Régi műanyag kisvonat
2018. január 23. írta: ToyaHSW

Régi műanyag kisvonat

muanyagkisvasut5.JPG

A ma bemutatásra kerülő játékot is a Thold család ajánlotta fel a gyűjtemény részére és szó, ami szó ez volt az első játék, ami igazán feladta számomra a leckét.
Ez egy egészen apró gyerekek számára készült kisvonat, ami gyaníthatóan a hazai piac terméke. Sajnos a gyártót nem tudtam belőni, sőt a fórumokon is csak annyit sikerült összedobnunk információ gyanánt, hogy valamikor a 70-es évekből rémlett többeknek a játék.
Remélem az olvasók között akad majd, aki pontosan emlékszik mikor készült és ki gyártotta ezt a műanyag kisvonatot.

A kisvasúthoz természetesen nem tartoznak sínek, hiszen ez egy szőnyegen vagy szabadtéren használható játék. A mozdony mögött néhány vagon található, amelyeket egy állásban tudunk felkapcsolni.
A vagonok kialakítása két fajta. Az egyikben emberek utazhatnak, míg a másikban különböző állatoknak és tárgyaknak jutott hely. A személyszállításra alkalmas vagonok kialakítása viszonylag egyszerű volt. Az alsó részre egy fehér műanyag elem került, amelyen két furat volt megtalálható. Ide lehetett beszúrni a játékhoz tartozó figurákat, amelyeknek csak a felső teste lett úgy ahogy kidolgozva.
Az áru és állatszálíltásra alkalmas vagonok rácsozott felsőrésszel lettek ellátva, ide játékkatonákat, babákat, üveggolyókat, kisállatokat vagy más tárgyakat tudtak rakni a gyerekek.

Sajnos a játék néhány eleme elveszett a 70-es évektől napjainkig. Hozzám már úgy érkezett meg a kisvonat, hogy néhány emberke hiányzik a játékból. Szerencsére a mozdonyok komplettek, a vagonok is működnek, így lényegében még mind a mai napig használható.
Tapasztalataim alapján ez a játék még mind a mai napig megtalálja a megfelelő közönséget magának. A már említett IBM Mikulás ünnepségen ez a játék is nálunk volt és a legkisebbek ezzel a tologatható játékkal is remekül szórakoztak.

Természetesen a múzeumban erre majd nektek is lehetőségetek nyílik, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4713598159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Juhay 2018.01.24. 20:00:09

Én játszottam vele a nyolcvanas évek végén.... azóta most látom először, nagyon nehéz rá emlékezni, de a kéményről egyből bevillant egy szikrányi emlék...

Péter Juhay 2018.01.24. 20:06:33

És most bámulva a képeket voltak ennél négyszer nagyobb sárga vagonjaim ugyanezzel a kerékkel, valszeg a gyártó azonos... nyolcvanas években mèg tuti gyártották...

ToyaHSW 2018.01.24. 22:32:20

@Péter Juhay: Örülök neki, hogy sikerült egy kicsit visszahozni a bejegyzéssel a gyerekkorodat.

Kiskosaras 2018.02.28. 22:11:46

Ez teljesen biztosan magyar játék, egy régi Gabi baba reklámban is szerepelt.

ToyaHSW 2018.02.28. 23:33:48

@Kiskosaras: Köszi! Én is magyar játékra gondoltam. Még lesznek majd építőkockák és más egyéb apróságok, amik eddig még nem voltak a felajánlott játékok közül.
Az a gyanúm, hogy a nagyobbik része annak is magyar.

Kiskosaras 2018.03.02. 21:33:58

@ToyaHSW: retronom.hu/files/images/Gabi-babaapolas.preview.jpg Ezen a képen látható is. Én sem emlékeztem erre a vonatra. Gratulálok a szép gyűjteményhez! :)
süti beállítások módosítása