Fröccsöntött Buggy
2017. november 16. írta: ToyaHSW

Fröccsöntött Buggy

trafikbuggy2.JPG

A 80-as évek elején szinte minden kisiparos fröccsöntött játékokat gyártott. Nagy volt a kereslet ezekre a játékokra és a viszonylag olcsó előállítás nagy haszonnal kecsegtetett.
Természetesen egyéni ötletek hiányában sokkal egyszerűbb volt egy-egy sikeresebb nyugati játékot lemásolni és egyszerűbb formában elárasztani vele a trafikokat és nyaralóhelyeket.

A ma bemutatásra kerülő játék szerintem szintén így születhetett. A gyártóra természetesen semmi utalás nincs a Thold családtól kapott játékokon, az a gyanúm hogy ez egyszerű kartonlapon szerepelhetett a zacskóba csomagolt játékon.
Persze ehhez is kellett egy megfelelő alap, amit ügyesen le lehetett másolni, hiszen a fröccsöntéshez szerszámokat kellett gyártani, sőt még az autókat sem ártott egy kicsit egyszerűsíteni.
A műanyag Buggy alapjául valószínűleg a SIMMS által gyártott kisautó szolgált alapul. Ezt igyekeztek itthon lemásolni, amit a képek alapján Ti is eldönthetitek mennyire sikerült.

231423313033.jpgA feltételezett eredeti autó

Természetesen a játék sokkal kevésbé igényes műanyagból készült, talán ennek is köszönhető, hogy mind a mai napig egészeben maradt. A 80-as évek játékoknál használt műanyagokra jellemzően ezeknek a kisautóknak az elemei is inkább hajlanak, de nem törnek le.
Persze az anyaghasználaton kívül az egyszerűsítés is tetten érhető a játékokon. Ezek valószínűleg a szétszerelés során a forma gyártás közben vesztették el jelentőségüket. A Buggyról például teljesen lemaradtak a lámpák és a fémből készült bukócső is. Szerencsére az ülesek, a kormány, a műszerfal kidolgozásra került, sőt az alvázon az eredeti játék mintáin kívül még az üres lendkerék vagy elektromos motorhoz tartozó ház is megtalálható.
A kerekek sokat egyszerűsödtek és természetesen ezek is műanyagból készültek. Benyomhatóak, mintázottak, szóval annyira nem rossz a helyzet a futóművel.
A tető természetesen lepattintható, így akár kabriónak átalakítva is tudtuk használni a játékot a homokozóban, a strandon vagy a Balaton partján.

A matricázásra is figyeltek a gyártás során, bár nem cicomázták túl a kisautót. A motorháztető zászlóval, a kocsi oldala rajtszámmal, a tető egy virággal, míg az autó hátulja egy Buggy feliratú matricával lett feldíszítve.
A kocsi két színben érkezett meg a Thold családtól. Az egyik piros karosszériával, zöld tetővel és sárga gumikkal, míg a másik fehér karosszériával és gumikkal, sárga motorházzal és kék tetővel került be a gyűjteménybe.

Ha a tegnap bemutatott Profix tűzoltóautóra azt írtam, hogy hűen tükrözi a 80-as évek ügyeskedésekkel, másolásokkal teli hazai játékgyártást, akkor ez halmozottan elmondható a ma bemutatott kisautókra is.
Remélem azért sikerült kellemes emlékeket felidéznem bennetek ezzel a két kocsival és szívesen veszitek majd kézbe a játékokat a múzeumban is.
Addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3613289343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása