Szovjet mágneses rajztábla
2018. április 30. írta: ToyaHSW

Szovjet mágneses rajztábla

cccpmagnesesrajztabla1.JPG

Aki a 70-es években volt gyerek annak nem ismeretlen a mágneses rajztábla. Ebben a játékban két tekerő segítségével mozgattunk egy tűt, ami közben a játék képernyőjére vonalakat rajzolt.
Itthon a Csehszlovák KZ Semily által gyártott változatot ismertük leginkább, ami Magická Tabulka néven került a boltok polcaira.

Természetesen a szovjet gyerekeknek is volt hasonló játékuk, ám ők nem a kiváló minőségű Csehszlovák játékkal játszottak, hanem a saját játékiparuk által készített változattal.
A szovjet mérnököknek nem kellett megszakadni a tervezés során, hiszen a baráti KGST országból elég volt a játék terveit elkérni és elkészíteni belőle a saját változatot. A Szovjetunióban készült változat mind felépítésében, mind pedig megoldásaiban erőteljes hasonlóságot mutat a KZ Semily játékával.
Persze azért apróbb eltérések tapasztalhatóak. Ilyen többek között a húzott vonal vastagsága, ami a szovjet változatnál lényegesen szélesebb, valamint a berajzolható terület mérete, ami viszont ennél a játéknál kisebb.

Ennek ellenére valószínűleg népszerű játék volt ez a rajzoló tábla a maga idejében, hiszen nagyszerűen alkalmazható volt a kéz koordináció fejlesztésére és a kreativitás kiteljesítésére.
A Szovjetunióban készült változat ára 3 rubel 50 kopejka volt, ami nem számított komoly összegnek akkoriban.
Természetesen tömegtermék volt, amiből azonban hazánkba nem sok darab jutott.

Szerencsére most egy nagyobb csomag megvásárlása után egy ilyen játékkal is gazdagodott a gyűjtemény. Érdemes lesz majd megnéznetek és kipróbálnotok a múzeumban a mágneses táblákat és akkor Ti is érzitek majd a két játék közötti különbséget.
Addig pedig természetesen jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7713881662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetetlen Dodó 2018.05.03. 17:45:44

Nekünk Magická Tabulkánk vót...
süti beállítások módosítása