Régi hazai gyártású papírmakettek
2018. május 11. írta: ToyaHSW

Régi hazai gyártású papírmakettek

img_2263.JPG

A tegnapihoz hasonlóan ezúttal is egy visszaemlékezős bejegyzés következik. A mai napon Tarjányi Dániel szenvedélyével a papírmakettekkel ismerkedhettek majd meg. A makettezés alapból is egy nagyon érdekes hobby, de ha valaki papírelemekből épít valami grandiózusat az mindenképpen tiszteletet érdemel.

Hogy Dániel miképp ismerkedett meg a makettekkel arról ő maga mesél nektek és rögtön egy hatalmas hazai készítésű épülettel is megismerkedhettek.
Remélem lesz még folytatása a cikknek és újabb papírból készült makettekkel is megismerkedhetünk majd az oldalon.

A 80-as évek közepén, kisgyerekként megbűvölve néztem az egri Centrum Áruház papír-írószer osztályán azt a vastag, nagyméretű „könyvet”, amelynek borítóján egy hihetetlenül részletes makett grafikája, illetve egy baljóslatú intelem volt olvasható: „Csak profiknak!” Egy kitűnő bizonyítvány kellett hozzá, hogy megszerezzem az álmot, és két nyári szünet, hogy össze is rakjam – a Parlamentet.

Azóta eltelt negyven év, nekem pedig változatlanul megmaradt a makettező szenvedélyem, így elhatároztam, hogy felkutatom a sokak által ismert papírmakett sorozatot, a gödöllői Grassalkovich kastély, az Operaház, a Parlament, és sok más épület kicsinyített mását megtervező és kiadó céget, a Papír Plaszt GM-et (a fiatalabbak kedvéért ez a társasági forma a GMK elődje volt – oké, most sokat nem segítettem, de szabad a gazda: a GMK a gazdasági munkaközösség nevet takarja. Ez körülbelül a mostani kft.-nek felel meg, és a szocializmusban a végtelen lehetőségeket testesítette meg: aki „géemkázott”, az nagy pénzeket szakíthatott :) ). Egy véletlen folytán sikerült megtalálnom Sipos Szabó Vilmost, a GM egyik akkori tagját, aki rengeteget mesélt a makettek születéséről, és rengeteg eredeti tervdokumentumot, levelezést, és tervezett, de soha meg nem valósult makett anyagokat adott át nekem. A sorozat ismertebb darabjai mellett előkerültek olyan ritkaságok, mint a Graboplast léghajó (léghajó makett papírból???), a Digitmodul laptop makettje, a 13+1 trükköt tartalmazó Bűvész kivágó, a balatoni nyaralások emlékét idéző Napfény yacht, a Karton Car Polonez makett, a Mikulás kivágó, Makk Marci makettje, a ferihegyi 2-es terminál épülete, a PO2-es repülő kivágója, a Pan-Am repülő, a Pepsi repülő, és egy sor egyéb, elfeledett darab.

A sorozat bemutatását a zászlóshajó Parlamenttel kezdem. Ez a makett valóban csak a kitartó építőknek ajánlott, hiszen 37 oldalnyi tömény vágás, élhajtás és ragasztás várt a vásárlóra. A gond rögtön a vágással kezdődött, mivel a makettet rendkívül vastag, a kor ollói számára nagyon nehezen vágható papírra nyomtatták – Vili bácsi elmondása szerint ennek roppant egyszerű oka volt: nagyobb mennyiségben csak a gyógyszerek dobozának alapanyagául szolgáló kartont tudtak szerezni, egészen egyszerűen nem volt más elérhető papír a nyomtatáshoz. Ennek eredményeképpen a kisebb és finomabb részleteket szinte lehetetlen volt pontosan elkészíteni – márpedig csipkéből, stukkóból, díszítésből volt bőven. Sokan azt a trükköt alkalmazták, hogy ezeknél az apróbb részleteknél „meghámozták” a kartont, és néhány réteget egyszerűen eltávolítottak a hátoldaláról, hogy könnyebben kezelhető legyen az adott darab. Ragasztáshoz pedig mi mást is lehetett volna használni, mint a jól bevált Technokol Rapidot (Tényleg, azt valaki tudja, miért hívták rapidnak? A tubusra került leírásban szerepelt, hogy az összeragasztott darabokat 24 órán át hagyni kell száradni – ezt azért nem nevezném pillanatragasztónak…)

A makett maga rendkívül pontos és részletes volt, Vili bácsi elbeszéléséből kiderült, hogy a készítéskor számos prototípust küldtek ki ismert makettezőknek, akik azután ezeket a protopéldányokat összeállították, és jelezték az esetleges hibákat. A végleges kiadás az Állami Nyomdában offszet technikával készült, rendkívül nagy pontossággal (a későbbi makettek, például az Operaház esetében már sok példánynál látható a szín-illesztések hibája, illetve előjön az elcsúszott minták és körvonalak problémája is). A borító is különlegesre sikerült, a kihajtható elő- és hátlapon a Parlament belső és külső terének részletfotói voltak láthatók, belül pedig aprólékos összeállítási útmutató segített az építésben.

Manapság is lehet eladó példányokra bukkanni a Jófogáson, esetleg az Antikvárium honlapján, az árak 5,000-8,000 forint között szóródnak.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3313908532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása