Műanyag katonai teherautó
2018. december 19. írta: ToyaHSW

Műanyag katonai teherautó

muakatonaiteherauto_1.JPG

A hazai játékgyártásnak meghatározó részét képezték a kisipar termékei. Ezek közül mindenképpen említést érdemel a Havas, Szintai és Polefko által készített játékok, amelyek döntő többsége valamilyen jármű volt.
Persze a triumvirátus tagjai más játékokat is készítettek műanyagból, azonban fő profiljukat a járművek adták, amelyeket trafikokban, vásárokban lehetett megvásárolni.

Sok esetben azonban tényleg csak találgatni lehet a játék gyártóját illetően, hiszen ha valaki nem specializálódott a hazai trafikos játékokra, akkor kicsit elveszettnek érezheti magát ezen a területen.
Így értem magam egy kicsit én is a ma bemutatásra kerülő játék esetében.
Nagyon régóta láttam már a ma bemutatásra kerülő teherautót, ráadásul több színben és változatban is, de valahogy soha nem került a gyűjteménybe egy darab se - egészen eddig.

Mint említettem vásároltam egy nagyobb játékcsomagot, amiben egy darab volt ebből a kultikus teherautóból, ráadásul nem is veszélyesen rossz állapotban.
Igazából fogalmam sincs a gyártót illetően, de mivel több változatot is láttam Honvédség felirattal matricázva, így az a gyanúm hogy hazai készítésű műanyag játékról van szó ezúttal is.
Próbáltam valami ismert típushoz hasonlítani a játékot, de nem nagyon jártam sikerrel. Szerintem leginkább egy Rába teherautóra emlékeztet, de persze elképzelhető, hogy a készítés során más szolgált mintával a játékhoz.
Ez egy platós teherautó, aminek érdekessége hogy a műanyagból készült ponyva rész leemelhető és így egy egyszerű nyitott platós teherautóval is játszhattak a gyerekek.
A fülke és az alváz egy anyagból lett kialakítva, azonban a plató, az utastér és a futómű önálló részt képez. A fülke tetején egy villogó, míg belül kidolgozott belsőtér, sofőr és kormány látszik. Lényegében minden fontos elemet pattintással rögzítettek az alvázhoz (plató, fülkebelső, futómű).
A játék szerintem legérdekesebb része maga a futómű. Megszokhattuk a kisipari játékoknál, hogy a tengelyeket fémből készítették, amelyekre feltolták a kerekeket. Nos itt a tengelyek is műanyagból kerültek legyártásra, ami elég pontos öntést igényelt.
Ezeknek a tengelyeknek a végén kaptak helyet a kerekek, amelyek viszonylag szépen ki lettek dolgozva.
Ahogy említettem ez a játék viszonylag szép állapotban élte túl az elmúlt kb.30 évet. Tökéletesen gurul és a ponyva részt is fel lehet tenni.

A teherautó érdekes formája engem teljesen elvarázsolt és szerintem így voltak ezzel a kor gyerekei is. Szerencsére sikerült egy darabot szereznem, így majd a múzeumban is találkozhattok ezzel a különleges műanyag teherautóval.
Mivel egész biztosan sokatoknak volt ilyen játéka, így jó is lesz egy kis nosztalgia mindenkinek.
Amíg azonban nincs lehetőségem arra, hogy személyesen mutassam meg nektek ezt a játékot, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6714500668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

káBell 2019.01.30. 17:52:52

Nekem volt tankszállító is. Talán két autó volt összecsomagolva műanyag katonákkal.
süti beállítások módosítása