Szovjet játék pianínó
2018. március 05. írta: ToyaHSW

Szovjet játék pianínó

pianino_4.JPG

Ahogy a múlt héten említettem az elkövetkezendő bejegyzések között számosban mutatkoznak majd be különböző játékhangszerek. Ezúttal egy aprócska pianínót mutatok be nektek, ami az odesszai GAMMA játékgyárban készült.
Az eredeti dobozos játékot kézbe véve az első gondolatom az volt, hogy miképpen is fér el egy ekkora dobozban egy pianínó, de a dobozt kibontva ez a rejtély pillanatok alatt megoldódott.

A hangszer fából és fémből készült, összesen a billentyűk és a kalapácsok készültek műanyagból. Egy kompakt megoldást találtak ki a Gammánál a hangszernek, ami egy fogantyú meghúzásával volt kinyitható.
Ekkor a fa előlap lenyílt és láthatóvá vált a műanyag billentyűzet és egy pirosra festett lemez háttér. A lemezből készült lapnak valószínűleg a hang terjedését segítette elő.
A billentyűzeten minden gomb egy-egy hangot jelent és mindegyiket le is tudjuk ütni.
A működési elv pofonegyszerű. A hátlapra egy vasból készült alkatrész van felcsavarozva, amiben bizonyos távolságokra különböző hosszúságú kb. 3-4 mm-es vastagságú vas drótok vannak rögzítve. A kalapács ezeket a drótokat üti meg, amelyek a különböző hosszúságuknak köszönhetően más magasságú hangokat adtak ki.
A már emíltett kalapácsok műanyagból készültek, de a célnak pontosan megfeleltek.

Szerencsére ez a pianínó elronthatatlan. Alapból néhány billentyű lenyomásakor nem adott ki hangok a játék, de ez a drótok beállításával azonnal orvosolható hiba volt.
Szerencsére szép állapotban maradt meg a játék, ami az eredeti dobozában került be a gyűjteménybe.
Természetesen a múzeumban a zenére fogékonyabb látogatók ki is próbálhatják majd ez a csengő hangú hangszert is, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2013716492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása