Szabályosan közlekedj! társasjáték
2017. november 23. írta: ToyaHSW

Szabályosan közlekedj! társasjáték

szabalyosankozlekedj1.JPG

A mai napon ismét egy Ábrahám Zsolttól kapott társasjátékot szeretnék bemutatni nektek. Ezúttal a Szabályosan közlekedj! játékkal ismertetlek meg benneteket, ami játékos formában segített a gyerekeknek a közlekedési táblák megismerésében.
A játék a 70-es évek végén és a 80-as évek elején volt forgalomban, a szarvasi Plastolus gyártotta és mint a kor összes játékát a Triál forgalmazta.
Az első változat még rajzolt dobozzal került a boltok polcaira, majd ezt váltotta fel a most bemutatásra kerülő fényképes dobozzal ellátott változat.

A beltartalom minden esetben teljesen azonos volt, ami 6 darab autó formájú bábúból, egy dobókockából, kresz táblákat tartalmazó kartonlapokból és a három részbe hajtott játékmezőből állt.
A játék nem volt túlságosan bonyolult. A játékosoknak már a bábuk felhelyezése előtt dobni kellett a kockával, ami meghatározta a RAJT/CÉL helyét. 
Ezt követően a feladat az volt. hogy a dobókocka dobásainak megfelelően haladjuk a táblán és vissza kellett jutnunk a kiindulási pontra. A táblát nézve láthatjátok különböző mezőkön különböző jelek voltak. Piros, sárga, zöld, fekete pont.
Ezek különböző feladatokat jelentettek. A pirosra lépve kétszer, a sárgára lépve egyszer maradtunk ki a dobásból, míg a zöldre lépve újra dobhattunk. A fekete pontokra lépve húznunk kellett egyet a kártyákból és az azon található táblát jelentését megmondani.

Mint láthatjátok egy egyszerű dobókockás társasjátékról volt szó, ami manapság már el sem éri az ingerküszöböt a gyerekeknél, de akkor remek perceket lehetett vele eltölteni.
Érdekes módon a táblák jelentését is megtanultuk a játékoknak köszönhetően, aminek később nagy hasznát is vettük az életben.

A felajánlás útján a gyűjteménybe került darab viszonylag szép állapotban vészelte át az elmúlt közel 40 évet. A figurák közül hiányzik az egyik, de ez szinte természetes is.
Örülök, hogy ez a játék is megérkezett a gyűjteménybe, hiszen ez is a gyerekkorunk része volt a színes táblájával, a kisautóival.
Természetesen a múzeumban majd ezt a játékot is megnézhetitek közelről, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2913353629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása