Metalbox zsebtivoli
2018. július 16. írta: ToyaHSW

Metalbox zsebtivoli

metalboxtivoli1.JPG

A Metalbox neve sok látogató számára ismerősen csenghet. Aki kicsit otthonosan mozog a hazai kisautógyártás történetében az pontosan tudja, hogy a Metalbox a zűrös 80-as években számtalan nyugati kisautót másolt le és juttatott el a magyar gyerekekhez.
Persze a kisautókon kívül nagyon sok egyéb játék is kikerült a gyártótól, így többek között autópályát, motorost, ágyút és persze a most bemutatásra kerülő zsebtivolit is ők készítették.

A Tivoli játékot azt hiszem nem nagyon kell bemutatni az oldal látogatói számára. Ez egy egyszerű ügyességi vagy szerencse játék volt, ahol összesen a golyók kilökésénél volt beleszólásunk a játék menetében, onnantól kezdve a pálya lejtésére és a szerencsére bíztuk magunkat.
A Tivoli játékok legfontosabb jellemzője volt, hogy nem voltak alul a flipperhez hasonló karok, így ha a golyók leestek a játék is végéhez ért.
Számtalan változatban és méretben készítették a 80-as években a Tivoli játékokat, amelyek mögé olyan gyártók is beálltak mint az Anker vagy a Mikrolin. A Metalbox zsebre rakható méretű Tivoli játékokkal igyekezett meghódítani a piacot, amiből több változatot is készítettek.
A zsebtivoli kidolgozása minden esetben azonos volt, de a táblát folyamatosan változtatta a Metalbox, aminek köszönhetően a gyerekeknek nem tűnt fel a hasonlóság. Készült többek között tekézős, autós és a most bemutatásra kerülő teniszes változatban is.

Egy viszonylag egyszerű felépítésű játékról van szó. A tábla alsó részén volt megtalálható a rugós kilövő, valamint a pontok összeszámlálására szolgáló furatok. Efelett a rész felett a játék lényegében egy fallal volt lezárva és felette foglalt helyet maga a játéktér.
A golyó kilövése után a műanyagok között pattogó golyó valamelyik furatba beesett, majd ezt követően egy alagúton keresztül legurult a tábla alsó részére és elfoglalta helyét a pontozó furatok valamelyikében.
Összesen négy golyónk volt amivel gazdálkodhattunk, ezzel kellett elérnünk a legjobb eredményt. A játék végén a pontokat összeszámolhattuk az összesítő tábla segítségével, majd a táblát megbillentve a golyókat ismét a kilövő elé helyezhettük.
Érdekesség, hogy az átlátszó plexin kapott helyet a pontozás, amit a legnagyobb jó indulattal sem nevezhetek jó ötletnek. A számokat alig lehet leolvasni és bizony az idő múlásával és a karcok szaporodásával ez csak még nehezebb lett.
Szót kell még ejtenem a rajzról is, ami elég gyermetegre sikeredett. Persze ez igaz a több zsebtivoli grafikájára is, szóval itt biztosan nem került túl sokba a grafikus munkája - ez akkoriban nem is nagyon számított, hiszen a trafikokból úgy is elkapkodták a készleteket.

A játék alsó részén egy kihajtható láb volt található, ami a megfelelő lejtést biztosította a táblának, de ez szinte azonnal le is tört. Természetesen ennél a játéknál is csak a csonkja van meg az egykori lábnak.
Ennek ellenére viszonylag szép állapotban vészelte át az elmúlt közel 40 évet a játék. Néhány apróbb repedés található az előlapon, de ez a működést semmiben nem befolyásolja.

Szerencsére a múzeumban ezt a játékot is láthatjátok majd, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7414117213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása