Fából készült régi játékok
2019. január 16. írta: ToyaHSW

Fából készült régi játékok

famozdonybaba_1.JPG

A mai napon néhány fából készült régi játékot szeretnék bemutatni nektek. Mint tudjátok a fát előszeretettel használták játékok készítésére, hiszen természetesen anyagból és lényegében faipari hulladékokból lehetett pénzt csinálni.
Talán ennek is köszönhető, hogy első sorban asztalos üzemek foglalkoztak ilyen játékok hazai gyártásával.
Első sorban az építőkockák ismertek a fa játékok közül, hiszen ezek készültek egyszerűségüknek köszönhetően a legnagyobb számban, azonban jóval bonyolultabb és összetettebb játékokat is gyártottak fából.
Ezek közül volt amit már a blogon is bemutattam nektek, de a mai napon ismét új darabokat ismerhettek meg.

Ezúttal egy húzogatható mozdonyt és három figurát szeretnék bemutatni nektek. Mivel a játékokról nagyon keveset tudok, a figurákról pedig lényegében semmit, így ha van információtok azt természetesen szívesen veszem és megköszönöm.

Elsőként egy fából készült húzogatható mozdonyt mutatok be nektek. A mozdonyon nagyon jól látszik, hogy elég sok eleme hulladékból készült, azonban gondos kezek munkájának köszönhetően még hasonlít egy gőzmozdonyra a végeredmény.
Összesen hat kerék található a jármű alatt, amelynek alapjául egy nagyobb fa lap szolgált. Ezen került elhelyezésre a mozdonyvezetői állás, az elvágott hengerhez hasonlító kazán és a gömbölyített formájú kémény is.
Szemfüles olvasók a képeken láthatják, hogy a mozdonyvezető állásánál egy furat található a mozdonyon. Ennek annyi jelentősége van, hogy ez a furat a leghátsó tengely felett helyezkedik el amelyen egy excenteresen elhelyezett fa henger kapott helyet.
Valószínűleg a játék fénykorában egy mozdonyvezető mozoghatott az ülésben ennek az excenteres megoldásnak köszönhetően.

A másik játék amit szeretnék bemutatni nektek szintén fából készült és végtelenül egyszerű. Valószínűleg nem kapcsolódnak egymáshoz a mozdony és a most bemutatásra kerülő fa figurák, de érdekességként megférnek egy bejegyzésben.
A figurák az arc alapján különböző női alakokat jelképeznek. Esztergálással lettek kialakítva fából és aprócska kalapjukban és ruházatuk színében mutatnak eltérést.
A figurák zöld, kék és piros színűek és a kalapok formája minden esetben teljesen eltér egymástól.
Érdekessége a három figurának, hogy a karok és kezek is kidolgozásra kerültek. Ehhez a babák testét átfúrták, amelyen vastag kötelet húztak át, amelyek végére golyókat erősítettek. Ezek a golyók jelzik a kézfejeket.
Az arcok is szépen lettek megfestve. Minden figura kapott szemeket és szájat is és olyan apróságokra is figyeltek mint hogy a ruhákon legyenek gombok.
Sajnos fogalmam sincs, hogy ez a három figura valami játék részét képezhette vagy csak magukban voltak a játék, de a mozdonyhoz stílusban mindenképpen illenek.

Ha többet tudtok ezekről a régi játékokról, akkor hozzászólásban nyugodtan megírhatjátok.
Természetesen a múzeumban láthatjátok majd ezeket a kincseket is, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2014567150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása