Játszóterek az 50-es évektől a 80-as évekig
2018. március 22. írta: ToyaHSW

Játszóterek az 50-es évektől a 80-as évekig

76215.jpg

A játszóterek nagyon fontos helyszínek voltak a gyerekkorunkban. Itt futottunk össze a barátokkal és itt töltöttük kellemes a szabadidőnket egészen addig míg a nap le nem ment (sokszor még utána is).
Ezek lényegében közösségi terek voltak a gyerekek számára, ahol életre szóló barátságok köttettek meg. Természetesen a játszóterek is folyamatos változáson mentek keresztül az évek alatt. A Fortepan archívumának segítségével most az 50-es évektől kezdve, egészen a 80-as évekig nézzük végig követjük végig a változásokat.

A képeken látszik ahogy az idő múlásával egyre több beton és vas jelenik meg a játszótereken, de ezt gondolom sok olvasó személyesen is átélte.
Nosztalgiázzunk ma is együtt egy kicsit, amiben ezúttal egy zene is a segítségünkre lesz :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5713749680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.23. 17:10:10

Fura, milyen jól lehetett játszani homokban, gumipadló és kerítés nélkül is. Ma meg...

Billy Hill 2018.03.23. 20:27:50

A mi városunkban az ún. Ho Si Minh parkban voltak a legmenőbb játékok, egy helyen volt rakéta mászóka, körhinta, libikóka ÉS mókuskerék! :-) Közvetlenül a házunk előtt viszont volt egy elég gyilkos mászóka, olyan mint egy létra, csak fektetve, és hullámosra hajlítva. Mint a 1521367308_3-as képen látható ív, csak kettő egymásba fűzve. Na azon ha félrelépett a merész lépegető, akkor aztán megszólalt a Diótörő rendesen...

A biztos utas 2018.03.23. 20:39:21

@Billy Hill: Az fegyelemre neveli a kicsiket :)
Azert tenyleg nagyon elkepeszto, hogy manapsag mar mi van. Meg jo, hogy nem csupa szivacs az egesz....

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.03.23. 20:59:02

Azért én örülök hogy a gyerekem nem ezeken az ótvar vasszarokon játszik. Emlékszem amikor az öcsém kórházba került egy ilyen vasdarab miatt. Manapság sokkal jobb és szebb játszóterek vannak.

ToyaHSW 2018.03.23. 22:36:50

Más világ volt. A játszótereket általában szocialista brigádok építették és tartották karban (legalábbis felénk).
Manapság ez már nem működne, mert a játékok tényleg néha kicsit veszélyesek voltak.

Sokszor nyaraltam Tatabányán, ahol a Jubileumi Parkban lényegében futószalag görgőkből volt a csúszda.
A beton pinp-pong asztalra és a sakktáblás mintával ellátott beton asztalra is emlékszem a nyaralásokból.

A biztos utas 2018.03.25. 01:13:13

@enpera: Kerdes, hogy mennyibe kerul ez. Kis gumiszoba-szeruseget csinalunk a gyerekeknek,nehogy erezzek a fajdalmat. Nem vagyok benne biztos,hogy ez jo igy.
Az USA jut eszembe, ahol a suliban kicsongetnek, aztan a gyerekek orditva rohannak ki a sulibol es a helyi kresz szerint minden autonak meg kell allnia, hogy a gyerekek orjongve szaladgalhassanak fel-ala. Igy aztan nem lesznek tisztesseges kozlekedesi kulturara tanitva.
A gumibevonatu, ezerszeresen biztositott jatszoterek szerintem nagyon jok a fogyatekos gyerekeknek, akiknek nem szivesen engedi el az ember a kezet, mert ugyis tortenik majd valami szornyu.

ToyaHSW 2018.03.27. 12:47:34

@A biztos utas: Ez is egy szempont, viszont az sem volt megoldás azért, hogy aszfaltra érkeztünk úgy hogy arccal tompítottuk az esést :)

A biztos utas 2018.03.28. 09:18:56

@ToyaHSW: Az aszfalt kicsit olcsobb. Es a gyerekeknek is erdemes megtanulni, hogy nem orjongunk es akkor nem lesz pofaraeses. A gumin nem tanulja meg, szerintem.

ToyaHSW 2018.03.28. 17:53:17

@A biztos utas: De akkor még a szülők azt mondták, hogy ha pofára esett valaki, hogy nem vigyázott elégé magára, míg manapság azonnal beperelnék az önkormányzatot, hogy nem biztonságos a játszótér.

Mondjuk a tanárunkat se vertük meg, sőt még egy-egy nyakleves vagy tockos is belefért tőle. A szülőkhöz meg hiába is mentünk volna panaszkodni, mert úgy is mi lettünk volna a hibásak.

A biztos utas 2018.03.29. 02:58:55

@ToyaHSW: Igen, valoban, utaltam is korabbi valaszomban erre az oruletre, hogy itt is USA kezd lenni. Agyonbiztositott kornyezet a gyerekeknek es persze, a pereskedo szulok....

A biztos utas 2018.03.29. 10:24:07

@enpera: Mielott ugy gondolod, hogy ezzel majd valami vitat el tudsz donteni, gyorsan kozlom veled, hogy teljesen biztosan tobb gyerekem van, mint amennyi neked barmikor is lesz :)
De miert is erdekel ez?
süti beállítások módosítása