3D
2016. október 20. írta: ToyaHSW

3D

3dprinting2.png

Ahogy ígértem a 3D-s nyomtató magával hozza majd a különböző régi játékokhoz készült kiegészítések nyomtatható fájlját is.
Ezeket a fájlokat letöltve egyszerűen kinyomtathatjátok vagy kinyomtathatjátok valakivel a hiányzó alkatrészeket. Igyekszem folyamatosan foglalkozni ezzel a résszel is az oldalon, de a 3D-s scannelés nem egyszerű folyamat, így türelmeteket kérem.

Mit kell tudni a 3D-s nyomtatásról:
- Általában PLA anyagot ajánlott használni a nyomtatáshoz. Ez egy kemény és utólagosan is nagyon jól csiszolható, finomítható műanyag. A színei változatosak, azonban a nyomtatásnál csak egy színt lehet általában kiválasztani és egészen biztosan nincs olyan szín, ami a régi játékhoz illene.
- Ezek a műanyagok nagyon jól festhetőek bármilyen Revell vagy más modellfestékkel, így egyszerűen megoldhatjátok, hogy a kiegészítés illeszkedjen a játékhoz.
- A nyomtatás ideje elég változatos. Ha a minőség a fő szempont, akkor egy-egy apróbb tárgy nyomtatása is 4-5 órát vesz igénybe. Ha annyira nem érdekes a minőség, akkor 20-30 perc alatt is kinyomtatható már egy-egy tárgy.
- Méretezés. Igyekszem a méreteket pontosan beállítani, de ha ez nektek nem felelne meg, akkor a nyomtatás előtt még átméretezhetitek vagy átméreteztethetitek a rajzot a nektek megfelelő méretűre.
- Ha kéred akkor természetesen én is kinyomtatom neked az oldalról letölthető tárgyakat, de jó ha tudod ennek vannak költségei is (PLA, posta, stb...). Ha így is érdekel, akkor nyugodtan írj az ismert email címre és megbeszéljük a részleteket.

hordo3d.jpgPIKO T62 Tartály

Két darabra lesz szükséged, ha hiányzik és a harckocsi hátsó részére kell rögzíteni.
Méretei: 

preview1.jpgITES távirányító fedél

Erősített fülekkel, de az eredeti méretekkel rendelkező alkatrész amivel pótolhatod a sok esetben hiányzó eredeti darabot.
A szín a filamentnek megfelelő. A nyomtatónak megfelelő minőségben (PLA anyagból), így ízlés szerint csiszolhatod és festheted is, ami segít az eredetivel megegyező minőségű fedél létrehozásában.
Ingyenesen letölthető változat nincs, viszont igény esetén szívesen kinyomtatom bárkinek.

Ár: 2000 Ft/db + posta

piko_controller_roof1.jpgPIKO távirányító fedél (NAGY)

Mindenki által nagyon jól ismert PIKO játékokhoz tartozó elemfedél nagy változata, ami természetesen általában hiányzik.
Több helyen erősítve és egy kicsit vastagítva, így egészen biztosan sokáig ellenáll majd az igénybevételnek. PLA anyagból nyomtatva, ami lehetővé teszi az alkatrész festését is.
Mivel az előállítás lényegesen tovább tart és több anyagot igényel mint az ITES változat, így az ár egy kicsit magasabb.

Ár: 2500 Ft/db + posta

lemezarugyarkormany.jpgLemezárugyár Packard, Jaguár kormány

Általában hiányzik a régi játékokból ez a fontos részlet és csak a lyukat láthatjátok a helyén a műszerfalon.
Ha szeretnétek a megfelelő alkatrésszel kitölteni az üres részt, akkor itt van rá a lehetőség. A nyomtatásnál használt anyag ebben az esetben is PLA, amit szabadon befesthettek a nektek tetsző színre.
Szerencsére nem egy nagy méretű alkatrész, ám annál fontosabb.
Az eredeti kormány alapján készült a nyomtatható változata, amit természetesen szívesen kinyomtatok nektek.

Ár: 500 Ft/db + posta

omega2radar.jpgOmega 2 antenna

Az Omega 2 egy itthon viszonylag ritkán feltűnő játék. Ha találkozhattok is egy-egy darabbal, akkor arról általában hiányzik az antenna.
Igyekeztem az eredeti alkatrészt a fotók alapján elkészíteni és szerintem sikerrel jártam. Ez az az alkatrész típus, amit kézzel csak nagy nehézségek árán lehet ilyen állapotban megalkotni.
Az anyag ebben az esetben is PLA műanyag, ami természetesen festhető.

A középső részt tartó merevítés a szállítás miatt benne marad a radarban, ami növeli a stabilitást. Ezt nektek kell kivágni rendelés esetén a radar középső részéből.

Ár: 800 Ft/db + posta

polar2radar.jpgPOLAR 2 radar

A Polar 2 egy kicsit gyakoribb játék itthon mint az Omega kettő. Ez a játék is az MSB gyárában készült, így az alkatrészek nagyrészt megegyeznek.
A radar például csak néhány apróbb eltérést mutat a két játék esetében. Ezért nem is volt nehéz a Polar 2 radarjának az elkészítése.

A furat valamivel kisebb rajta, így előfordulhat hogy fúrógéppel kicsit fel kell tágítani a furatot. A középső részt tartó merevítés a szállítás miatt benne marad a radarban, ami növeli a stabilitást. Ezt nektek kell kivágni rendelés esetén a radar középső részéből.

Az anyag ebben az esetben is PLA, ami könnyen átfesthető a megfelelő színre.

Ár: 800 Ft/db + posta

piko_contoller_roof_little.jpgPIKO, Elmes távirányító fedél (KICSI)

A nagyobbik fedelet már megtalálhatjátok a kínálatban, szóval itt az ideje a kicsit is felvenni oda. Ezt a változatot a PIKO és az Elmes is használta, így több játék hiányzó alkatrészét is pótolhatjátok ezzel az alkatrésszel.
Ilyet használtak a PIKO Saturn, PIKO Jupiter, PIKO Raketenträger, PIKO T62, PIKO T54, PIKO Mars Kipper, PIKO Mars Kran, Elmes Kipper és Elmes Kran játékoknál is.

Az anyag itt is a már megszokott PLA, ami kellő keménységet és tartást biztosít a fedélnek és még ráadásul munkálható és festhető is.

Ár: 2000 Ft/db + posta

mirkokakola.jpgMIR Koka-Kola rekesz és üvegek

A MIR autók nagyon népszerűek a gyűjtők körében. Különösen kedveltek a Koka-Kola autók, amelyek közül már az oldalon is láthattatok egyet a bemutató részen.
Ehhez a változathoz készültek üvegek és rekeszek is, azonban általában ezek az évek alatt elvesztek. Igyekeztem a méretek alapján hasonló rekeszeket készíteni nyomtatható változatban.
Egy kicsit eltér az eredetitől a nyomtatható változat, de szerintem így is jól felismerhető, hogy mit is láthatnak az érdeklődők a platón.

Az anyag ebben az esetben is PLA, ami nagyszerűen festhető. A rekeszt és az üvegek alsó részét pirosra kell festeni, míg az üvegek az eredeti változatban zöld színt kaptak.
Persze dolgozhattok ízlés szerint is. A MIR játékgyár készített Pepsis változatot is a kocsiból, természetesen ez a rekesz ott is kiválóan használható csak más színűre kell festenetek.

Ár: 600 Ft/db + posta

joustracontrollerroof.jpgJoustra távirányító fedél

A francia Joustra autóval találkozhattok a hazai aukciós oldalak kínálatában. Nagyon sok esetben azonban csak hiányos távirányítóval tudjátok megvásárolni a játékot.
Igyekeztem ezt a fedelet is megfelelő minőségben megrajzolni nektek. Olyan részletek is rajta vannak a nyomtatható darabon mint a J betű az aprócska kör alakú részen.
Természetesen ezt is PLA-ból tudom kinyomtatni nektek, ami tartós és remekül festhető. Természetesen igény szerint finomítani is tudjátok a felületeket ízlés szerint.
Sajnos elég sok anyag kell hozzá és több órás a nyomtatási idő, így ennek az ára is egy kicsit magas.

Ár: 2000 Ft/db + posta

holdautofuvoka.jpgHoldautó fúvóka

A Lemezárugyár által gyártott Holdautó is egy olyan játék, amiről több alkatrész is hiányozhat.
Jellemzően a labdát lebegtető fúvóka felső része le szokott törni, aminek köszönhetően a játék lényegében elveszti egyediségét és különlegességét. Ha nem lebeg a labda, akkor ez csak egy egyszerű kitérő játék.
Szerencsére sikerült lemodelleznem a fúvókát, amit természetesen ki is próbáltam és teszteltem is.
Az anyag ebben az esetben is PLA, ami mint tudjátok megmunkálható és festhető is.

Ár: 600 Ft/db + posta

holdautourautohajtomu.jpgHoldautó és Űrautó hajtómű

Ismét egy Lemezárugyáras játék alkatrésze. Mivel a Holdautón és az Űrautón is műanyagból készültek a hátul található hajtóművek, így egy idő után általában azok is letörtek és elvesztek.
Megközelítőleg pontosan sikerült lemodelleznem az eredeti darabot, így ha hiányzik a játékotokról most tudjátok pótolni.
Ez az alkatrész is PLA-ból készült, amit utólag még tudtok megmunkálni és festeni ha akartok.

Ár: 1000 Ft/db + posta

joustra_grand_volant_buggy_battery_roof.jpgJoustra Grand Volant Buggy elemfedél

Egy nem túlságosan gyakori játék itthon, de ha már egy került hozzám akkor biztosan másnál is lapulhat hasonló darab.
Természetesen ezekről is az elemtartó fedelek vesztek el többek között, így most ezt pótoltam. Ezen helyet kapott egy kis Joustra reklám és a blogot is reklámozom rajta egy kicsit - ha már volt nagy szabad felület.
Az anyag ebben az esetben is PLA, ami nagyon jól formázható és festhető.

Ár: 800 Ft/db + posta

itescontrolerparts.jpgITES távirányító alkatrészek

Az ITES játékok távirányítóival kapcsolatban elő szokott fordulni, hogy egy-két alkatrész az idők során eltűnik vagy egyszerűen eltörik.
A műanyag távirányítók lelkét jelentő kormánykereket, fogaslécet és fogaskereket igyekeztem lemodellezni az eredetivel megegyező formában és méretben.
Az alátámasztások eltávolítását követően még igényel némi munkát minden alkatrész, de ezt egy jó gyűjtő némi csiszolással és reszeléssel megoldja.
Az anyag ebben az esetben is PLA, ami kiváló munkálható és festhető.
Mivel a három darab egymáshoz lett legyártva, így csak egyben érdemes ezeket az alkatrészeket elkészíteni.

Ár: 1000 Ft/db + posta

pikopuch.jpgPIKO Puch G pótkerék és hátsó ajtó kilincs

A PIKO Puch G távirányítós autókról általában elég sokaknak hiányzik a hátsó ajtón található alkatrészek többsége.
Nálam is így volt, így arra az elhatározásra jutottam, hogy elkészítem 3D nyomtatással a hiányzó pótkereket és ajtó nyitó kilincset. A végeredmény a képeken látható.
PLA anyagból kerül ez az alkatrész is nyomtatásra, amit könnyen befesthettek otthon a megfelelő színekre akár Ti is.

Ár: 1500 Ft/db + posta

palart_battery_roof.jpgPalart távirányító elemtartó fedél

Általában a Palart játékokról is hiányzik az elemtartó fedele. Az egyik legnehezebb munkám volt és elképzelhető, hogy a vásárlást követően némi utómunkát igényel majd egy-két helyen.
Az általam tesztelt darabra stimmelt, így ajánlom a figyelmetekbe.
Az anyag itt is PLA, ami könnyen festhető és formázható. Ha hiányzik a kisautóról, akkor érdemes lehet egy-két darabot kérnetek belőle.

Ár: 1000 Ft/db + posta

rodeoautopalya_rogzito.jpgRodeo Autópálya rögzítőelemek

A Rodeo autópálya a Metalcar játéka volt és a gyártó neve ellenére teljesen műanyagból készült. Akinek a birtokában van egy ilyen pálya pontosan tudja, hogy mennyire könnyen is törnek a rögzítőelemek.
Ennek orvoslására mind a kereszteződés elemeket, mind pedig az egyeneseket rögzítő elemeket igyekeztem pontosan lemásolni.
A nyomtatással készült alkatrészek ebben az esetben is PLA-ból készülnek, ami kiválóan munkálható és festhető.
Ha hiányoznak a készletedből az összekötők, akkor itt a nagyszerű lehetőség pótolni azokat.

Ár: 1000 Ft/db a kereszteződés esetében, 500 Ft/db a rögzítő elemek esetében  + posta

kn70cannonend.jpgKN70 Távirányítós harckocsi alkatrészek

A KN70-es egy szovjet gyártmányú távirányítós harckocsi, aminek néhány alkatrészét kénytelen voltam legyártani.
Valószínűleg ezek a darabok másnak is hiányozhatnak, így ha van egy KN70-es távirányítósod és nincs rajta gépfegyver vagy esetleg hiányzik az ágyú csővének a vége, akkor örülhetsz hiszen ezeket a darabokat terveztem meg.
kn70machinegun.jpg
Az anyag ebben az esetben is PLA, ami könnyen festhető és munkálható. Szerencsére ebben az esetben utólagos megmunkálásra a sorjázáson kívül nem lesz szükségetek, ugyanis elég pontosak lettek a méretek.

Ár: 500 Ft/db  + posta

lunnikbatterycover.jpgLunnik távirányítós űrjáró elemfedél

A szovjet Lunnik holdjáróból itthon sajnos viszonylag kevés darab lehet. Persze a fellelt darabok is általában hiányosan erőteljesen.
Az általam megszerzett játék is több sebből vérzik, így kénytelen vagyok magam legyártani a hiányzó alkatrészeket ehhez a ritka játékhoz.
Első lépésben az elemtartó fedelét készítettem el, amit természetesen szívesen elkészítek nektek is.

PLA-ból készül ez is, némi utómunkát igényel ugyanis az alátámasztást el kell távolítanotok róla, amihez használhattok szikét vagy reszelőt is.
Ezt követően egyszerűen feltolhatjátok a helyére a fedelet.
Az anyagának köszönhetően ez is festhető, ami nagy előny :)
Sajnos az anyagigénye egy kicsit magas, de ez egyáltalán nem veszélyes azért.

Ár: 1000 Ft/db  + posta

kn70-parts.jpgKN-70 távirányítós szovjet harckocsi alkatrészek

Egyáltalán nem számít gyakori darabnak a KN-70-es jelzéssel futó távirányítós harckocsi. Persze mivel nem egy gyakori játék, így leginkább csak hiányos darabokra lehet ráakadni.
Mivel nekem sikerült egy hiányos változatot beszereznem, arra gondoltam, hogy a hiányzó alkatrészeket 3D nyomtatással igyekszem majd pótolni.

Nem minden alkatrész autentikus, de legalább mindegyik használható. A gépfegyver nem ilyen volt a játékon, de a hajtókerék, az ágyúvég és a tornyon található reflektor hasonlít az eredetire.
Természetesen ezek az alkatrészek is PLA-ból kerültek legyártásra, ami könnyen festhető és megmunkálható. Ebben az esetben a meghajtókeréknél fordulhat elő, hogy utólagos finomításra lesz szükségetek, valamint a lövegtoronyba illeszkedő alkatrészek csatlakozásainál.
Persze ezeket egy reszelővel vagy csiszolóvászonnal egyszerűen megfelelő méretűre alakíthatjátok.

Tetszés szerint akár az összes, akár 1-1 alkatrész legyártására is lehetőség van.

Meghajtókerék (2 darabból áll) 1000 Ft/db + posta
Ágyúvég 500 Ft/db + posta
Gépfegyver 500 Ft/db + posta
Reflektor 300 Ft/db + posta

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5111825605