Retro papírmakettek – a Néprajzi Múzeum sorozat
2018. május 16. írta: ToyaHSW

Retro papírmakettek – a Néprajzi Múzeum sorozat

img_2273.JPG

Mivel elég népszerű volt a látogatók között a papírmakettekről szóló bejegyzés, ezért Tarjányi Dánielnek köszönhetően tovább ismerkedünk ezekkel a hazai készítésű játékokkal.
A mai napon a Néprajzi Múzeum sorozat darabjairól mesél majd nektek Dániel, akinek ezzel át is adom a szót.

A Parlament-Operaház-Grassalkovich kastély zászlóshajókon túl a Papír-Plaszt GM a 80-as évek közepén elindított egy új sorozatot is, mégpedig a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal együtt, a múzeum jelesebb épületeinek bemutatásának tervével. A sorozat három épületig jutott:

1.      A mándoki görögkatolikus templom,
2.      A botpaládi lakóház és gazdasági épület, és a
3.      Mándi templom – nemesborzovai harangláb épületegyüttes került kiadásra.

A makettek egyöntetűen nagyon magas tervezési minőségűek és szokás szerint rendkívül részletgazdagok, de a kivitelezés nagyon hullámzó minőségűre sikeredett.

A mándoki templom harmonikaszerűen kihajtható, teljesen matt kartonra készült – Vili bácsi elmondásából kiderült, hogy a cél az eredeti fa épület hangulatának visszaadása volt, ez a cél azonban sajnos nem sikerült. A durva karton felületen pontatlanul terült a festék, az apró részletek pedig egész egyszerűen elmosódtak. Az egész makett összhatása olyan, mintha egy tehetséges gyerkőc vízfestékkel festette volna be. Kezdő makettnek mondjuk pont teljesen jó volt, egyszerű hasáb formákkal, kizárólag egyenes élekkel, flancos technikai megoldások nélkül.

A sorozat második darabja már kiküszöbölte a gyermekbetegségeket, immár műnyomó felületű papírra került a nyomat, élénk színekkel, pengeéles kontúrokkal. (Sajnos a papír változatlanul a vastag gyógyszeresdoboz-alapanyag volt, ami nem kedvezett az apró részleteknek, de pár réteg lehámozásával itt is át lehetett hidalni a dolgot. A gabonatároló rész négy tartóoszlopának esetében én annak idején csaltam egy kicsit, belülről hurkapálcával merevítettem az oszlopokat, így szép, szabályos lett mind a négy tartó.) A diorámaszerűen kialakított makett szinte kiáltott azért, hogy az ember néhány aprósággal felturbózza – egy kis maradék műfű, ami a terepasztal építéséből kimaradt, néhány méretarányos állatfigura, egy plusz itatóvályú, benne gyűrt celofán, mint víz…

A harmadik kiadvány, a mándi templom-nemesborzovai harangláb épületegyüttes is vegyesre sikerült. Színvilágában rettentően unalmas lett – gyakorlatilag a szürke különböző árnyalatai dominálnak, ami egy fából készült, zsindellyel borított eredeti épületen jól néz ki, de sajnos kicsiben nagyon nem jött át, körülbelül annyira érdekfeszítő a két épület, mint egy korabeli Képújság oldal. Némileg kárpótol a harangláb összetett kialakítása, a körbefutó, loggia-szerű rész, illetve a tornyok játékossága – de a szürkeség mindent legyűr. Ezen a maketten érezhető legjobban a romló nyomdai minőség, ahogyan az egyik fényképen is látszik, a nyomatok sok helyen milliméterekkel csúsztak el az eredeti kontúrvonalakhoz képest, ami azt eredményezte, hogy összerakás után kellemetlen fehér szakaszok maradtak, amelyeket színezgethetett az ember kézzel.

A harmadik kiadványba bekerült egy kis marketing anyag is, az addig kiadott makettek listájával (érdemes külön megfigyelni az árakat…), illetve a tervezett darabokkal – sajnos nagyon sok tervezett makett csak a rajzasztalon készült el, nyomtatásra már nem került.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6513964960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viliavereb 2018.05.18. 14:11:36

Sajnos annak idején csak egy részét tudtam megszerezni. Ezeknek a maketteknek. Ráadásul az akkori ügyességemnek köszönhetően, nem túl jól raktam össze őket. Szerencsével néhány darabból beszereztem másodpéldányt. Nagyon vágytam rájuk egykor, ma is örömet lelném bennük.
A mai technikával könnyen lehetne sokszorosítani, az eredeti sem károsodna tőle. De akár lehetne pdf-ben is terjeszteni. Természetesen költségtérítéses formában.

proletair · http://lemil.blog.hu 2018.05.18. 21:23:57

Nekem még van egy összerakatlan Ferihegy 2 (nem 2A vagy 2B) repülőtér terminálom. Asszem 1:200. Létezik, hogy ez része volt ennek a sorozatnak? Ugyanez a dizájn, logó, egyebek...

Hoverboard 2018.05.20. 09:33:45

@proletair: De bizony, azt is ők csinálták, 1:300-as léptékben. Az LRI-vel együttműködésben adták ki, nem sokkal a 2-es terminál megnyitása után.

Hoverboard 2018.05.20. 09:48:23

@Viliavereb: Én nekikezdtem az újranyomás folyamatának, az összes makettet beszkenneltettem ultranagy felbontásban (a Corvinákat digitalizáló csapat végezte a szkennelést, elég jól sikerült :) - mondjuk egy kisebb vagyon volt, de kockázati tőkebefektetésnek tekintettem), 11 DVD van tele a file-okkal. Viszont a beszkennelt anyagot természetesen még fel kellene újítani grafikailag, hiszen az eredetileg fehér háttér már helyenként beszürkült, besárgult, az elmosódott vonalakat élessé, kontrasztossá kellene tenni, a gödöllői kastélyt teljesen át kellene színezni, hiszen a kastély felújítása után változott a külső homlokzat színe, stb. Sok grafikussal beszéltem, de amikor meglátták, milyen aprólékos munka lenne a digitális felújítás, akkor volt, aki udvariasan elküldött a francba, de a legtöbben olyan árat mondtak, hogy én köszöntem meg a közreműködésüket. Én saját befektetésben megszervezném az újranyomást, de a legnagyobb baj, hogy nincs olyan, aki ezt forgalmazná. Beszéltem a parlamenti látogatóközponttal, az Operaház ajándékboltjával, a gödöllői kastély ajándékboltjával, a szentendrei skanzennel,mindenkivel, aki szóba jöhet, de mindenki csak a vállát vonogatta, egyikük sem vállalta a forgalmazást még úgy sem, hogy nekik egy fillérjükbe sem került volna. A netes pdf-es terjesztéssel az a gond, hogy ha egy egyszer kikerül a netre, akkor utána soha többet senki nem fogja megvenni, ingyenesen fog keringeni - amivel nekem speciel semmi bajom, ez egyébként is csak egy hobbi projekt számomra, csak a digitális felújításra fordított befektetésem térüljön meg, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a GM még életben lévő tagjai rendelkeznek a szerzői jogokkal, tehát nekik is jár valamennyi pénz a jogokért. Szóval ha valaki tud egy jó grafikust, aki vállalna ilyen szöszölős munkát, megfizethető áron, akkor szóljon, azt még nagyon szívesen megfizetem, de a legnagyobb gond a forgalmazás... ott elakadtam, nincs további ötletem. Ha valakinek lenne ötlete, azt szívesen fogadnám, természetesen az értékesítési bevétel bizonyos százalékát is szívesen felkínálom az ötletgazdának. Üdv, Tarjányi Dániel

ToyaHSW 2018.05.20. 19:40:03

@Hoverboard: Küldj át egy képet és megnézem mennyire összetett munka is ez.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.05.25. 17:17:01

Hű, ez nekem is megvolt!
:)
De kábé technocollal ragasztottam össze, úgyhogy csúnya lett, kidobtuk.
Nálunk Szolnokon egyébként egy SOMO nevű fickó papírmakettjei forogtak: árult kocsit, házat, sőt, emlékeim szerint a Parlamentet is megcsinálta!
süti beállítások módosítása