: ToyaHSW

Faller Auto Motor Sport Junior

fallerams_1.JPG

A mai napon ismét egy viszonylag friss szerzeményt mutatok be nektek, amivel én személy szerint gyerekként nem találkoztam sajnálatos módon.
Ezúttal a Faller belépőszintű Auto Motor Sport Junior autópálya készletét mutatom be nektek.
Akik kicsit otthonosan mozognak az autópályák világában egészen biztosan felcsillanó szemmel várják a bemutatót és a fényképeket.

Előtte azonban a megszokott módon néhány szóban bemutatnám nektek a ma is játékokat gyártó Faller céget. A Faller céget 1946-ban alapította Edwin Faller és Hermann Faller Gütenbachban, Németországban.
A kezdeti időktől kezdve játékgyártással foglalkozott az aprócska cég, ami első sorban vonatokat, vasutakhoz kiegészítéseket, autókat és egyéb kiegészítéseket gyártott.
A 60-as évektől egészen a 80-as évekig volt gyártásban a Faller AMS sorozat, amiben 1:65-ös méretarányú autópályák tartoztak a gyerekek nagy örömére.
Igazi minőségi munkák voltak ezek egyedi hajtással és különleges áramszedő megoldással.
A Faller még jelenleg is készít játékokat, sőt annyira nem tűntek el a piacról, hogy a weboldalukon még mindig érdemes szétnézni a vasútmodellezés iránt érdeklődőknek.

Ez a bejegyzés azonban az AMS Juniorról szól, ami mint a cégbemutatóból is tudhatjátok egy 1:65-ös méretarányú belépő autópálya készlet.
A Faller természetesen több sorozatot is készített, amelyek közül némelyik nagyon komolyra sikerült. Volt itt bonyolult nyomvonallal és egyedi irányítási megoldással rendelkező változat is, de a Junior nem ezek közé tartozott.
Persze ez nem jelenti azt, hogy a Junior készlet ne lett volna egy kiválóan működő játék.
A játék dobozában megtalálható volt minden. A dobozt felnyitva azonnal feltűnik a Faller trafója, ami a 12V-ot biztosította a játék működéséhez. Ezen kívül megtalálhatóak voltak a dobozban a szürke színű aprócska pályaelemek, a két nyomogatós szabályzókar és természetesen az autók is.
A kocsik igazán változatosak voltak az egyes készletekhez. Ebben a dobozban egy Mercedes és egy Porsche kisautó található, de számtalan más márka is szerepelt a különböző AMS dobozokban.
A kocsik kidolgozása szép és igényes.
Felépítésre a járművek hasonlítanak a valódiakra és a méret ellenére meglepően részletes a kidolgozásuk. Az áramszedő rész viszont merőben eltér a szocialista megoldásoktól. Itt az áramszedők itt is rézből készültek, de a felfogatásuk teljesen más megoldással történt. Az itt alkalmazott technológiának köszönhetően az érintkezők valóban csak érintkeztek a pálya megfelelő részével, nem pedig az autó első futóművét helyettesítették mint a rosszul beállított ITES vagy Plasticart megoldások esetében.
A pályaelemek összefogatása is eltért az eddig bemutatott autópályákétól, itt ugyanis aprócska réz hüvelyeket kellett betolni a megfelelő nyílásokba, amelyek biztosították az áram útját az egyes elemek között.

A hozzám került játék nagyon szép állapotban van, ahhoz képest hogy mennyiért vásároltam. A hazai aukciós oldalakon sokkal rosszabb állapotban lévő darabot láttam 10.000 Ft feletti áron elkelni, de a nyugati oldalakon olvasható 100-150 eurós ár még számomra is meglepetés volt.
Persze azért nem tökéletes a hozzám került játék sem. A pályaelemeket összekötő réz hüvelyek sajnos hiányoznak jelenleg. Van ötletem a pótlásra, de még nem jutottam el eddig pontig.
Remélem mikorra a múzeumban láthatjátok a játékokat, addigra a Faller autópályáját is sikerül üzemképes állapotba hoznom.
Addig azonban maradnak a megszokott fényképek, amelyek remélem elnyerik majd a tetszéseteket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4814681180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása