Versenyautó lemezből
2019. január 23. írta: ToyaHSW

Versenyautó lemezből

alasya_1.JPG

A képeket látva gondolom rögtön az villant sokatok eszébe, hogy már megint egy régi kínai játékot mutatok nektek. Ezúttal azonban más a helyzet, hiszen egy ritkaságnak számító Turk-Mali által gyártott Alasya lemezből készült versenyautót mutatok be nektek.
A játékról csak hosszas keresgélés után találtam információkat, de akkor viszont elég sokat.
A kisautó teljes egészében lemezből készült és 1970 és 1979 között gyártotta a már említett Turk-Mali (NE-KUR néven is ráakadhattok a gyártóra). Akkoriban számtalan országban készültek hasonló kidolgozású játékok, amelyek nem igényeltek túlságosan nagy anyagi ráfordítást és ennek köszönhetően haszonnal kecsegtettek.
Persze azért sok múlott a kidolgozáson és a grafikai részleteken, de azzal általában egyetlen hasonló játéknál sem volt gond.

Itt is ez a helyzet. A lemezből készült test formája megegyezik a hasonló játékokéval, ami azt jelenti hogy a versenyzőt is igyekeztek préseléssel és festéssel kialakítani.
A játék jól elkülöníthetően két részből épül fel. Az alváz alsó részét és a felsőt a megszokott lemezből készült elhajlított fülekkel rögzítették. Az alvázba kerültek a tengelyek, amelyek végén a műanyagból készült végtelenül egyszerű kidolgozású kerekek kaptak helyet.
Ez egy egyszerű tologatós autó volt, így teljesen felesleges lendkereket vagy óraműves szerkezetet keresni. Ennek köszönhetően rendkívül könnyű is a játék.
A lényeg a felső rész, mivel ezt igyekeztek szépen kialakítani általában és igényes grafikával ellátni. Ezzel itt sincs semmi gond. Az autó az STP-re jellemző kék-fehér-piros színeket kapta meg, sőt még a Champion és az STP reklámok is megtalálhatóak az autó hátsó részén.
Elől a borításon rálelhetünk a 2-es rajtszámra és a hűtőrácsra is, amelyek szintén festéssel lettek kialakítva. A versenyző is festéssel lett megalkotva, amit semmiképpen sem neveznék szép megoldásnak.

A Turk-Mali játékok jellegzetessége, hogy a festést mindenféle alapozás nélkül vitték fel a nyers lemezre. Ennek köszönhetően az autókon a legkisebb karcolás is maradandó nyomot hagyott.
A kocsi két oldalán aprócska feliratokat is lehet látni. Az egyik oldalon a Turk-Mali logója, míg a másik oldalon az Alasya felirat olvasható.

A Turk-Mali több hasonló lemezjátékot is készített, amelyek mára komoly kincsnek számítanak már. Az Alasya jelenleg 50-60 dollár közötti áron vásárolható meg az Ebay-en, de egy régebbi dobozos Turk-Mali játékért sokkal többet is elkérhetnek.

A hozzám került régi versenyautó nagyon szép állapotban maradt meg. A festésen csak egy-két apróbb karcolás látható, ami egy ennyi idős játéknál teljesen elfogadható.
Szerencsére rozsda nincs a kocsin és a kerekek is szépek, ami egy ennyi idős játéknál nem kis szó.
Természetesen lehetőségetek lesz majd megnézni és kézbe fogni is ezt a játékot, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9314584850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása