Lemezárugyár Lendület Taxi
2016. április 17. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Lendület Taxi

taxi1.JPG

Ismét egy hazai készítésű játékot szeretnék bemutatni a Cságoly Tamás által felajánlottak közül. Természetesen ezúttal is egy kisautóról van szó, ami a Lemezárugyárban készült.
A Lendület Taxi egészen biztosan megtalálható volt minden mai 40-es férfi egykori játékai között. A többi Lemezárugyárban készült játékhoz hasonlóan ezt a játékot is sokáig tartották gyártásban, így több változata is létezik.

Elsőként piros színben került a boltok polcaira a lemezből készült lendkerekes kisautó. Ekkor még csak a sofőr volt látható benne elől és az oldalsó ablakokban egy hölgy utas. A későbbiekben változott a színösszeállítás. Az új változat sárga tetővel, oldalt két sárga csíkkal érkezett. Ebben is csak a sofőr és a hölgy utas volt látható.
A harmadik változat a klasszikus taxi. Itt a festés jóval bonyolultabb és itt veszi fel elsőnek a lemezjáték a taxi formát, amire az oldalt látható kockás csík utal. A színek változatosak, hiszen sárga és piros tetővel is készült ekkor a lendkerekes kisautó. Ennél a játéknál már megjelenik egy utas a sofőr mellett is, valamint az oldalsó ablakokban is. A hátsó kalaptartóra pedig csomagok kerülnek.
Az utolsó változat teljesen fehér színben került gyártásra. Bár a kocsin megmaradt a taxi felirat, arra már a legkevésbé sem emlékeztet a játék.Eltűnik a sofőr és az utasok, sőt a hátsó ablak és a rendszámtábla is. Néhány reklám és dísz csík kap helyet az autón, ami így sokkal inkább emlékeztet egy versenyautóra.

Tamástól én a klasszikus taxi változatot kaptam meg. A többi hasonló játékhoz hasonlóan a teteje ennek is egy kicsit viseletes volt, amit sikerült néhány finom kalapácsütéssel egyengetni.
A festék csak a tetőn kopott, de így legalább látszik a játékon, hogy valóban megjárta a játszótereket és a homokozókat. A lendkerék mind a mai napig tökéletes benne, így csak egy kevés kenésre volt szükség a tökéletes működéshez.

Ez a játék lényegében elpusztíthatatlan, ha a legnagyobb ellenségétől a víztől távol tartjuk.
Remélem idővel sikerül majd beszereznem a teljes repertoárját ennek a hazai készítésű játéknak, hogy ne árválkodjon egyedül a polcon ez a nagyszerű darab.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr718636028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2016.04.17. 22:36:38

honnan deríted ki, hogy melyik játékot hány változatban és mikor gyártottak?

ToyaHSW 2016.04.18. 23:47:19

@Flashy7: Az interneten általában minden adatot meg lehet találni. Nagyszerű segítséget jelent ehhez az olyan gyűjtők weboldala, akik egy-egy márkára álltak rá.
Van ilyen weboldal a Lemezárugyáras játékoknak, az ITES játékoknak, a KDN és a PIKO, Anker, Presu, stb... játékoknak is.

Egy kis kutatással mindent ki lehet deríteni ezekről a régiségekről.

bhull-dog 2016.04.19. 09:49:27

Kedves cikkíró....!...ha egy tárgy kopottas akkor azt a magyarban viseltesnek mondják. Ön viszont sokakhoz hasonlóan a népviselet szótőből kiindulva : viseletest ír. Ez a szó (viseletes) itt tárgyi tévedés. Ha egy ruhát vagy játékot túlzott mértékű használat miatt minősítünk megviseltnek, vagy viseltesnek....nyelvtanilag az a helyes szóalak. Elnézést kérek de ez a viseletes ...-hibás kifejezés oly mértékben kezd már elharapózni manapság hogy az már felháborító a számomra....
süti beállítások módosítása