Delfin óraműves tengeralattjáró
2019. január 15. írta: ToyaHSW

Delfin óraműves tengeralattjáró

delfin_4.JPG

Ahogy több bejegyzésben is említettem a katonai játékoknak nagyon fontos szerep jutott a szocializmusban. Ezekkel a játékokkal igyekeztek a gyerekek figyelmét felkelteni a hadsereg iránt, hiszen ki ne szeretett volna harckocsit vagy repülőgépet vezetni gyerek fejjel.
A katonai játékok több területet is felöleltek. Készültek szárazföldi, légi és vízi játékok is. A vízi játékok közül kiemelkedtek a távirányítós hajók és tengeralattjárók, de azért olcsóbb és többek számára is elérhető játékokat is készítettek.

Ilyen volt a Lengyelországban gyártott Delfin tengeralattjáró is, amiben egy óraműves szerkezet kapott helyet és igazán érdekesen működött.
A játékra az interneten akadtam rá és annyira elnyerte a tetszésemet, hogy azonnal le is csaptam rá.
A játék teste teljesen műanyagból készült, mindössze a belül található felhúzható szerkezet és a hajócsavar tengelye készült fémből.
Első ránézésre ami feltűnik a játékon az az alsó részen található felhúzó szerkezet, az elől elhelyezett két kormánylapát, valamint a játék felső részén található géppuska.
A műanyagból készült test két részből áll, az alsó fehér színű műanyagból, míg a felső vegyes műanyagból készült és ennek köszönhetően mintázatot kapott.
Ezen kívül néhány papír alapú matrica volt megtalálható a tengeralattjárón, amelyek szerintem ha valaki tényleg játszott a játékkal elég rövid életű lehetett. Az oldalsó részen csíkok futottak és Delfin felirat volt olvasható, míg a tornyon a V86 azonosító jel volt olvasható.

A játékban található óraműves szerkezet és a felhúzó lényegében tőkesúlyként is funkcionált, aminek köszönhetően a tengeralattjáró stabil maradt a vízen is.

A működtetés viszonylag egyszerűen működött. A felhúzós szerkezetet meg kellett feszíteni. Ez idő alatt a hajócsavart érdemes volt lefogni, másképp azonnal lepörgött a játék.
Majd a feszítést követően máris elengedhettük a vízben a tengeralattjárónkat. A játék már említett érdekessége, hogy nem csak a hajócsavart mozgatta az óraműves szerkezet, hanem a két kormánylapátot is.
Ennek köszönhetően pedig a játék hol lemerült a víz alá, hol pedig felbukkant onnan. Az aprócska tengeralattjáró úgy közlekedett a vízben mint egy delfin, valószínűleg ezért is kapta ezt a nevet.

A játékhoz eredeti dobozzal jutottam hozzá, ami maga egy komoly csoda, ugyanis a 70-es, 80-as évekre annyira jellemző gyenge kartonjából készült.
A grafika a dobozon amúgy szép, ahogy azt a fotókon is láthatjátok.
Nagyon örülök, hogy ez a régi lengyel játék is bekerült a gyűjteményben, ugyanis az említett ország játékaiból nem sok jut el hozzám (még a román játékok ilyenek).
Természetesen a múzeumban láthatjátok majd ezt a kincset, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3214565358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása