Retro játékmúzeum

Régi idők játékai jelenleg csak a neten, de talán egyszer az életben is kiállítva.

2016. sze 25.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.39.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.39.hét

A blogot figyelemmel kísérő olvasók pontosan tudják, hogy a mai napon az ajánló rovat következik, ahol 5 klasszikus régi játékot ajánlok a figyelmetekbe amelyeket jó áron vásárolhattok meg.
Vágjunk is bele a heti ajánlóba!

...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage régi toy toys antik szocialista top 5 top5 régiség játék múzeum socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. sze 22.

Dekoráció - Időjárás jelző házikó

írta: ToyaHSW
Dekoráció - Időjárás jelző házikó

idojaras1.JPG

Már mutattam be nektek néhány dolgot a múzeumba szánt dekorációk közül, amelyek szintén hűen visszaadják majd a kor szellemét.
Ezúttal egy újabb dekorációt szeretnék bemutatni nektek, az NDK-ban készült időjárás jelző házikót.

Aki a 70-es években volt gyerek az biztosan ismeri ezt a nagyszerű találmányt, ahol jó idő esetén egy hölgy, míg rossz idő esetén egy férfi jelent meg a ház ajtajában.
A meglepően pontos előrejelző a  higroszkópos anyagok tulajdonságait kihasználva működött. Egy gyapjú szál van elhelyezve benne a függőleges tengelyen, ami egy rugó ellenében dolgozik. A szál szárazabb levegőnél megfeszült és elmozdult, ezzel megjelent az ajtóban a hölgy.
Ha párásabb volt a levegő, akkor a szál meglazulásával ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék időjárás vintage régi deutschland deutsch toy toys germany dekoráció ddr ndk antik szocialista régiség decor játék múzeum socialism gdr vintage toy

2016. sze 20.

Play-Big Park Station

írta: ToyaHSW
Play-Big Park Station

parkstation1.JPG

A Play-Big játékokból egy újabb darabot szeretnék bemutatni nektek.Igazság szerint nem a múzeumba szántam, de ha már megmaradt, akkor természetesen ez is elfér a többi játék mellett.
A Park Station névre keresztelt játékról van szó, ami Art Nr: 631-es számon volt megtalálható a katalógusokban.

...

Tovább Szólj hozzá

retro játék német vintage németország régi deutschland deutsch big toy toys gyűjtemény műanyag germany antik szocialista nszk plastic régiség játék múzeum socialism play-big régi játék vintage toy park-station

2016. sze 18.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.38.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.38.hét

Bár a héten szolgáltam éppen elég olvasnivalóval nektek, azért a vasárnapi megszokott Heti TOP5 régi játék rovat sem marad el.
Ezúttal is igyekeztem jó áron megszerezhető ritka játékokat összegyűjteni nektek.

...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage régi toy toys szocialista top 5 top5 spiel régiség játék múzeum socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. sze 17.

Régi sakk

írta: ToyaHSW
Régi sakk

sakk1_1.JPG

Ezúttal ismét a Cságoly Tamás által felajánlott játékok közül választottam bemutatásra egyet (nyugalom még messze a vége a Tamás féle játékoknak). Ezúttal egy sakkot szeretnék megmutatni nektek, ami egy kicsit kopottan, egy kicsit barkácsoltan, de a korának megfelelő állapotban várja, hogy a nyilvánosság előtt is bemutatásra kerüljön.
A sakkokról nem nagyon van mit mondani, hiszen valaki vagy szereti a játékot és ismeri a szabályokat, vagy pedig nem :)

Sokkal érdekesebb a sakk kidolgozása. Amikor a fotókat készítettem egyszerűen képtelen voltam eldönteni, hogy bolti készletről vagy otthon legyártott hobby munkát mutatok majd be nektek.
A fotókat nézve ezt még mindig nem sikerült eldöntenem.
A sakk figurák itt is a dobozban ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék magyar magyarország vintage hungary régi ungarn sakk hungarian toy toys gyűjtemény antik logikai szocialista chess régiség logical játék múzeum socialism régi játék vintage toy cságoly tamás

2016. sze 16.

Kisautók, mert azok sem hiányozhatnak

írta: ToyaHSW
Kisautók, mert azok sem hiányozhatnak

kisauto1.JPG

Eddig még nem kaptam meg a kérdést, hogy: Miért nincsenek kisautók a gyűjteményben?. Gyorsan meg is előzőm ezt a kérdést a mai bejegyzésemmel.
Természetesen vannak kisautók, de nincs kifejezetten egy típus a gyűjteményben. Természetesen emlékszem a kultikus Matchbox gépekre, hiszen nekem is ezek voltak általában. A gyűjteményben azonban található Matchbox, Hot Wheels, Metalcar, Majorette és teljesen noname darab is.
Nem törekszem rá,. hogy hibátlan és dobozos darabok legyenek a gyűjteményben, hiszen az egy teljesen másik hobby, ráadásul én igyekszem olyan játékokra szert tenni, amelyeken látszik hogy játszottak velük.
Na a kisautó gyűjtemény ilyen :)

Talán csak egy-két sérülésmentes darab található benne, a többin látszik hogy ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage matchbox régi toy toys gyűjtemény car antik szocialista majorette cars hot wheels kisautó régiség metalcar socialism régi játék vintage toy

2016. sze 14.

Lockheed Hudson repülőgép makett

írta: ToyaHSW
Lockheed Hudson repülőgép makett

ventura1.JPG

Egy ideje akarok írni nektek az egyik régi repülőgép makettről, amit még édesapám rakott össze, de prózai okok miatt ez eddig nem történt meg.
Az ok pedig az volt, hogy nem tudtam rájönni milyen típusról is van szó. Számtalan internetes oldalt átböngésztem és számtalan fórumban megosztottam a gépről készült képeket, de csak hosszú idő után kaptam választ az egyik repülőgépekkel foglalkozó topicból.
Mivel ott tőlem sokkal hozzáértőbb emberek Lockheed Venturaként, így hosszas keresgélés után rátaláltam, hogy ez egy Lockheed Hudson makett.
Az Airfix .cég adtak ki a gépet 1963 és 1980 között.

Egészen kicsi gyerekkoromból emlékszem a gépre, ami plexi burkolat alatt volt és mindig nagyon csodáltam (így szerintem ez a darab a ...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage régi makett plane gyűjtemény műanyag repülőgép szocialista plastic lockheed régiség die cast játék múzeum airfix socialism régi játék vintage toy

2016. sze 12.

Fából készült faliképek

írta: ToyaHSW
Fából készült faliképek

festmenydekor1.JPG

Mint tudjátok igyekszem a dekorációra is kellő figyelmet fordítani. Ennek jegyében került a gyűjteménybe a sok Turbo rágós papír, de már egy rádiós lemezjátszós szekrény és egy hordozható szovjet lemezjátszó is
Ezúttal újabb falra készült alkotásokat mutatok be nektek, ami még anno az én gyerekszobám falait díszítette és édesapám lelkes munkájának volt köszönhető a megszületése.

Az egyszerű falapokra mesefigurák kerültek fel, amelyeket valószínűleg rágógumis papírokról vagy újságokból másolt ki, rajzolt át és festett fel a falemezekre.
A képek hátsó részére ezt követően vékony madzag került és így kerültek fel szögekre az öcsémmel közös szobánk falára.

A képeket már kerestem egy ideje, de csak a ...

Tovább Szólj hozzá

retro magyar gyerek magyarország festmény hungary disney ungarn hungarian gyűjtemény dekoráció antik gyerekszoba régiség falikép

2016. sze 11.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.37.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.37.hét

Természetesen ezen a héten sem maradtok a megszokott Heti TOP5 rovat nélkül, amiben jó áron megszerezhető ritka játékokat ajánlok a figyelmetekbe.
Ezúttal is egy kicsit eltávolodunk a legnagyobb hazai aukciós oldaltól és egy másik nagyszerű helyen néztem szét nektek és gyűjtöttem össze a heti ajánlót kínálatát.

...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage toy toys antik szocialista top 5 top5 spiel régiség játék múzeum socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. sze 10.

Űrhajós Tivoli

írta: ToyaHSW
Űrhajós Tivoli

tivolispace1.JPG

Aki kicsit is figyelemmel kíséri a blogot az pontosan tudja, hogy a távirányítós autókat, az elektromos TOMY játékokat, valamint a Tivoli és Flipper játékokat különösen szeretem.
Talán ezért is kísértem már régóta figyelemmel a Heti TOP5 rovatba már figyelmetekbe ajánlott Űrhajós Tivoli játék árának alakulását hosszú ideje.

A játékot az én szerencsémre nem vásárolta meg senki hónapok óta, így az eladó végre elindította az aukciót 1 Ft-ról és én nagyon olcsón jutottam hozzá ehhez a remek állapotban megmaradt játékhoz.
Igazából nem tudom mikor készült és hol gyártották (minden segítséget szívesen fogadok), de azt hiszem ennek ellenére simán befér a gyűjteménybe.

A kidolgozás rendkívül igényes. A kilövő ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék magyar magyarország vintage hungary ungarn ügyességi hungarian toy toys antik szocialista régiség tivoli socialism régi játék vintage toy

2016. sze 08.

Mehanotehnika Játéktelefon

írta: ToyaHSW
Mehanotehnika Játéktelefon

telefon1.JPG

A Mehanotehnika neve itthon csak egy szűk körnek cseng ismerősen, azonban ha a játékokat kezdem sorolni, akkor egészen biztosan sokan a homlokukra csapnak.
A Jugoszláv cég többek között olyan játékokat készített mint a távirányítós BMW Turbo, BMW 3.0 CSL Alpina vagy a Mercedes Benz 408-as mikrobusz, de olyan játékok is a cég nevéhez kötődnek mint az Elektro Pionir (elektromos építőjáték), a Dirkalna Steza (autópálya), a lányok készült varrógép és pénztárgép és a most bemutatásra kerülő telefon.

Tehát az biztos, hogy a gyár nem számított kezdőnek a gyerekjátékok területén. A telefonok gyártását 1975 körül kezdték meg, amikor az első típust kiadták. Ez nagyban emlékeztetett a megszokott és néhány háztartásban ...

Tovább Szólj hozzá

retro telefon játék vintage yugoslavia toy toys gyűjtemény szocialista régiség elemes telephone játék múzeum socialism elemes játék battery toy régi játék vintage toy Mehanotehnika juguszlávia

2016. sze 05.

Jó lenne egy pedálos Moszkvics :)

írta: ToyaHSW
Jó lenne egy pedálos Moszkvics :)

133422_330078595_big.jpg

Egyik nagy vágyam, hogy a gyűjteményben legalább egy pedálos kisautó is legyen a szocialista korszakból. Ezeket a kisautókat az egykori Szovjetunióban gyártották és többféle változatban is léteztek.
Az aukciós oldalakon nagyon sok jobb vagy rosszabb állapotban megmaradt darab keresi új gazdáját.
Sajnos nekem nincs 40-50.000 Ft-om egy kopottabb játékra, így arra gondoltam a Ti segítségeteket kérem.

A gyűjtemény bővítése céljából ha valaki fel tudna ajánlani egy darabot, annak nagyon hálás lennék.
Persze nem szükséges éppen a Gömbi, de Ladát és Moszkvicsot szívesen vennék. Sajnos pénzt nem tudok adni, csak a tudatot, hogy egy gyűjteményt gyarapítottatok vele és a nevetek örökre fennmarad majd.

Tudom ez kicsit kevés, de hátha ...

Tovább Szólj hozzá

kérés moszkvics gyűjtemény antik szocialista régiség socialism pedálos moszkvics régi játék

2016. sze 04.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.36.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.36.hét

Természetesen a sok bemutató mellett azért nem maradhat el a megszokott Heti ajánló rovat sem. Ezúttal is igyekeztem viszonylag jó áron megszerezhető ritkaságokat összegyűjteni nektek.
Remélem a kínálatban megtaláljátok majd azt ami éppen hiányzik a gyűjteményetekből.

...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage toy toys antik szocialista top 5 top5 régiség socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. sze 02.

Távirányítós Palart busz

írta: ToyaHSW
Távirányítós Palart busz

palart1.JPG

Nagyon régen volt már távirányítós autó, így éppen itt az ideje hogy egy újabb darabot mutassak be a gyűjteményből. Ezúttal a Palart által gyártott távirányítós buszra esett a választásom.
A Palart név ismerős lehet, hiszen a lengyelországi Wroclawban található gyárból kerültek ki olyan játékok, amelyeket már bemutattam nektek (Sport 2000 bolygókerekes autó vagy a távirányítós Polski Fiat).

A busz az egyik legtöbb változatban készített játéka a gyárnak. Érdekessége a dolognak, hogy az alap 4 kerekes mellett egy prémium 6 kerekes változatot is ontottak magukból a gyártósorok.
A két változat lényegében csak az alvázában tért el egymástól, a felépítmény és a távirányító mind a két játék esetében teljesen azonos.
...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage lengyelország remote control toy toys antik szocialista távirányítós poland régiség elemes socialism távos elemes játék battery toy palart régi játék vintage toy

2016. sze 01.

Vetyerok elemes hajó

írta: ToyaHSW
Vetyerok elemes hajó

 

kater10.JPG

Ezúttal egy újabb szovjet hajót szeretnék bemutatni nektek. Ezúttal a Vetyerok névre keresztelt szélhajtású géppel ismertetlek meg benneteket.
A játék a 80-as évek második felében került a boltok polcaira az egykori Szovjetunióban. A vízen úsztatható játék készült fehér és rózsaszín színben is. Az ülések kék színüek mind a két változatban és a krómozott műanyag elemek is azonosak. Összesen a villanymotor takaró burkolatban és a csónak aljának színében vannak eltérések, ami az egyik változaton fekete, míg a másik változaton szürke és fehér.

A játék működési elve rendkívül egyszerű. Egy ventillátor forog a hajó hátsó részén, ami a hajtást biztosítja, a kormány lapátok beállításával a levegő ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage russian russia szovjet toy toys hajó szovjetunió műanyag boot antik cccp ussr plastic régiség elemes elemes játék battery toy régi játék vintage toy veterok

2016. aug 29.

Szovjet távirányítós tengeralattjáró

írta: ToyaHSW
Szovjet távirányítós tengeralattjáró

tengeralattjaro1.JPG

Ezúttal egy Szovjetunióban készült távirányítós játékot szeretnék bemutatni nektek. Véletlenül akadtam rá az egyik hazai aukciós oldalon és mivel különösen vonzódom a távirányítós játékokhoz, így meg is kellett szereznem.
Szerencsére más érdeklődő nem volt, így viszonylag kedvező áron jutottam hozzá a kicsit hiányos tengeralattjáróhoz.

Mit is kell tudni a játékról. Kísérteties a hasonlóság az évekkel korábban gyártott Anker Tauchboot Delphinhez és ez gondolom nem a véletlen műve.
A színek, a részletek, a kormány és merülő lapátok szinte pontosan ott helyezkednek el, ahol az NDK játékon is találhatóak azok. Szinte csak néhány apró részletében és távirányítójában tér el egymástól a két játék.

Sajnos ...

Tovább Szólj hozzá

retro vintage russian russia remote control toy toys szovjetunió tengeralattjáró antik szocialista cccp távirányítós ussr régiség submarine elemes socialism távos elemes játék battery toy régi játék vintage toy

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu