Pörgettyűs játék
2019. január 01. írta: ToyaHSW

Pörgettyűs játék

porgettyu_1.JPG

A pörgettyűs játékokból számtalan változat volt az én gyerekkoromban a trafikok polcain. Az egyszerűbbektől egészen a bonyolultabb mágnesesség elvét kihasználó játékokon át egészen a bonyolultabb búgócsigákig.
A mai napon egy egyszerű pörgettyű játékot szeretnék bemutatni nektek, amiből tényleg nagyon sok változat volt megvásárolható a kereskedőknél.

Előtte azonban felidézném gyerekkorom egyik kedvenc pörgettyűs játékát, amit azóta sem láttam a használt játékokkal foglalkozó aukciós oldalakon.
Halványan rémlik egy pörgettyűs játék, amiből egy-egy darabot kaptunk öcsémmel. Az egyikünké zöld, míg a másik azt hiszem sárga volt. A pörgettyű végén egy mágneses kúp volt és a játékhoz tartozott egy kígyó is. A pörgettyűt meg kellett pörgetni, majd a fém lemezből készült hullámos kígyót a kúp széléhez illeszteni.
Innentől pedig már csak egyszerű fizika volt az egész és a kígyó el kezdett csúszni a pörgettyű kúpja körül.

Ennyi múltidézés után azt hiszem rátérhetek a ma bemutatásra kerülő rendkívül egyszerű pörgettyűs játékra. A mai játék egy igazi kisipari termék. Ennek köszönhetően különösebb csodát nem kell tőle várni.
A teljes játék műanyagból készült mint a kor játékainak többsége és egyetlen extra elem egy matrica a játék felső részén.
A pörgettyű szempontjából nagyon fontos alsó részen található kúp is alapból a műanyag része, aminek nagy előnye volt a gyártás során, hogy a formát egyben ki lehetett alakítani.
Érdekesség, hogy az aprócska kúp nagyon kicsi, így lényegében a játék azt a hatást kelti a pörgetés során mintha az asztal lapja felett lebegne 1-2 milliméterrel.
Mint említettem a matrica volt az aprócska játékon az egyetlen extra elem. A kor játékait általában a matricákkal nagyon jól el lehetett adni, hiszen erre szinte ugrottunk gyerek fejjel.
Ezen a játékon egy kicsit pszichedelikus a matricázás, ami különböző színek spirálba fonódásából tevődik össze.

Annak megfelelően, hogy jobbra vagy balra indítottuk meg a játékot a spirál vagy befele vagy pedig kifele látszott mozogni.
Az Óhegyi családtól kapott játékot természetesen ki is próbáltam. Egy rendesebb pörgetés után kb. másfél percig forgott a pörgettyű, ami nem rossz teljesítmény. Ez persze nagyrészt az alacsony súlypontnak és a kialakításnak köszönhető, de egészen biztosan nagyszerű lehetett gyerekként látni, hogy milyen sokáig forgott az aprócska játék egy-egy ügyesebb forgatásnak köszönhetően.
Persze lehetett is versenyezni a barátokkal és a testvérekkel, ahogy ezt mi is tettük gyerekként.

A múzeumban természetesen ezt a játékot is láthatjátok és kipróbálhatjátok majd, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9814526766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása