Retro játékmúzeum

Régi idők játékai jelenleg csak a neten, de talán egyszer az életben is kiállítva.

2016. aug 26.

Elemes vitorlás hajó

írta: ToyaHSW
Elemes vitorlás hajó

elemeshajo1.JPG

Természetesen a 80-as években nem csak elemes kisautókat vásárolhattak nekünk szüleink a boltokban, hanem más közlekedési eszközöket is.
Ezúttal egy elemes hajót szeretnék bemutatni nektek, amire véletlenül találtam rá az egyik hazai aukciós oldalon.

A kidolgozás egyszerű műanyag, ennek megfelelően az árbocát már elveszítette az évek során a játék. A működtetéshez két darab ceruza elemre van szükség, amit három csavart meglazítva és a kormányrészt leemelve tudunk behelyezni a játékba.
A fedélzet hátsó részén található egy kapcsoló, amit elmozdítva beindíthatjuk a lapátkereket hajtó motort.
A kormányzásra menet közben nincs lehetőségünk, így a kormánylapátot már indulás előtt megfelelő állásba kell állítanunk, ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage toy toys gyűjtemény antik szocialista régiség elemes socialism elemes játék battery toy régi játék vintage toy vizi játék

2016. aug 25.

KODY számolójáték

írta: ToyaHSW
KODY számolójáték

kody1.JPG

Ezúttal ismét a 70-es években kalandozunk és ismét a Cságoly Tamás által felajánlott játékok között tallózok. Ezúttal az 1979-es KODY számolójátékot szeretném bemutatni nektek.
A pontos megjelenési dátumot azért tudom, mivel a Nemzetközi Gyermekévben került kiadásra, az pedig 1979-ben volt. De nézzük inkább mit is tud ez a számolójáték.
Az első sorban oktatási célokkal készült játék lényegét tekintve megegyezik az akkor iskolákban használt színes rudakkal és a számolás művészetében segített a gyerekeknek.

A dobozt kinyitva abban különböző hosszúságú számokkal és pontokkal is ellátott hasábokat találhatunk, amelyek közül a 9-es a leghosszabb.
A feladat, hogy egy megadott értéket ki tudjunk rakni más számokból ...

Tovább Szólj hozzá

retro oktatás játék magyar magyarország vintage hungary hungarian toy toys műanyag oktató triál antik szocialista plastic régiség socialism régi játék vintage toy cságoly tamás dunaplast

2016. aug 23.

Autókvartett 1973

írta: ToyaHSW
Autókvartett 1973

piroskartya1.JPG

A mai napra is egy autóskártyát tartogattam nektek, ami a hazai Minerva kiadásában megjelent Autókvartett 1973-as piros hátú változata. 
Erre a kártyára is véletlenül akadtam rá az egyik hazai aukciós oldalon. Ráadásként a dobozát egy másik kártyával kaptam meg. Sajnos ez a csomag sem teljes, de remélem idővel sikerül majd akár a Ti segítségetekkel kompletté varázsolni a paklit.

A kártya 10x6.5 cm-es méretben készült, de gyártották a nagyobb  11,5×7,5 cm-es méretben is. A csomagban természetesen megtalálhatóak a megszokott autók, bár a régebbi paklikhoz képest újdonság volt, hogy a teherautók kikerültek a csomagból.
Így versemyautókkal, sportkocsikkal, buszokkal, amerikai, angol, német, szovjet, japán, francia és olasz ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék kártya magyar magyarország vintage hungary papír hungarian toy toys card paper antik szocialista minerva autóskártya régiség autókvartett socialism régi játék vintage toy

2016. aug 22.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.34.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.34.hét

Természetesen ezen a héten sem maradhattok Heti TOP5 régi játék ajánló nélkül. Szokatlan módon ezúttal a rovatban ajánlott játékok közé bekerült egy-két kicsit drágább játék is, amelyek azonban ritkaságuk miatt biztosan érdekesek a gyűjtők számára.
Vágjunk is bele!

7aa8_6_big.jpg

Lemezárugyár Rába Steiger távirányítós - Egy nagyon ritka és különleges játékkal kezdem meg a sort, amit minden gyűjtő szeretne a magáénak tudni.
A Lemezárugyár közösen fejlesztette a Rábával a Rába Steiger traktor gyerekeknek szánt távirányítós változatát. Elképesztően részletes és érdekes kidolgozású lemezből készült játékról van szó. Nyitható fülke, motortér és elemtartó vár benneteket.
A kormányzás nem a kerekeket fordítja el, hanem a ...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage toy toys antik szocialista top 5 top5 régiség socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. aug 20.

Optikai céllövészet

írta: ToyaHSW
Optikai céllövészet

cellovo2.JPG

Igazából nem tudtam milyen nevet is kellene adnom a most bemutatásra kerülő szovjet játéknak. Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy az Optikai céllövész játék lesz a megfelelő választás.
A játék, amit a legnagyobb hazai aukciós oldalon találtam egy két oldalon nyitható, füllel ellátott műanyag dobozban kapott helyet.

A doboz egyik oldalán kapott helyet a pisztoly és a céltábla, míg a doboz másik szárnyát lenyitva az optikai érzékelő elektronikáját és az elemtartót találhatjuk. Az érzékelőbe 2 db 4.5 voltos elemet kell beraknunk, amit gondosan rögzíthetünk is.
Természetesen a pisztolyba is kell elem, ami ha jól sejtem egy bottelep volt régen - ha tévedek biztosan lesz, aki kijavít.

A pisztolyon ezen kívül helyet kapott ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék sport vintage russian gyűjtemény szovjetunió antik szocialista cccp ussr régiség soviet elemes socialism elemes játék battery toy régi játék vintage toy

2016. aug 18.

Autókvartett 1965

írta: ToyaHSW
Autókvartett 1965

autoskartya1.jpg

Ezúttal ismét egy régi hazai játékot mutatnék be nektek, ami igaz hiányosan de már a gyűjteményben van. Az Autokvartett 1965-ös második kiadásáról van szó, amihez remélem idővel sikerül majd beszereznem a hiányzó lapokat.
A kártya a 11.5x7.5 cm-es méretű lapokból áll és kék a hátlapja. Az autók keretben szerepelnek rajta és minden kocsi kézzel rajzolt, aminek köszönhetően a csomag nagyon igényes látványt nyújt.

A többi hasonló kártyához hasonlóan találhatunk benne amerikai (USA), francia (F), német (D), angol (GB), szovjet (SU), csehszlovák (CS), olasz (I) autókat, de teherautók, versenyautók és buszok is helyet kaptak a csomagban.
A teherautók és a buszok között kizárólag magyar gyártmányú gépeket találhatunk, amelyek ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék kártya magyar magyarország vintage hungary hungarian toy toys gyűjtemény card antik társasjáték autóskártya régiség autókvartett régi játék vintage toy

2016. aug 17.

PIKO MARS Muldenkipper távirányítós hernyótalpas dömper

írta: ToyaHSW
PIKO MARS Muldenkipper távirányítós hernyótalpas dömper

marskipper9.JPG

Az oldal látogatói számára nem titok már, hogy a PIKO gyár általában a fiúknak ontotta magából a különböző játékokat. A műanyag távirányítós vagy lendkerekes autók pedig mára igazi klasszikussá váltak.
Ezúttal a VEB PIKO Sonnebergnél készült MARS Muldenkippert szeretném bemutatni nektek.

A MARS Muldenkipper és testvérjátéka a MARS Kran 1975 és 1980 között volt gyártásban. Ennek köszönhetően a kisfiúk akár egy komplett építkezést alkothattak fejben a hernyótalpas gépek segítségével.
A dömper felépítése hagyományosnak mondható, az alváz és a kerekek nagyon sokban hasonlítanak más PIKO által gyártott távirányítós gépekére, míg a hernyótalp lényegében csereszavatos bármelyik PIKO játékéval.

Érdekesség, ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage remote control toy toys gyűjtemény ddr ndk szocialista piko távirányítós régiség elemes socialism távos elemes játék battery toy gdr régi játék vintage toy mars muldenkipper

2016. aug 16.

Távirányítós pingvin

írta: ToyaHSW
Távirányítós pingvin

pingvin1.JPG

Kezdésként rögtön egy kicsit ízlelgessük a szót. Távirányítós, elemes pingvin. Se szeri, se száma a különböző távirányítós játékoknak, azonban az állatos játékok számra jóval kisebb.
Ezek közül is kiemelkedik a Szovjetunióban készült Pingvin, ami teljes egészében műanyagból készült és a dobozán az 1975-ös dátum szerepel.

A dobozból kivéve és egy kicsit forgatva és mozgatva néhány dolog szinte rögtön szembetűnik. A távirányítón csak egy gombot találhatunk, így a pingvinünk értelemszerűen csak előre tud közlekedni mint az életben.
A pingvint szemügyre véve pedig a mozgó csőr, a szintén mozgó szárnyak és a szemek tűnnek majd fel.
Az elem behelyezését követően már nincs is más dolgunk, mint az elemtartó ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage pingvin remote control toy toys szovjetunió műanyag antik szocialista cccp távirányítós ussr plastic régiség elemes socialism távos elemes játék battery toy régi játék vintage toy

2016. aug 14.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.33.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.33.hét

Gondolom észrevettétek, hogy 100%-ban sikerült hazaérkeznem a nyaralásból. Természetesen ez azt is jelenti, hogy ezúttal időben kapjátok meg a Heti TOP5 ajánló rovat szokásos bejegyzését.
Igyekeztem ezúttal is jó áron megszerezhető ritkaságokat összegyűjteni nektek, amelyek között reményeim szerint megtaláljátok majd, amit kerestek.

ec98_2_big.jpg

Holiday társasjáték - A Novoplast egyik klasszikusát már ajánlottam a figyelmetekbe, most következzen a Holiday nevű társasjáték, ami szintén hatalmas népszerűségnek örvendett anno.
Most egy kiváló állapotban megmaradt darabot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, aminek egyetlen hibája a játéktábla hátán látható apró sérülés. 
Gyűjteménybe való darab, amit most 4000 Ft-ért vásárolhattok ...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage toy toys antik szocialista top 5 top5 régiség socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. aug 13.

Spielzeugeisenbahn Spur S Metallwarenfabrik Stadtilm

írta: ToyaHSW
Spielzeugeisenbahn Spur S Metallwarenfabrik Stadtilm

spurs1.JPG

Szokatlan módon egy kisvasúttal folytatom a sort, ami érdekes módon került hozzám és igazság szerint nem is gondoltam rá, hogy megtartom.
Valahogy azonban a sors úgy hozta, hogy nálam maradt a játék. Ha pedig így történt, akkor mindenképpen megérdemel egy bemutatót az NDK VEB (K) Metallwarenfabrik Stadtilmnél készült Spielzeugeisenbahn Spur S kisvasút.

A Spielzeugeisenbahn Spur S kiadásáig hosszú út vezetett. A céget  Carl Liebmann alapította 1942-ben és repülőgép alkatrészeket gyártottak. A háború végén Liebmann úr igyekezett talpon maradni a céggel és a termelést átállította játékvonatok gyártására.
A gyár első terméke 1949-ben mutatkozott be Lipcsében a Tavaszi Vásáron.

Természetesen a szocialista ipar nem ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage kisvasút toy toys ddr ndk bahn szocialista régiség elemes socialism elemes játék battery toy gdr régi játék vintage toy spur s Spielzeugeisenbahn Spur S

2016. aug 10.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.32.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.32.hét

Ahogy ígértem a héten sem marad el a megszokott Heti TOP5 régi játék rovat, amelyben jó vételnek számító játékokat ajánlok nektek megvételre.
Igyekeztem erre a hétre is néhány különlegességet összeszedni nektek, amelyek között remélem megtaláljátok a keresett játékot.

ef98_2_big.jpg

Szovjet elemes lemeztank - Egy régi szovjet lemezjátékkal kezdem a heti ajánló rovatot, amivel néha találkozni az aukciós oldalak kínálatában.
Ami kiemeli a játékot a rengetegből az a tökéletes állapot, az eredeti doboz és a hiánytalan mennyiségben hozzátartozó lőszerek és kezelési utasítás.
A gyűjtők pontosan tudják, hogy a 10.000 Ft-os ár egyáltalán nem sok ezért a játékért.

b0a8_1_big.jpg

Technoplasztik műanyag építőjáték - Az egykori hazai játékipar ...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage toy toys antik szocialista top 5 top5 régiség socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. júl 31.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.31.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.31.hét

Természetesen ha vasárnap, akkor következik az elmaradhatatlan ajánló rovat. Elképzelhető, hogy a jövő héten nélkülöznötök kell majd a rovatot, mivel némi időt én is a pihenésnek szentelek majd.
Természetesen ha lehetőségem adódik, akkor elkészítem majd a megszokott ajánló rovatot a következő vasárnap is.

5c98_1_big.jpg

Macskafogó társasjáték - Gyűjteményből kerül eladásra a mostani ajánlatom. A Macskafogó társasjáték a hatalmas sikernek örvendő magyar rajzfilm alapján készült.
A Novoplast játéka mára klasszikus darabnak számít, amit elég nehéz jó állapotban megszerezni. Az aukció 1 Ft-ról indult, így érdemes néha ránéznetek éppen hogyan is áll a licit.

c798_1_big.jpg

Gombfoci játék - Ezt a játékot nem kell különösebben bemutatnom ...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló játék vintage toy toys antik szocialista top 5 top5 régiség socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. júl 29.

Balance logikai játék

írta: ToyaHSW
Balance logikai játék

balance1.JPG

Ezúttal ismét egy Cságoly Tamástól kapott játékot szeretnék bemutatni nektek. Érdekessége a játéknak, hogy még csak információt sem találtam róla a neten, mint ahogy a Pinguin Toysról sem.
Mindenesetre így is biztosan sokatok számára érdekes lesz a Balance névre keresztelt logikai játék.

Mint láthatjátok a doboz egy kicsit viseletes, de ez egyáltalán nem rossz jel.
A játékhoz tartozik egy félköríves alsó résszel, felül pedig vájatokkal rendelkező asztal, valamint néhány különböző méretű fém golyó és két dobókocka amit csak bizonyos játékmódokban kell használni.
Ebből és a névből már kitalálhattátok, hogy a játék célja az egyensúly fenntartása a parti során. Természetesen ehhez több módon is játszhatjátok a ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék vintage toy toys antik logikai szocialista régiség logical socialism régi játék vintage toy

2016. júl 25.

ITES Fiat 2300 távirányítós autó

írta: ToyaHSW
ITES Fiat 2300 távirányítós autó

fiat23001.JPG

Ma egészen 1970-ig repülünk vissza az időben. Ekkor adta ki az ITES cég a gyerekeknek szánt Fiat 2300-as távirányítós változatát.
Az autó az akkori nyugati filmek gyakori szereplője volt, így egy kicsit minden gyerek átélhette az üldözéseket és az akció jeleneteket a 120 koronáért megvásárolható játék segítségével.

A kisautót négy színben gyártották. Készült feketében, zöldben, pirosban és sárgában is, de igazából nekem még csak feketével sikerült találkoznom.
A kocsihoz eredetileg a fém klasszikus ITES távirányító tartozott és a bowdenes megoldás is a gyártól megszokott volt.

Az általam beszerzett darab rettenetes állapotban volt. A távirányítója hiányzott, a kocsi nem működött és a duda sem szólt benne.
A ...

Tovább Szólj hozzá

játék vintage remote control toy toys antik szocialista távirányítós csehszlovákia czech elemes ites socialism távos elemes játék battery toy TÁVIRÁNYÍTÁSU ELEKTROMOS AUTÓ vintage toy fiat 2300

2016. júl 24.

Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.30.hét

írta: ToyaHSW
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2016.30.hét

Természetesen ezen a héten sem marad el a megszokott és sokak által kedvelt ajánló rovat, amiben ismét igyekeztem nektek néhány jó áron megszerezhető ritkaságot begyűjteni.
Nem tagadom, hogy a dolgom egyre nehezebb, de igyekszem minden esetben megfelelni az igényeknek.

b598_2_big.jpg

Régi roller - Ha jól emlékszem ilyenen róttuk a köröket az óvoda udvarán gyerekkorunkban. Komolyan meg kellett harcolnunk érte, hogy a betonozott placcon mi mehessünk körbe-körbe vele.
Kicsit kopott, de kiválóan fel lehet újítani. Szerintem érdemes rászánni az időt és az energiát, mert nagyszerű darabja lehet bármelyik gyűjteménynek.
Az ár jelenleg 1750 Ft.

f398_1_big.jpg

Metalbox golyós játék - Ez a Metalbox a 80-as években számtalan játékot készített a gyerekeknek. A ...

Tovább Szólj hozzá

retro ajánló vintage toy toys antik szocialista top 5 top5 régiség socialism heti top 5 régi játék vintage toy

2016. júl 20.

Lemezárugyár Űrautó

írta: ToyaHSW
Lemezárugyár Űrautó

urauto1.JPG

A mai napra egy hazai készítésű játékot tartogattam nektek, amit a Lemezárugyárban készítettek. Ezúttal a néhány hónapja bemutatott Holdautó párját, az Űrautót mutatom be nektek.
Ezúttal is egy bolygókerekes játékról van szó, ami formájában nem, csak festésében és funkcióiban tér el a Holdautótól.

Ezen a játékon a fúvókát a gyárban lecserélték egy hatalmas félgömbre, ami alatt egy izzókkal megvilágított színes tárcsa forog és ez a félgömbre vetítve ad ki magából sejtelmes fényt.
Különösen szerettünk vele este játszani, mivel akkor tényleg nagyon jól mutatott a lakásban össze-vissza kanyargó Űrautó.

Természetesen ez a játék is több változatban készült és néhány átfedés is mutatkozik a gyártásban. ...

Tovább Szólj hozzá

retro játék magyar magyarország vintage hungary metal hungarian toy toys gyűjtemény antik szocialista lemezárugyár lemezjáték régiség elemes játék múzeum socialism elemes játék battery toy bolygókerekes régi játék vintage toy cságoly tamás

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu