Lemezárugyár Lendület Motorkerékpár
2017. szeptember 22. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Lendület Motorkerékpár

lenduletmotor1.JPG

Ezúttal a változatosság kedvéért ismét a Thold család által felajánlott játékok közül választottam egyet bemutatásra. Igazából régóta szerettem volna már egy Lemezárugyáras lendkerekes motorost, de valahogy soha nem alakultak úgy a dolgok.
Most azonban a felajánlott játékok között akadt egy jó állapotban megmaradt példány, amit gyorsan be is mutatok nektek.

A lendkerekes motorkerékpár a 60-as évekből volt gyártásban és nagyon sokáig készült is a gyár győri egységénél. Ezúttal azonban nem egyedi játékról van szó. Minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálható volt egy-egy hasonló felépítésű motoros. Ha ügyesen rákerestek, akkor Joustra, Ellegi, MARX vagy Pennytoy változatban is találhattok hasonló játékokat.
Az igazán rémisztő hasonlóságot azonban a Josef Wagner féle motorossal mutatja a Lendület Motorkerékpár - sőt akár azt is mondhatnám, hogy 100%-os az egyezés.

Hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás nem tisztem eldönteni és ezt inkább a fantáziátokra bízom vagy majd egy szakértőre, aki hozzászólásban megosztja majd velünk tudását.

A lendület motoros teljesen lemezből készült játék. Még a markánsan látható nagy kerekek is fémből készültek. A lendkerék egy fészekben kapott helyet, amin két mankókerék található a megszokott gumiabronccsal, így lényegében ezen haladt a motoros.
A korára utaló ismertető jegy leginkább a tankon megtalálható logó. Az első sorozatokon még az LGY rövidítés volt olvasható, amit később az ismerős Lemezárugyáras L betű váltott fel.
Érdekesség, hogy készült nagyon kis mennyiségben zöld színben is, azonban ez a változat elképesztően ritka - ha ráakadtok egyre bármilyen állapotban, akkor azonnal csapjatok le rá!

A felajánlás által a gyűjteménybe került változat nagyon szépen vészelte át az eltelt éveket. Néhány apróbb rozsdafolt található csak a lemeztesten, valamint a lendkerék házán.
A lendkereket természetesen kiszereltem és gondosan megkentem, így a játék ismét régi tempójában tud közlekedni. A nagy lemezből készült kerekeknél szükséges volt egy kis állítás, de amúgy semmi komoly beavatkozást nem igényelt a játék.
Örülök, hogy bekerült a gyűjteménybe és őszintén remélem, hogy nektek is lesz majd lehetőségetek kézbe venni ezt a klassz hazai készítésű lendkerekes motorost.
Addig pedig maradnak a megszokott fotók.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5612885986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetetlen Dodó 2018.02.14. 21:03:51

Remek darab, nekem is volt a hatvanas évek elején.

Most is van egy valahol a garázsban, de az már csak valami értéktelen kínai utánnyomás...

ToyaHSW 2018.02.15. 09:33:54

@Tehetetlen Dodó: Igen, ez egy igazi klasszikus.
süti beállítások módosítása