Lendkerekes motor lemezből
2019. január 22. írta: ToyaHSW

Lendkerekes motor lemezből

kicsilendkerekesmotoros_1.JPG

A Lemezárugyár által készített Lendület Motorkerékpárra biztosan nagyon sokan emlékeztek gyerekkorotokból. A ma bemutatásra kerülő játékra pillantva nekem rögtön ez a klasszikus magyar játék ugrott be.
Pedig ezúttal nem magyar játékról van szó és még a méretben is vannak eltérések, de a megoldások és a kidolgozás mégis nagyon hasonló a több európai gyártónál is készülő lendkerekes motorokéra.

Ahogy megláttam az aprócska játékot az első gondolatom az volt, hogy csak be ne horpadjon ahogy megfogom. Szerencsére erre nem került sor, ugyanis azért a lemezből készült játék elég jó tartással rendelkezik.
Mint említettem nagyon hasonlít a lendkerekes motoros az európai gyártók által 60-as években készített játékhoz, azonban ebben az esetben meg kellett elégedniük a 9 cm hosszú és 5 cm magas aprósággal a gyerekeknek.

Őszintén szólva a gyártásra utaló jelet sehol nem találtam a lendkerekes motoroson, de az a gyanúm hogy ez a játék is a távoli Kínában készült.
Persze a méretből adódóan nem számíthattak a gyerekek az európai nagytestvérekhez hasonló kidolgozásra. Itt a kerekek, a motoros és maga a motor is egy lemezből lett kipréselve és a két fél össze lett illesztve. Ennek megfelelően az egyes részeket a grafikával kellett kialakítani, ami egészen jól sikerült is.
Persze semmi nem lehet tökéletes, így bizony itt is találkozni elcsúszott grafikai részekkel, amelyek közül a legfeltűnőbb az első lámpa hibája.
A legfontosabb azonban ebben a játékban is a lendkerekes szerkezet. Mivel akadozott egy kicsit, így szükség volt a szétszerelésre és a kenésre, amikor jobban szemügyre tudtam venni magát a szerkezetet is.
Lényegében minden megtalálható benne, csak egy kicsit kisebb változatban. A lendkerék hihetetlenül vékony, de teszi a dolgát gond nélkül és néhány műanyag fogaskerék is található a szerkezet belsejében.
A hajtott kerekek ennél a játéknál műanyagból készültek, de ez nem okoz itt gondot. A játék egyaránt jól működik szőnyegen, parkettán, de még az asztalon is.

Természetesen a kenést követően a működése is tökéletes lett, így azt mondhatom hogy hozza az amit ezelőtt évekkel is tudott.
Persze a lendkerekes játékok ritkán romlanak el, de azért előfordulhat ilyen eset is.
Szerencsére ez olyan állapotban van, hogy nyugodtan adhatom majd a kezetekbe megnézésre és kipróbálásra is. Azonban amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2814582802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása