MIR hernyótalpas markoló
2018. szeptember 24. írta: ToyaHSW

MIR hernyótalpas markoló

mirlanctalpas1.JPG

A mai napon egy fém lemezjátékot szeretnék bemutatni nektek a gyűjteményből. Ezúttal a Bulgáriában gyártott MIR hernyótalpas markolóval ismerkedhettek meg. Sokan tévesen azt gondolják a cirill betűs feliratból, hogy a MIR játékok a Szovjetunióban készültek. Nos ez hatalmas tévedés.
A MIR egy termelőszövetkezet játékgyártó ágazataként jött létre 1967.január 1-én. A név kiválasztása nem volt egyszerű dolog, de végül a MIR (Béke) mellett tették le a voksukat, ami a gondtalan gyerekkorra, a boldogságra és a békére is utalt.
Az első időkben elemes játékokat (géppisztoly, telefon, stb...) készítettek, de az idő múlásával egyre több termék került fel a palettára.

Az idő múlásával szinte természetes folyamatként a MIR gyár is elkezdett a nagy gyáraknak bedolgozni. Sikerült kapcsolatot kiépíteniük a Matchbox, a GAMA, a Schuco, a Buddy L, a Clover és a Tonka cégekkel is, amelyeknek számtalan terméke készült Bulgáriában.
A folyamat részeként ezek a játékok természetesen megérkeztek MIR logo alatt is. Ezek közül a legismertebb a Tonka 55010-es teherautója, amit számtalan változatban elkészített a MIR saját logóval is.

Természetesen a licenszelt játékokon kívül is voltak termékei a gyárnak, amelyek között nagyon sok klassz lemezjáték is megtalálható volt.
A fiúk nagyon örülhettek, hiszen készült a gyárban teherautó, targonca, úthenger, daruskocsi vagy a ma bemutatásra kerülő hernyótalpas markoló is.

A játék méretét tekintve tekintélyes darabnak számít és a funkciókra sem lehetett panasza egyetlen gyereknek sem. A játék befoglaló méretei 14*22 cm volt, amihez 13 cm-es magasság és 28 cm-re kinyúló gém tartozott. A játék alsó részét a felépítményt és a gémet tartalmazó felső részt egy csavarral lehetett összefogatni a játék alján.
Ennek a megoldásnak köszönhetően a felépítmény forgatható volt, így lényegében bármilyen irányból lehetett markolni a munkagéppel.
A gém természetesen összecsukható volt, de az igazi érdekességnek a működőképes markoló szerkezet számított rajta. A fülke mögött egy tekerőt lehet látni, ami belül egy dobot hajtott meg. A dobon madzag kapott helyet, amit lehetett le és fel csévélni, így mozgatva a markolót le és fel.
Természetesen a markolókanál nyitható és zárható volt, így külön élvezetes volt vele egy-egy apróbb tárgyat áthelyezni máshova.

Az alsó részen kapott helyet a hernyótalpas megoldás. Számomra kicsit meglepő módon ez teljesen szabadonfutós megoldással került a boltok polcaira, pedig egy ilyen szinten kidolgozott játéknál már nem lett volna nagy erőfeszítés a villanymotoros, távirányítós megoldás kidolgozása sem.
A kezelőfülke oldalán természetesen olvasható az elmaradhatatlan MIR felirat is.
A játék tényleg rendkívül szép állapotban maradt meg. A festék nem kopott, a funkciók működnek és a jármű gurul is megfelelően.
Nagyon örülök, hogy bekerült a gyűjteménybe ez a darab. Régebben szemeztem egy MIR targoncával, de arról akkor lemaradtam, így megfelelő kárpótlást jelent számomra ez a markoló.

Természetesen a múzeumban ezt a játékot is láthatjátok, sőt ha kedvetek úgy tartja ki is próbálhatjátok majd, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5514260355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.09.24. 22:07:56

"A folyamat részeként ezek a játékok természetesen megérkeztek MIR logo alatt is."
A szemérmetlen lopást végül is lehet így is hívni. 8-)
bulgariancollection.com

ToyaHSW 2018.09.25. 11:43:10

@Sam. Joe: Nem ők voltak az egyetlenek :) Ez valahogy arra a korszakra nagyon jellemző volt.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.09.25. 16:24:08

@ToyaHSW: Az a nagyon kemény, hogy a bolgároktól mind a mai napig tudnak felbukkanni friss gyártású Matchboxok, amiket a régi szerszámokkal gyártottak le, amiket "elfelejtettek" visszaadni. Szóval nem csak a korszakra.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.09.25. 16:26:42

@ToyaHSW: De ja, abszolút értem, hogy mire célzol. 8-)
süti beállítások módosítása