Dekoráció - Időjárás jelző házikó
2016. szeptember 22. írta: ToyaHSW

Dekoráció - Időjárás jelző házikó

idojaras1.JPG

Már mutattam be nektek néhány dolgot a múzeumba szánt dekorációk közül, amelyek szintén hűen visszaadják majd a kor szellemét.
Ezúttal egy újabb dekorációt szeretnék bemutatni nektek, az NDK-ban készült időjárás jelző házikót.

Aki a 70-es években volt gyerek az biztosan ismeri ezt a nagyszerű találmányt, ahol jó idő esetén egy hölgy, míg rossz idő esetén egy férfi jelent meg a ház ajtajában.
A meglepően pontos előrejelző a higroszkópos anyagok tulajdonságait kihasználva működött. Egy gyapjú szál van elhelyezve benne a függőleges tengelyen, ami egy rugó ellenében dolgozik. A szál szárazabb levegőnél megfeszült és elmozdult, ezzel megjelent az ajtóban a hölgy.
Ha párásabb volt a levegő, akkor a szál meglazulásával a rugó a férfit mozgatta az ajtó irányába.

Az általam megtalált darab saját volt és egy műhelyben pihent eddig. Úgy gondoltam azonban onnan érdemes átmenteni egy biztosabb, szárazabb helyre, ahol egy kis takarítást követően máris felkerült a polcra.
A múzeumban valószínűleg egy falon kap majd helyet, így a látogatók mindig tudják majd, hogy milyen időre is számíthatnak.

Az aprócska dekoráció hiánytalan és még mind a mai napig működik. Mint ahogy a fotókon láthatjátok a hátsó részén még az eredeti címke is megtalálható.

Természetesen hasonló házikót mind a mai napig vásárolhattok az interneten keresztül. Az utángyártott darabok 4-6000 Forintos áron szerezhetőek be.
Aki igazán nosztalgikus alkat az inkább kivár és lecsap egy hasonló eredeti példányra inkább.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9311735315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása