Állj vagy lövök! - gyerekkorunk pisztolyai
2018. június 04. írta: ToyaHSW

Állj vagy lövök! - gyerekkorunk pisztolyai

pisztolyok1.JPG

Gyerekkorunk szerves részét képezték a különböző típusú műanyagból vagy fémből készült fegyverek, amelyek mind kidolgozásban, mind lőszerben eltértek egymástól.
Egészen biztosan nagyon sokan emlékeztek a szalagos patronnal, az rózsapatronnal, dugóval vagy éppen rugós felhúzós szerkezettel és tapadókorongos lőszerrel ellátott változatra Ti is.

A mai bejegyzésben ezeket a fegyvereket idézzük meg egy bejegyzés erejéig. Fontos tudnotok, hogy a most bemutatásra kerülő fegyverek leginkább csak dekorációnak alkalmasak. Némelyikben a rugó tört el az évek alatt, némelyikből pedig a lőszer hiányzik.
Ennek ellenére érdemesnek tartom ezeket a régi kincseket is a bemutatásra.

A sort egy angol detektív fegyverrel kezdem, ami teljes egészében műanyagból készült. A pisztolyt valamikor el lehetett könnyedén sütni, amire a kakas hátraugrott, majd visszaállt eredeti állásába és a forgótár is fordult egyet. Ma már ez csak nehezen kivitelezhető művelet, mivel a műanyag elemek kicsit szétkoptak.
A fegyver érdekessége a már említett forgatható tár, valamint hogy szét is lehet nyitni mint egy klasszikus revolvert. Sajnos patront nem lehetett beletenni, de így is biztosan sok kellemes percet szerzett valakinek.

A második fegyver alumíniumból készült és bizony eljárt felette az idő jócskán. Szerintem szovjet darab lehet, bár jelzés egyáltalán nem található rajta. A hátul felhúzót kellett hátrafelé megfeszíteni, amire a csőben található betét szintén elmozdult hátra, majd az elsütést követően egy rugónak köszönhetően minden visszaállt eredeti állapotába.
Valószínűleg eredetileg ehhez is tartozhatott lőszer is, de már nincs meg. A felhúzás sem működik rajta, mivel a pisztolycső kissé össze lett nyomorgatva és a dugattyú ennek köszönhetően nem tud hátracsúszni.

A harmadik ma bemutatásra kerülő fegyver, amibe eredetileg tapadókorongos lőszer kellett. A lőszert bedugva az megfeszített egy rugót, amit a ravasz segítségével tudtunk kioldani, aminek eredményeként a lövedékünk a tapadókorongnak köszönhetően felragadt az üveg felületekre és a bútorokra.
Valószínűleg ez egy francia játék lehet, ugyanis az oldalán a Pistol de tir Olympic felirat díszeleg.

Természetesen számtalan egyéb fegyverrel is találkozhattatok Ti is gyerekként és terveim szerint a múzeum kínálatában is több darab lesz majd.
Ez jelenleg még csak ízelítő, de nem maradtok majd kipróbálható fegyver nélkül.

Ha a gyereketeknek szeretnétek valami hasonlóval örömet szerezni, akkor a Játéksziget kínálatában található nosztalgia patronos pisztolyt ajánlom a figyelmetekbe, amivel kicsit több mint 1000 Ft-ért megmutathatjátok a gyerekeknek, hogy Ti mivel töltöttétek az időt gyerekként.

Most pedig jöjjenek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3814023558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2018.06.04. 23:09:12

a fekete forgótáras tuti rózsapatronos. van is ilyenem :) azért is lehet lenyitni az elejét, a kör alakú patron a forgótár hátuljára megy rá (ki lehet venni a hengert, de annak nincs jelentősége), elsütéskor ráüt a kakas és fordul egyet a tár.

yerico1 2018.06.05. 13:26:41

Az első valóban egy patronos pisztoly, nekem is volt, de élveztem akkoriban. Mi csak Kodzsek (Kojak) pisztolynak hívtuk, ahogy látom, a Colt Detective Specialt akarja másolni, csak az oldalra nyílik :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.06.05. 16:44:39

@yerico1: Apróbb pontatlanságoktól eltekintve (nem letörős töltés hanem oldalra kibillenthető tár; eltérő irányzék, az eredetin nincsenek rajta hűtőnyílások és a formája is eltérő, más markolat...) valóban emlékeztet a Colt Detective Spec. .38 Special CTG. modellre. Főként a tárkioldó gomb miatt. Annak a fényképét az "America's Premier Gunmakers" (K D Kirkland) kötetben a 'The Erms of Samuel Colt' fejezet 196-197. lapján találtam meg.
Tudom, sokan hívták ezt a fajta műanyaggyűrűbe szerelt patront (volt 8 és 12 "lövetes" változata is) rózsapatronnak, de nekünk a rózsapatron még egészen mást jelentett. Az a "Flóbert" pisztolyokhoz meg a riasztókhoz alkalmas "rimfire" (jobb híján: a patron szélére csapott le a 'kakas', nem a közepére) fémhüvelyű vaklőszer neve volt.

A középső dugós pisztoly, látható is a dugót rögzítő (elrepülés elleni) fül maradványa a sérült csövet mutató képen. Emlékeim szerint nem orosz, mivel nálunk is árulták - de talán nem magyar gyártmány.

Az utolsó nacionáléja kétséges, de biztosan nem francia gyártmány. Akkor ugyanis a felirata "Pistol de tir Olympic" helyett "Pistole {esetleg régiesen pistolet} de tir olympique" lenne. Talán spanyol vagy olasz, de nem vagyok ebben biztos. Esetleg román gyártmány :-P

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.06.06. 06:19:58

Tegnap lemaradt: a jobbra látható játékpisztolyon a 'Campion' se francia, lévén a 'Bajnok' jelentésű szó ott Champion...

Nem mellesleg a tárgy kidolgozottsága se a "nyugati" színvonalra utaló. Egy (Nyugat)-Németországban 1965-ben egy falusi búcsúban pár Pfenig-ért vett "tapadókorongos" műanyag fegyver sokkal részletgazdagabb és ötletesebb kinézetű volt.

Tudok olyan ma már nálunk is kapható (társas?) játékot, aminek még a doboza is olyan, mint amilyennek a hatvanas évek végén-hetvenesek legelején a PIF újság hirdetéseiben láttam :-)

doggyfreestart 2018.06.06. 06:34:03

Ez itt az igazi retró, ráadásul még mindig magyar gyártmány: www.regiojatek.hu/termek-25815-kommandos_jatek_pisztoly_gumilovedekkel.html

A lövedékek pedig kitűnően mentek ebbe, szintén régi jó játék:
www.regiojatek.hu/termek-20010-dugos_puska.html

yerico1 2018.06.06. 08:53:15

@Mormogi Papa: A Colt Detective Special a 60-70-es években élte virágkorát, ha jól tudom, akkoriban pont a .38 Special volt a standard rendőrségi lőszer, és a 2 coll körüli csőméret pont ideális volt a fegyvert rejtve viselőknek, és a lőszert is megfelelőnek tartották. Ezt a játékpisztolyt valamikor a 80-as évek legelején kaptam, de az a 10-20 év bőven kellett akkoriban, hogy eljusson ide a híre, és le is másolják.
Most így 30+ évvel később épp nagyon gondolkodom egy .38-as revolver vásárlásán sportcélra. De csőletörős nem nagyon van - nem véletlenül -, pedig ez a játékpisztoly gyerekkoromból nagyon megmaradt.

ToyaHSW 2018.06.06. 22:42:11

Nagyon hálás vagyok mindenkinek az értékes hozzászólásokért. Öröm tőletek új információkat kapni és ugye a jó pap is holtig tanul.
Még egyszer köszönöm!

ROTFL Manó 2018.06.07. 08:23:13

@doggyfreestart: Köszi az infót! Már jó napom van! (Rohanok abba a játéknagykerbe, be kell pótoljam a gyerekkoromat!)
süti beállítások módosítása