Szovjet távirányítós tengeralattjáró
2016. augusztus 29. írta: ToyaHSW

Szovjet távirányítós tengeralattjáró

tengeralattjaro1.JPG

Ezúttal egy Szovjetunióban készült távirányítós játékot szeretnék bemutatni nektek. Véletlenül akadtam rá az egyik hazai aukciós oldalon és mivel különösen vonzódom a távirányítós játékokhoz, így meg is kellett szereznem.
Szerencsére más érdeklődő nem volt, így viszonylag kedvező áron jutottam hozzá a kicsit hiányos tengeralattjáróhoz.

Mit is kell tudni a játékról. Kísérteties a hasonlóság az évekkel korábban gyártott Anker Tauchboot Delphinhez és ez gondolom nem a véletlen műve.
A színek, a részletek, a kormány és merülő lapátok szinte pontosan ott helyezkednek el, ahol az NDK játékon is találhatóak azok. Szinte csak néhány apró részletében és távirányítójában tér el egymástól a két játék.

Sajnos néhány elem nagyon gyorsan elkopott ezekről a játékokról. Ilyen volt többek között a kormány és merülő lapát, valamint a periszkóp.
Az általam vásárolt darabon sincsenek meg ezek az elemek, de ez különösebben nem befolyásolja a működését.
A távirányítón egyetlen potméter kapott helyet, amivel a haladás sebességét tudtuk szabályozni. Szerencsére elég hosszú kábel tartozik a távirányítóhoz, így egészen szabadjára is engedhettük a gépet.

A vízbe helyezve játékot az természetesen lesüllyed. Összesen a felső piros rész látszik ki a vízből, aminek a tetején eredeti állapotában a periszkóp volt. A kormányzásra egy mozgatható műanyag lap szolgálna a hajócsavar mögött, de mint említettem ez az elem hiányzik az én játékomról.
A stabilitást növelné és a merülési mélységet lehetne beállítani a kézzel mozgatható merülő lapátokkal, amelyeket három állásban rögzíthettünk a játékon eredetileg.

Természetesen kipróbáltam a játékot szárazon és 'mélyvízben' is és számomra meglepő módon hibátlanul üzemel. A test természetesen megtelik vízzel, de ez a működést egyáltalán nem befolyásolja.
Kiváló játék, amihez a 70-es évek második felében és a 80-as évek elején juthattak hozzá a gyerekek 7 rubel 80 kopejkás áron juthattak hozzá a játékboltokban.

A mai ára hasonló állapotban eredeti dobozzal olyan 10-13.000 Ft körül mozog.
Természetesen a gyűjteményben a hajók mellé kerül majd, de ebben az esetben nem tudom megígérni, hogy lesz lehetőség az éles kipróbálásra.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9711660434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása