Maya 6x6 logikai játék
2017. szeptember 15. írta: ToyaHSW

Maya 6x6 logikai játék

maya6x61.JPG

A Maya 6x6 egy igazi ősi logikai játék, amivel már több száz éve játszanak az emberek. A játékhoz fontos a stratégia, a matematika és a logika is.
Ennek megfelelően minden korban megtalálta a saját közönségét. Nem volt ez másképp a 80-as években sem, amikor a szarvasi Plastolus Műanyagfeldolgozó- és Játékkészítő Ipari Szövetkezet játéka a Triál gondozásában a játékboltok polcaira került.
Mivel egy műanyag ipari cégről volt szó, így teljesen természetesnek számít, hogy a játék minden alkotóeleme műanyagból készült. Az apró golyócskák (amelyek kissé szabálytalan formájúak lettek) és a tálcákat tartalmazó játéktér is műanyagból került legyártásra.
A doboz papír és a grafikája meglehetősen egyszerű.

De hogy is kellett a Maya 6x6-al játszani?
Őszintén szólva itt a logikai játékokhoz tőlem sokkal jobban értők segítségére szorultam, így jutottam el az Okosjatek.hu weboldalra, ahol megtaláltam a játékszabályokat, amelyek a következők.

Két játékos közé letesszük a táblát (vízszintesen). A tábla minden kis gödrébe teszünk négy-négy követ (a két szélső nagyba nem, az lesz a gyűjtő gödör). Az adott játékos az előtte lévő sorokból játszik, tehát abból vehet ki köveket, a játékosok gyűjtő rekesze tőlük jobbra esik. A játék elején tehát minden gödör négy színes követ tartalmaz, a szélső gyűjtőrekeszek üresek. A kezdő játékos választ egy az előtte lévő sorból egy gödröt, abból minden követ kivesz és az óramutató járásával egyezően egyesével belepottyant a következő gödrökbe egyet-egyet. Amennyiben sikerült úgy csinálnia, hogy az utolsó a gyűjtőgödrébe esik, akkor újra ő jön. A gyűjtőgödörbe minél több követ kell gyűjteni. Ha az utolsó kő egy olyan gödörbe kerül, ami üres volt előtte (vagyis most egy darab lett, hogy belerakott), akkor a gödörrel szemben lévő összes követ begyűjtheti (berakja a gyűjtőrekeszébe). A cél minél több kő összegyűjtése a játék végére.

A logikai játék a maga idejében nem számított olcsó darabnak, hiszen 90 Ft-ot kértek érte. Szerencsére a logikai játéknak a felajánló Ferencz Renáta gondos gazdája volt, így nagyon szép állapotban maradt meg.
Azt nem ígérhetem, hogy velem tudtok majd játszani a Maya 6x6-al, de az tuti hogy kipróbálhatjátok majd a múzeumban is ezt az ősi logikai játékot.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7312868050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Euscorpius Hungaricus 2017.09.17. 09:44:32

Imádtam, még ma is megvan, gyakran játszom is a lányommal.

janoszeged 2017.09.17. 21:36:56

Népek játékai c. könyvben is megtalálható ez a játék. Ott afrikai eredetűnek írják. A földbe kapart gödrökbe rakják a köveket a játékosok, a többi ua.
süti beállítások módosítása