Tolató mozdony
2017. július 07. írta: ToyaHSW

Tolató mozdony

tolato1.JPG

A Lemezárugyár játékairól mindig szívesen írok. Bár a játékok egy része külföldi másolat, azonban ennek ellenére számunkra akkor az újdonságot és az ötletességet testesítették meg ezek a lemezből készült szórakoztató játékok.
A cég mint tudjátok szinte a teljes játékpalettát lefedte. Készültek a gyárban lendkerekes, távirányítós, óraműves autók, játékkonyhák, flipperek és természetesen egyedi lemeztáblával rendelkező felhúzható játékok is.

Ezek közül az egyik volt a Tolató mozdony. A játék egy felhúzható mozdonyból és két vagonból állt, amelyhez egy két lemezből készült sínpálya is tartozott.
A sínpálya forradalmi megoldással összehajtható volt, aminek köszönhetően jóval kisebb csomagolásra volt szükség. A játék első kiadásaiban még fém színű kerekek voltak a mozdonyokon és a vagonokon, de a későbbi kiadásoknál ez feketére változott.
A Tolató mozdony meglehetősen egyszerű és mai szemmel unalmas is volt. A két vagont a sínpálya közepére kellett helyezni a két sínre, majd a mozdonyt felhúzva felhelyezni a pályára.
Ezt követően a játék magától elkezdődött és a mozdony elindult. A mozdonyunk a pálya két vége között közlekedett, a pálya középső részén felkapcsolta a vagont és eltolta a pálya egyik végére, ahol azt elakasztva irányt váltott és elindult a pálya másik végére, de útközben a másik vagont is felcsatolta.
Igazából játéknak csak nehezen lehetett nevezni a Tolató mozdonyt, hiszen a felhúzást követően semmi interakció nem történt, a gyerek egyszerűen csak figyelhette a vasúti szerelvény mozgását az óramű lejárásáig.

Sajnos a többi Lemezárugyárban készült játékhoz hasonlóan a Tolató mozdonyból sem maradt épségben sok darab. Ez általában a vékony lemeznek volt köszönhető, valamint hogy nagyon könnyen túl lehetett húzni a mozdonyt aminek köszönhetően a rugó eltört.
A lemezpálya általában ilyen-olyan állapotban túlélte a viharos éveket, de a mozdonyok és a vagonok sok esetben sérültek.
Sajnos az általam össze legózott változat sem működőképes jelenleg. Bár a pálya és a vagonok tökéletes állapotban vannak, azonban a mozdony nem üzemképes és az óramű szinte nullára lett írva benne.

A távlati terveim között szerepel egy jó mozdony beszerzése, de ez manapság már nem egyszerű feladat. Amennyiben sikerül egy ilyet beszereznem, akkor végre tényleg működőképes lesz a Lemezjátékos Tolató Mozdony, amit majd Ti is kipróbálhattok a múzeumban.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5212632743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ideasz 2017.07.09. 19:26:11

Nekem olyan volt ehhez hasonló vonatom, ami egy kis sárga hengert pakolt le, fel a pálya végén...

Inimma 2017.07.10. 18:40:18

@ideasz: Az a rakodó vonat. Az a kis henger pedig egy ÁFOR-os tartály. De rég volt...

www.ebay.com/itm/381247178359

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2017.08.31. 09:59:08

Az előbb találtam rá egy eladó darabra, aztán a Google-ben utánanézve jutottam el a blogodra. Látom, vágysz egy jó állapotú darabra, szóval ajánlom figyelmedbe:

www.vatera.hu/tolato-mozdony-hibatlan-gyari-allapot-szakadasmentes-dobozaban-gyujtoi-darab-2522181752.html

ToyaHSW 2017.09.01. 21:25:01

@Vincze Miklós [grofjardanhazy]: Köszi! Szoktam látni én is hasonló játékokat, de sajnos nincs mindig lehetőségem a vásárlásra.
Ráadásul erre a hobbyra tényleg milliókat lehetne elkölteni.
süti beállítások módosítása