UNICEF Puzzle 1977
2017. február 23. írta: ToyaHSW

UNICEF Puzzle 1977

unicefpuzzle1.JPG

A UNICEF nevét remélem sokan ismeritek. A nemzetközi szervezet célja, hogy a beteg, éhező és szenvedő gyerekeken segítsen.
Ezt természetesen rengeteg anyagi forrást igényel, aminek jókora részét az ENSZ biztosítja, de adományokból is folyik be pénz a szervezethez. Azt azonban valószínűleg kevesebben tudják, hogy játékok megvásárlásával is lehet támogatni a szervezetet, ami már nagyon régóta lehetséges.
Ennek egyik lehetősége a bizonyos időközönként megjelenő UNICEF Puzzle megvásárlása, amin általában egy-egy gyerekrajz kap helyet.

Most az 1977-ben kiadott változatot szeretném bemutatni nektek, amire véletlenül akadtam rá a neten és igen kedvező áron jutottam hozzá és még egy régi doboz is volt mellé kapcsolt árúként.
A 77-ben megjelent gyerekeket, szivárványt, virágokat és fákat ábrázoló rajzot egy Samanta nevű kislány készítette. A 45x45 cm-es 196 darabból álló puzzle összerakása nem túl bonyolult feladat, nekem is sikerült abszolválnom kb. 20 perc alatt.
A bontott puzzle vásárlása mindig lutri, a 40 éves puzzle vásárlása még nagyobb lutri. Ennek ellenére úgy voltam vele, hogy ha hiányzik darab, akkor majd megoldom valahogy.
Természetesen 2 darab hiányzott az összerakáskor a képből, így kénytelen voltam ezeket pótolni.

Szerencsére az eredeti dobozban kaptam meg a kirakást, így egy scannelést követően máris rendelkezésemre állt a kép igazán jó felbontásba.
Képszerkesztő programban kivágtam a hiányzó részeket, megpróbáltam méretezni, majd referenciaként nyomtattam a képrészletekről egy vázlatot. Ezt az összerakott puzzle alá csúsztattam, így képet kaptam a méretbeli eltérésekről.
Ezt követően újabb átméretezés következett, majd újabb próba. Nem akarlak untatni benneteket, de a negyedik kísérletet követően sikerült megfelelő méretűre belőnöm a képrészleteket, így mehetett a színes nyomtatás jó minőségben fotópapírra.
A kész képeket becsúsztattam az eredeti kép alá, pontosan illesztettem és körberajzoltam.
A kivágás után már megvolt a megfelelő méretű puzzle elemem, de a vastagság még nem egyezett. A probléma megoldásához vastagabb kartonra volt szükségem, amire ráragasztottam a nyomtatott részletet.
A száradást követően ismét vágás következett, ami persze a karton vastagsága miatt nem volt egyszerű dolog.
A körbevágott kartont bepróbáltam és a pontatlan helyeken megcsiszoltam. Amikor az elem viszonylag könnyedén a helyére illeszthető volt, akkor késznek nyilvánítottam a projektet.

Az egész művelet szünetekkel 2-3 órát vett igénybe, ami azért nem is olyan rossz.
Kicsit látszik az egyik elemnél, hogy nem eredeti de nem is volt célom az észrevehetetlen megoldás. Örülök, hogy sikerült egy 1977-es változatra szert tennem, aminek természetesen helye van a múzeumban.
Remélem sikerül egy kör alakú, a Nemzetközi Gyermekévben kiadott 200 darabos változat beszerzése is majd idővel.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4512284717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.02.24. 08:07:35

Nekünk is van 3-4 UNICEF kirakónk a 70-es, 80-as évekből, de mindegyikből hiányzik néhány darab.

ToyaHSW 2017.02.24. 11:13:13

@Online Távmunkás: Érdemes rászánni az időt és kipótolni őket. Tökéletes soha nem lesz, de legalább ismét teljesnek mondható a javítást követően.

Lili Eszterkövi 2017.04.28. 10:25:58

@ToyaHSW: nekem meg volt gyerekkoromban, egybol emlekeztem ra, ahogy olvastam a kerek puzzle-rol :) megkerdezem edesanyamat, hatha elrakta.

Haribo77 2019.07.16. 09:16:07

Szia. A beszkennelt képet esetleg nem tudnád nekem elküldeni mailben? Nekem is megvan ez a puzzle, és hiányzik belőle, kiszeretném pótolni.

szegedworkshop@gmail.com címre elküldenéd? Köszönöm :)

ToyaHSW 2019.08.14. 23:36:36

@Szöllősi Szilvia: Kérlek rakd össze, készíts róla egy fotót és akkor a hiányzó darabot bescannelem neked.
süti beállítások módosítása