Óraműves ITES Willys Jeep
2017. november 20. írta: ToyaHSW

Óraműves ITES Willys Jeep

itesjeep1.JPG

Ismét egy klasszikus játékot tudok bemutatni a gyűjteményből nektek. Ezúttal nem közvetlenül a Thold családtól kapott játékok közül osztok meg veletek egyet, de azért mivel tőlük is kaptam egy roncsot, így valamilyen módon mégis kapcsolódik hozzájuk a kisautó.
Az ITES Willys Jeep legalább annyira része volt a gyerekkorunknak mint a Lemezárugyáras játékok. Ez talán annak is köszönhető volt, hogy az óraműves szerkezettel ellátott játékot 1969-től a 80-as évek közepéig gyártották.

A legnagyobb Csehszlovák gyártótól az ITES-től került a boltok polcaira a játék, ami legfontosabb jellemzője a teljes fém kialakítás volt.
Ez persze így 100%-osan nem igaz, de erről majd kicsit később.
Az első sorozat gyártásától a 80-as évekig persze sok víz folyt le a Moldván, ami idő alatt a játék is nagyon sokat változott. Az első sorozat még zöld, kék, világoskék, fehér, piros és krémszínű változatban került a boltok polcaira.
A második sorozat (aminek a most bemutatásra kerülő játék is a tagja) már csak piros, fehér, zöld és sárga színekben készült. Előrelépés volt ekkor, hogy a játék egyes változatai kaptak kiegészítéseket.
Ezeket a kiegészítéseket már a prototípusok legyártásakor tervezték, sőt be is mutatták, de csak a második szériával kerültek ezek az elemek fel a játékautókra. Bár eredetileg rakétás, létrás és vontatós változatot terveztek, végül csak az utóbbi került fel egyes kisautókra.
A 80-as években a modernizálás jegyében már a játék is egy kicsit megújult. Ez a formán nem, de a dobozon és az autók külalakján tetten érhető. A dobozokról eltűnt az ITES felirat. Helyette színes képeket, amerikai zászlókat találhatunk rajta, míg az autók is a megszokott színek helyett katonai zöld, homokszín és kék színt kaptak és ezzel együtt beindult a matricázás is (US Army, USA-Plzen 1946, vörös csillag).

A működése nagyon egyszerű a játéknak. A motorháztetőn található nyílásba kellett behelyezni a felhúzókulcsot, amivel az óraműves szerkezetet feszíthettük meg.
A figyelmesebbek a fotókon láthatják, hogy az autó alján egy hatalmas fogaskerék található. Ha felhúztuk a játékot és letettük a földre az autót, az óramű beindulásával ez a fogaskerék elkezdett forogni és meghajtotta az első tengelyt és így az autó mozgásba lendült és egészen addig haladt egyenesen előre, míg az óramű le nem járt.
A karosszériára is érdemes néhány szót szentelni. Mint említettem az egész autó fémlemezből készült. Ezmég abban a korban volt, amikor az éles és hegyes dolgoktól nem kaptak hidegrázást a gyerekeket féltő felnőttek.
A kocsi pedig bővelkedik a hegyes, éles elemekben a sok lemez alkatrésznek köszönhetően. A szélvédő lehajtható, de még az üléseket is lemezből formálták ki az ITES gyárban.
A kerekek kemény műanyagból készültek, talán ennek is köszönhető hogy még 40 év elteltével sem semmisültek meg.

A játékot a neten vásároltam. Közel teljes, de még sem teljes állapotban. A felhúzókulcs hiányzik és a pótkeréknek és a kormánynak is híján volt a kisautó.
A pótkereket pótoltam a bejegyzés elején említett Thold családtól kapott játékról, azonban a kormánykerék arról is hiányzott. Az eredeti kulcs sincs meg az óraműves szerkezethez, így ideiglenesen egy kínai játékról vettem kölcsön ezt az alkatrészt a próba és a fotózás idejére.
A kocsi amúgy alapból nem mozdult meg. Sokáig azt hittem a rugós szerkezet mondott benne csütörtököt, de csak az alsó fogaskerék volt kicsit hozzászorulva az alvázhoz. Ennek a hibának az orvoslása után a terepjáró ismét működőképes lett és a takarítást követően máris régi fényében ragyog a gyűjteményben.

Természetesen ezt a játékot is kipróbálhatjátok majd, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5213330001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása