Óraműves szovjet vasutas lemezjáték
2018. február 13. írta: ToyaHSW

Óraműves szovjet vasutas lemezjáték

suoramuvesvasut_1.JPG

A mai napon ismét egy érdekes lemezjátékot szeretnék bemutatni nektek. Ezúttal egy Szovjetunióban készült játékkal ismerkedhettek meg, ami több változatban is készült, de erről majd később.
Aki járt már az oldalon és ismeri a gyűjteményben szereplő játékokat, annak a most bemutatásra kerülő óraműves szerkezettel ellátott kisvasútról egészen biztosan az angol gyártmányú Twin Tunnel Train ugrik majd be. Ez persze nem is véletlen, hiszen működési elvében és felépítésében lényegében azonos azzal a játékkal, még ha egy csavart raktak is bele a szovjet mérnökök.

A felhúzós szerkezet itt a játék oldalára került, amit egy kulcs segítségével feszíthettünk meg. A játék elején található kis fém kar megmozdításával tudtuk elindítani a játékot, ami annyiból állt, hogy két tárcsa elkezdett forogni a játék belsejében.
Mivel erre a tárcsára voltak felerősítve a vonatok, így azt az illúziót keltette a játék, mintha vonatok mennének körbe-körbe.

A szovjet játék minden alkatrésze fémből készült, ami annyit tesz hogy a játék kerete, az alsó része, az épületek, de még az aprócska vonatok is fémlemezből lettek kialakítva.
A grafika alapjában véve szép, láthatunk alagútba száguldó vonatokat, az állomáshoz igyekvő embereket és buszokat az oldalsó részein a játéknak, de az épületek is viszonylag tűrhető grafikát kaptak.

Ez volt a játék első változata. A későbbiekben készült egy olyan vasutas lemezjáték, ahol az épületek felett már egy híd is volt műanyagból (lényegében ez egy felüljárót szimbolizált volna).
Természetesen a szovjet tervezők rögtön újragondolták a játékot és néhány másképp elhelyezett járművel és átdolgozott grafikával elkészítették a buszpályaudvar változatot is.

Érdekes, hogy a játék annak ellenére, hogy a 70-es években készült még mindig tökéletesen üzemképes. Sajnos az eredeti kulcs már nincs meg hozzá, de bármilyen felhúzós játék kulcsával életre lehet kelteni.
Mint tudjátok nagyon kedvelem a lemezjátékokat (is), így ennek a szovjet kincsnek is fontos helye van a gyűjteményben. Természetesen a múzeumban majd ki is próbálhatjátok, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2113666136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.02.15. 10:56:11

És ebben mi volt a "játék"?! A gyerek nézte, ahogy körbe-körbe megy a vonat?!
süti beállítások módosítása