Roli Zoli, akit mindenki ismer
2016. május 04. írta: ToyaHSW

Roli Zoli, akit mindenki ismer

rolizoli1.JPG

Ismét egy hazai játékot szeretnék bemutatni nektek, amit ezúttal is a Cságoly Tamás által felajánlottak közül választottam ki nektek.
A Roli Zoli a Lemezárugyárban készült a 60-as évek közepétől kezdve. Az aprócska felhúzhatós játék pofonegyszerű működési elve ellenére is akkora siker volt, hogy több generáció élvezhette Zoli őrült mozgását. A játék alapelve szerint az egyik hátsó kerék hajtott csak, amin a felhúzós szerkezet bizonyos időközönként megfordította a forgásirányt.
A másik hátsó kerék szabadon futott, míg az első kerék 360 fokban fordult körbe, ennek volt köszönhető a kiszámíthatatlan mozgás.

A játék mint említettem több generációnak nyújtott szórakozást, azonban ezen idő alatt maga a játék is nagyon sokat változott, de leginkább a csomagolás.
Az első sorozat (mint a Tamás által felajánlott játék is) még fém dísztárcsával készült, ami megegyezett a Lendület busz lámpájával. Itt a doboz még narancssárga vignettával volt ellátva, majd ezt követte a kék vignettás változat.
Ezt követte a műanyag dísztárcsás változat, amit a 80-as évek közepén váltott egy új sorozat, amit már kartonpapírra erősítve egy műanyag burkolat mögé rejtve árultak.
A játékot jelenleg is be lehet még szerezni, igaz már csak Kínában készülő jóval gyengébb minőségű változatban.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr508687318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása