PEBE 513 Fernlast Transport építőjáték
2017. szeptember 25. írta: ToyaHSW

PEBE 513 Fernlast Transport építőjáték

pebe1.JPG

Mint említettem már több bejegyzésben is a szocialista országok mindegyikében készültek LEGO-hoz hasonló építőjátékot. Elég csak az itthoni Gabira gondolnotok vagy a néhány hete bemutatott LECO-t megnéznetek.
Természetesen az NDK-ban is gyártottak hasonló stílusú és kidolgozású játékokat, ez volt a PEBE sorozat. A PEBE nevet Paul Bernhardtról a cég alapítójáról kapta a játék.

Eredetileg a szocialista országok gyerekei számára készítettek különleges építőkészleteket, amelyek nagy hasonlóságot mutattak a LEGO játékokkal. A hasonlóság annyira nagy volt, hogy minden méretében, sőt még összeillesztési megoldásaiban is megegyezett a PEBE és a LEGO, ennek köszönhetően az két játék elemeit akár össze is lehetett illeszteni.
Néhány elemében eltért az alap LEGO készletekben található kockáktól a PEBE, azonban a hasonlóság tagadhatatlan volt. Ennek köszönhetően jogvitába is keveredtek a LEGO gyárral, aminek végeredményeként a kockák összeillesztését módosítania kellett az NDK gyárnak.
Erről kezdve jegyezzük a PEBE 2000 sorozatot, aminek számtalan klassz darabja készült.

A PEBE játékok két méretben készültek. Az egyik a 8 mm-esnek nevezett készlet volt, amiben az illesztési körök 8 mm átmérőjűek voltak, míg a másik stílusú készletben 5 mm-es illesztési körökkel készültek az értelemszerűen jóval kisebb elemek.
Minőségre valamivel gyengébb műanyagból gyártották mint a LEGO kockákat, ennek köszönhetően könnyebben karcolódtak és koptak ki, de a szocialista piacra szánt játékok így is rendkívül kelendőek és sikeresek voltak.
Ez a LEGO-hoz való hasonlóságnak, valamint a számtalan területet lefedő építőkészleteknek volt köszönhető.

Készültek egyszerű építőkészletek, katonai járművek, autók, mini autók, teherautók, repülők, mezőgazdasági gépek és sok egyéb érdekes építőjáték is.
Ezúttal a Ferencz Renátától kapott PEBE 513-as készletet mutatom be nektek, ami egy kamion volt.

Az építést megkönnyítette, hogy a játékhoz megmaradt az eredeti leírás is, így viszonylag egyszerűen sikerült összeraknom a kamiont az instrukciók alapján.
Persze megszenvedtem a játékkal, hiszen néhány elem már megkopott és ennek köszönhetően mindig engedett a gravitációnak. Szerencsére azért sikerült végeznem az összerakással és le is tudtam nektek fotózni a kész pótkocsis teherautót.
Mint a fotókon láthatjátok néhány elem kimaradt. Őszintén szólva nem tudom, hogy ezek az elemek pluszként szerepeltek a készletben vagy más játékból származnak, de ezeknek köszönhetően más pótkocsit is összetudtam volna építeni a kamion mögé.

Természetesen a játék dobozba került és a múzeumban majd megnézhetitek azokat, de addig maradnak a megszokott fotók.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6712895840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2017.09.27. 22:31:48

Nagyon sokat pebéztem -- apám sokat járt az NDK-ba, onnan hozott rengeteget. A Lego kétségtelenül jobb volt, de a PeBe sem volt rossz, nagyon jó volt vele játszani.

MaCS
süti beállítások módosítása