2017. feb 16.

Novoplast Csillagok háborúja társasjáték

írta: ToyaHSW
Novoplast Csillagok háborúja társasjáték

csh5.JPG

A 80-as években a hazai társasjáték piac meghatározó alakja volt a Novoplast, akik számtalan klasszikus darabbal szereztek szórakoztató perceket a családoknak.
A gyártónál készült a már bemutatott Police 07, a Holiday, Az Ezüst-tó kincse, a Skála Rally és a Csillagok háborúja társasjáték is többek között.


Az említett játékok közül a Police07-et már bemutattam nektek és most egy újabb darabbal sikerült bővítenem a gyűjteményt. Ezúttal a Csillagok háborúja társasjátékot sikerült megvásárolnom, ami a maga idejében rendkívül népszerű társasjátéknak számított.

A Novoplast játékokhoz hasonlóan itt is fontos szerepet kapott a széthajtható játéktábla és az igényesen és formabontóan elkészített figurák.

A játék a Halálcsillagon játszódik és a feladatunk Leia hercegnő kiszabadítása, illetve ennek megakadályozása. Ennek megfelelően a Birodalom vagy a Lázadók oldalán harcolva kezdhettük meg a harcot.
Mind a két oldalnak 9 figurával kellett boldogulnia. A lázadók feladata a hercegnő kiszabadítása, a vonósugár kikapcsolása, Darth Vader megölése és a rohamosztagos kaszárnyák felrobbantása volt.
A birodalom feladata a lázadók tervének megakadályozása és a MIllenium Falcon felrobbantása volt.
A tábla elsőre kicsit kaotikusnak tűnik, de a kockákra osztott mezőkön bárhogy lépkedhettünk a dobásunk után csak átlóban nem és nem ugorhattuk át más bábuját. Ha az ellenfél bábúja 6 mezőn belül tartózkodik, akkor lehetőségünk van a likvidálására (leüthetjük) egy szerencsés dobással. A szabályok összetettsége miatt ilyenkor a leütött bábú a börtönbe kerül, ahonnan még ki tudjuk menekíteni, ha azonban a kiütéskor dinamitot szállított, akkor végleg kiesett a játékból.

Tényleg annyira bonyolultak és összetettek a szabályok, hogy a speciális tulajdonságokról, a börtönökről és a szemétzúzó elmagyarázásába már nem is mennék bele.
Szerencsére a játékhoz kapott leírásban pedig minden fontosabb szabályt megismerhettek (ami pedig nincs leírva az engedélyezett).

A figurák vastag kartonból készültek, amelyeket egy műanyag talp közepébe kellett beállítani. A rajzok kicsit csúnyácskák, de a kor technológiájának és az igényeknek megfelelően voltak.
A játékot ketten, de akár 18-an is játszhattuk, így ideális társasjáték volt egy családi esemény vagy egy baráti összejövetel alatt is.

A hozzám került játékot az egyik hazai aukciós oldalon vásároltam meg és kissé hiányos volt. Alapból hiányzott a doboz alsó része és a játékleírás, valamit Darth Vader figuráját sem tartalmazta a társasjáték.
Darth Vadert szerencsére viszonylag egyszerűen sikerült pótolnom, a doboz aljához is találtam megfelelő mérető kartondobozt és a játékleírásra is ráakadtam az interneten és sikerült is kinyomtatnom azt.
Sajnos csak most a fotózásnál szembesültem vele, hogy az egyik Lázadó figurához tartozó műanyag talp sincs meg, így ezt még pótolnom kell majd.

Összességében 2000 Ft-ot fizettem a játékért, ami szerintem bőségesen megérte az árát. A hibátlan darabokért nem ritkán 8-10.000 Ft-ot is elkérnek.
Szerencsére nálam nem jelent problémát a javítás és a pótlás, ráadásul a múzeumban is inkább olyan játékokat szeretnék majd bemutatni, amelyeken látszik hogy használták és játszottak velük.

A Novoplast sorozatból így már két darab található a gyűjteménybe, amihez reményeim szerint idővel sikerül majd szereznem egy Skála Rallyt, egy Ezüst-tó kincsét és egy Holidayt is. Ha így lesz büszkén mutatom majd be nektek az egyes darabokat, amelyeket akár a kezetekbe is vehettek majd a múzeumban.

Néhány extra kép a Magyar Star Wars klub weboldaláról származik.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

Szólj hozzá

retro játék magyar magyarország vintage hungary régi ungarn hungarian toy toys gyűjtemény társas antik társasjáték spiel régiség játék múzeum board game régi játék vintage toy novoplast